Д-р Гълъбица Спахиева е стоматолог и ортодонт. Завършила е МУ-София и е преминала през много курсове и обучения в областта. През 2018 г. специализира ортодонтско лечение с алайнери, последният й курс е за работа със самолигиращи се брекети. Обучава се и в ендоднтско лечение и моделаж за естетични изграждания и обтурации. Тя бе един от участниците в конкурса за млад имплантолог. Преминала е и обучения в областта на естетиката за работа с ботулинов токсин и хиалуронова киселина.

 

Д-р Спахиева, вие сте предприемач, майка, съпруга. Как съчетавате всичко успешно?

Балансирането на ролите на успешна жена, майка на две деца, съпруга и предприемач може да бъде предизвикателство, но много жени успешно се справят – с ефективно управление на времето. Макар че често мечтая денонощието да е поне 35 часа. Правя си приоритети. Опитвам се да делегирам задачи – и в работата, и у дома, когато е възможно. Опитвам да си поставям реалистични цели и се фокусирам върху тях, като ясно ги дефинирам, защото иначе се размиват и не знаем от къде да ги подхванем. Въпреки че понякога прекалявам в опита да съм „най“.

И тук идва нещо много важно, на което още се уча – грижата за себе си.

Тя е много важна, човек трябва да се грижи за себе си, за да е здрав, да се чувства жизнен и в работата, и в семейството си. Тогава и изглеждаш по-добре, а знаем, че в днешни време външният вид е важен. Грижата за себе си включва не само козметични процедури, но тренировки, правилно хранене и качествен сън. Качественият сън е в основата на доброто психическо и физическо здраве.

Опитвам се да бъда гъвкава и устойчива, като гледам да се уча да решавам проблеми от всяко естество. Много е важно да се справяме с проблемите в работната среда без силни емоции. Имам дъщеря в началото на пубертета, там реагирам на проблемите с много разговори – опитвам се да изградя здрава връзка и приятелство помежду ни. Комуникацията е сила, тя е разковничето – и в бизнеса, и в семейството. Каквото и да се случва, разговарям – с колегите, децата и съпруга ми. Той играе голяма роля в работата ми, защото винаги ме подкрепя, насърчава ме, когато се колебая, грижи се за децата повече от мен.

За успеха в работата едно от основните неща са непрекъснатите обучения. Инвестирам в развитието си – професионално и личностно.

Какво ви мотивира в работата ви?

Най-много ме мотивира страстта да помагам на другите. Водена съм от истинско желание да помогна на хората да подобрят и поддържат оралното си здраве. Възможността да се окаже положително въздействие върху живота на пациентите чрез облекчаване на болката, възстановяване на функцията и подобряване на усмивката може да бъде много възнаграждаващо за всеки един от нас. Имала съм случаи, в които когато дам огледалото на пациент, той да се разплаче от щастие – ето това е най-голямата награда за всеки лекар.

Много ме мотивира естетическото и артистичното удовлетворение – естетичната дентална медицина и ортодонтия ми дават възможност да създавам красиви усмивки. Артистичният аспект на денталната медицина е наистина удовлетворяващ.

Храсвам да се обучавам и да се развивам професионално. Стоматологията е динамична област, която непрекъснато се развива с нови технологии, техники и изследвания.

Често намирам мотивация в положителния принос към общността.  Предоставянето на основни здравни услуги, участието в обществени дейности и насърчаването на образованието за орално здраве ми създава усещане за въздействие върху общността. В момента се занимавам и съм силно мотивирана относно създавано на GS Academy, където много млади зъболекари и студенти ще могат да черпят знания и да са наясно с всички новости в стоматологията.

Кои са най-важните неща в оралната грижа, за да имаме здрава и красива усмивка?

Поддържането на добра орална хигиена е от съществено значение. Ето някои практики и съвети за поддържане на отлична устна хигиена:

  • Мийте зъбите си поне два пъти на ден, сутрин и преди лягане.
  • Използвайте четка за зъби със средно мек косъм

и паста за зъби с флуор. Четкайте с нежни, кръгови движения, като гарантирате, че достигате до всички повърхности на вашите зъби и венци.

  • Сменяйте четката си за зъби

или главата на четката за зъби на всеки 3-4 месеца или по-рано, ако косъмчетата се нарушат.

  • Почиствайте зъбите си с конец веднъж на ден,

желателно е вечер, като силно препоръчвам и използването на орален душ, за да премахнете плаката и остатъците от храна между зъбите.

  • Използвайте конец за зъби или интердентални четки

за почистване между зъбите. Внимателно плъзнете конеца или четката нагоре и надолу, като следвате извивките на всеки зъб.

  • Обмислете използването на антибактериална или флуоридна вода за уста,

за да помогнете за намаляване на плаката, борба с бактериите и укрепване на зъбния емайл. Използвайте вода за уста, както е указано на етикета на продукта. Не е заместител на четкането и почистването с конец, но може да допълни вашата рутинна орална хигиена.

Важна е и здравословната диета. Намалете приема на сладки и кисели храни и напитки, тъй като те могат да допринесат за кариеса. Намалете и оцветяващите храни и напитки, които ще оцветят зъбите ви, или напитките ги консумирайте със сламка, за да не се изливат директно върху тях.

Консумирайте разнообразни храни, богати на хранителни вещества. Избягвайте честите похапвания, защото така не позволяваме на pH на слюнката да се неутрализира. При чести снаксове с чипс, бисквитки и пр.,  pH-то на слюнката остава киселинно за дълго и зъбите ни са в една постоянна неблагоприятна среда.

Пийте вода! Водата помага за изплакването на хранителни частици, бактерии и киселини, които могат да допринесат за кариеса.

Планирайте редовни прегледи и почистване на зъбите. Вашият зъболекар може да открие ранни признаци на проблеми със зъбите и да осигури професионално почистване за премахване на плака и зъбен камък.

Откажете пушенето! Пушенето и употребата на тютюн могат да допринесат за заболяване на венците и други заболявания на устната кухина.

Ако практикувате контактни спортове, носете предпазител за уста, за да предпазите зъбите си от нараняване.

Не използвайте зъбите си, за да отваряте пакети или да хапете твърди предмети.

Ако имате ортодонтски проблем, коригирайте го, той освен, че подобрява естетиката, подобрява и функцията на зъбите, ставите, мускулите и пр.

Успяват ли младите лекари да премахнат вечния страх от зъболекари?

Да, смятам, че всеки по-млад стоматолог се справя все по-добре със страха на пациентите. Въпреки че премахването на тази тревожност напълно е невъзможна мисия, че винаги ще има притеснени пациенти. Но вече ние, младите зъболекари, освен че имаме други подходи, имаме и привилегията да работим с нови технологии, които са така създадени, че максимално да се стремим към комфорт по време на лечение.

Опитваме да разберем източника на страха, да подхождаме съпричастно. Обясняваме всяко свое действие, за да се чувства по-спокоен пациентът. Говорим си на всякакви теми, за да отвлека вниманието от неприятните усещания.  С децата – по същия начин. Те понякога дори се забавляват и в повечето случаи имаме успех. Съветът ми към родителите е никога да не разказват пред децата си, ако ги е боляло на зъболекарския стол, че им е било неприятно и т.н. Ще им спестят много проблеми в бъдеще.

В последно време са много актуални фасетите, както и носенето на алайнери. Какво е мнението ви за тях?

Фасетите са тънки, изработени по поръчка черупки от материали с цвета на зъбите, които са предназначени да покриват предната повърхност на зъбите. Те се използват за подобряване на външния вид като се справят с проблеми като обезцветяване, оцветяване, начупване или нередности в размера и формата. Фасетите са популярна опция за козметична стоматология и могат да създадат естествено изглеждаща и естетически приятна усмивка.

Ето някои ситуации, при които фасетите могат да бъдат предпочитани:

Козметични проблеми:

Фасетите могат да покрият зъби, които са дълбоко оцветени или обезцветени и са устойчиви на процедури за избелване на зъбите.

Зъби с неравна или неправилна форма – фасетите могат да създадат по-равномерен и хармоничен външен вид на зъби, които са с неравна или неправилна форма.

Леко изкривени зъби – в случаите, когато зъбите имат незначителни отклонения или са леко ротирани, могат да се използват фасети, за да се създаде вид на по-права усмивка без ортодонтско лечение.

Могат  да се поставят за възстановяване на външния вид на зъби, които имат малки счупвания или пукнатини.

Зъбите, които са износени поради фактори като скърцане със зъби (бруксизъм), могат да бъдат възстановени с фасети.

Малки празнини (диастеми) – фасетите могат да се използват за затваряне на малки празнини или пространства между зъбите, осигурявайки по-равномерна усмивка.

Персонализирана естетика. Фасетите могат да се персонализират много по отношение на цвят, форма и размер. Пациенти и зъболекари могат да работят заедно, за да постигнат желаната визия, създавайки естествена и привлекателна усмивка.

Порцелановите фасети са известни със своята издръжливост и могат да издържат много години при правилна грижа. Те също са устойчиви на петна, осигурявайки дълготрайно решение за поддържане на ярка, бяла усмивка.

Важно е да се отбележи, че докато фасетите могат да решат определени козметични проблеми, те може да не са подходящи за всяка ситуация. Освен това е необходим задълбочен преглед от зъболекар, за да се определи дали фасетите са най-подходящата опция за лечение и могат да се обмислят алтернативни решения въз основа на оралното здраве на пациента и специфичните нужди.

Алайнерите са ортодонтски апарати, които се използват за изправяне на зъбите и коригиране на неправилното подреждане. Те са популярна алтернатива на традиционните брекети и често са предпочитани заради естетическия си вид и удобство. Алайнерите обикновено са направени от прозрачен, пластмасов материал и са проектирани по поръчка, за да пасват върху зъбите на пациента.

Ето ситуации, в които се предпочитат алайнери:

Едно от основните предимства на алайнерите е техният почти невидим вид. Изработени са от прозрачна пластмаса, което ги прави по-малко забележими в сравнение с традиционните метални брекети. Това се харесва на хора, които искат по-дискретно ортодонтско лечение.

Алайнерите обикновено са по-удобни от традиционните апарати, защото нямат дъги, които могат да раздразнят бузите и венците. Гладкият пластмасов дизайн намалява вероятността от дискомфорт или ожулвания.

Алайнерите се свалят, което позволява на потребителя да ги изважда за ядене, пиене, четкане и почистване с конец. Това улеснява поддържането на орална хигиена по време на лечението и елиминира диетичните ограничения, свързани с брекетите.

Въпреки че редовните прегледи са необходими, процедурите за подравняване може да изискват по-малко посещения в сравнение с традиционните апарати, което може да бъде по-удобно за хора с натоварени графици.

Подходящи за леки до умерени случаи – ефективни са за лечение на редица ортодонтски проблеми, включително леки до умерени проблеми със струпването, разстоянието и захапката. Все по често вече се използват и за по-тежки случаи.

Алайнерите могат да бъдат предпочитани от хора, които се занимават с контактни спортове или свирят на музикални инструменти, тъй като няма риск от причиняване на наранявания или дискомфорт, свързан с брекетите.

Дигитално планиране. Лечението с алайнери често включва цифрово планиране, което позволява на пациентите да видят виртуално представяне на очакваните резултати от лечението, преди да започнат.

Важно е да се отбележи, че докато алайнерите са популярен избор за много хора, тяхната пригодност зависи от специфичните ортодонтски нужди на пациента. Не всеки е кандидат за лечение с алайнер и в някои случаи може да се препоръчат традиционни брекети или други ортодонтски интервенции за по-ефективни резултати. Консултацията с ортодонт може да помогне за определяне на най-подходящия план за лечение за уникалната ситуация на индивида.

Грижат ли се българите добре за зъбите си?

Практиките за хигиена на устната кухина и вниманието към грижите за зъбите варират при отделните хора и няма универсален отговор за цялото население. Въпреки това, по данни от изследвания, грижата за зъбите като цяло се счита за не много важна в България.

България няма добре изградена здравна система, а според публикации българският гражданин няма добри орални навици, въпреки опитите за мотивация от, нас, стоматолозите. Хората в България обикновено са наясно с важността на оралното здраве, но редовните стоматологични прегледи са рядкост, когато няма болка и спешност. А зъболекарите в България предлагат набор от услуги, включително профилактика, възстановителни процедури и козметична стоматология. По статистика от 2020 г. само 30% от българите си мият зъбите, представяте ли си… 70% от хората дори не си мият зъбите.

Както навсякъде, индивидуалните навици и практики по отношение на оралната хигиена варират. Фактори като образование, социално-икономически статус и културни влияния имат отношение към това доколко хората обръщат внимание на оралното си здраве. През последните години в световен мащаб нараства осъзнаването на значението на добрите практики за орална хигиена за цялостното здраве и това осъзнаване е налице и в България. Голяма част от пациентите идват с желание за естетична корекция, но след като открием даден проблем, който не е естетически, лекуваме. Говоря с всичките си пациенти колко са важни профилактичните прегледи, оралната хигиена и цялостната орални грижа. Смело мога да твърдя, че всеки един от тях ме е послушал и изпълнява заръките ми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара