Да се използва наличното пространство по възможно най-добрия начин – това е една от най-важните цели при обзавеждането на кухнята.

ugul-1 ugul-2

Често ъгълът се оказва предизвикателство за проектантите, но на помощ идват новите механизми, които правят леснодостъпно и ефективно всяко място. В проектирането и на тази мебел има някои тайни, с които се постига много: така например с по-дълбоки корпуси и високи страници на чекмеджетата се печели ценно място; ако вместо две тесни чекмеджета се монтира едно широко, се добавя до 15% пространство за съхранение; с по-високите чекмеджета със затворени страници се оползотворява до 55% повече място, а с по-дълбоки изтеглящи се механизми се печели до 30% площ.

Дейността в кухнята се състои от няколко повтарящи се процеси – важно е разстоянията да са възможно най-кратки, предметите и продуктите да са там, където са необходими, като следват естествената последователност на действията. Обикновено в кухните се обособяват пет функционални зони: запаси, готвене, миене, подготовка, съхранение.

ugul-3Кухненският ъгъл често се ползва за шкафове, в които се държат хранителни продукти и посуда, а не за работа, защото, за да се развихрите в кухнята, ви трябва поне 90 см. широк плот. С новите модели мивки обаче е възможно зоната «миене» да е в ъгъла. Основа на добрия достъп са изтеглящите се механизми на долния шкаф, защото те в сравнение с вратичките имат сериозни ергономични предимства. С механизмите за пълно изтегляне съдържанието на шкафа може да се извади удобно навън, достъпът е комфортен, без навеждане и търсене. Шкафът в ъгъла може да има вътрешни чекмеджета, които да се изваждат индивидуално и да предлагат свободен достъп от всички страни.

ugul-4

С чекмеджетата, които се изваждат изцяло, продуктите за съхранение се достигат лесно дори в най-отдалечените ъгли. А със системата за вътрешно разпределение се създава ред и прегледност. На горния ред отварянето в ъгъла често е хоризонтално или с вратичка с чупещо се рамо.

ugul-5Висококачественият мебелен обков е особено важен, защото осигурява комфорт и лекота на движението в кухнята. Тук на помощ идват новите технологии – механични или електрически механизми, актуални особено при модерните модели кухни без дръжки. С електрическа система за подпомагане на отварянето е достатъчно леко натискане с коляно или хълбок и чекмеджето се отваря автоматично. Всички шкафове, дори и най- тежките, се отварят без никакво усилие и плавно се прибират.

ugul8 ugul7

Facebook Twitter Google+

0 Коментара