Две години, изпълнени с победи, изпитания и успехи отпразнуваха младежи от „Дом Възможност“ в София, заедно с техни приятели, екипа на Фондация за социална промяна и включване и благодетели на програмата.

1. Rojden den na DV

„Дом Възможност“ – София отваря врати през декември 2013 г., за да даде шанс на младежи, лишени от родителска грижа да придобият социални и професионални умения и да станат самостоятелни и пълноправни личности.

До сега общо 11 младежи преминават през „Дом Възможност“ – София. Жилището, което се намира в Люлин, приютява момчета и момичета с нелека съдба, като им дава равен шанс за по-хубаво бъдеще. Благодарение на усилията и грижите на екипа на Програма „Дом Възможност“ всички 11 младежи получават консултации за личностно и емоционално развитие и преминават обучения за придобиване на професионални умения и опит. Някои от тях стажуват, други намират постоянна работа и успяват да устроят живота си извън дома. Трима от младежите дори записват висше образование в университети в София. Особено впечатляваща е историята на Явор, който въпреки трудностите, завършва образование, намира работа и квартира в София и се установява в столицата с приятелката си. И досега не спира да помага на жилището в Люлин с каквото може.

Програма „Дом Възможност“ работи за социалното развитие и интеграция на младежи, лишени от родителска грижа, които на 18 години са принудени да напуснат държавните институции и така остават на улицата. Тя се реализира от „Фондация за социална промяна и включване“ и към момента има 5 наблюдавани жилища в цялата страна – София, Габрово, Русе, Бургас и Скравена. В тях младежите могат да прекарат до 2 години, през които социални работници им помагат да развият уменията си, да бъдат самостоятелни и най-вече – да си намерят работа.

От 2014 г. Операция „Жълти стотинки“ на VIVACOM подпомага Програма „Дом Възможност“, като набира средства за откриване на ново жилище и съдейства за намиране на стажове и работа на младежите. Благодарение на събраните 105 000 лева в миналогодишната кампания предстои да бъде открит втори „Дом Възможност“ в София. Жилището вече е избрано и скоро ще започнат ремонтът и обзавеждането му, за да може да приеме нови момичета и момчета в нужда.

4. Jalti stotinki

Дарителската кампания тече и в момента чрез касички в търговски обекти в цялата страна. Всеки желаещ може да даде своя принос и чрез SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS DOM (1 лв.), обаждане на 0 900 5 11 15 (1 лв.), банков превод по сметка IBAN BG26RZBB915510058740.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара