Колкото добре и да живеят двама души заедно, все се случва единият да направи нещо, което да обърне спокойното семейно ежедневие с главата надолу. Причините може да са всякакви:

Composite image of couple holding broken heart

  • изневяра;
  • несподелени страхове и съмнения, които в един момент изплуват на бял свят;
  • лична неудовлетвореност на единия от партньорите, която избива в рязка смяна на работната среда, професията, плановете за живота.
  • добавете каквото още се сетиш, сигурна съм, че всеки може да разкаже случай, в който партньорът му се е държал неразумно и/или егоистично.

Въпросът е какво се случва с вас двамата и вашите отношения, когато бедата вече е дошла. Някои двойки не издържат на напрежението и се разделят. Други успяват, макар и трудно, да минат през ада на съмнението, в другия, яростта, обидата, огорчението и страховете, да си простят и да продължат пътя си заедно. Как обаче да разбереш какво да направиш – да си тръгнеш или да останеш?

Говори с партньора си

Опитай се да разбереш истинските мотиви за постъпката на партньора си. Говори си с него – колкото се може по-спокойно – като подчертаеш, че ти е важно да разбереш защо е постъпил по този начин.

Не обвинявай и не обиждай

Това изобщо не е лесно, но не забравяй, че в една връзка има двама души и когато нещо се прецака проблемът никога не е само в единия. По-скоро е в начина, по който са общували до момента. Да хвърлиш вината върху партньора си, особено когато той очевадно е сгафил, е много лесно и удобно. Опитай се да разбереш какво в теб го е накарало да реагира и да направи това, което е направил. Не търси виновни, търси решение на проблема. И не обиждай, не нагрубявай, не наранявай излишно. Така елиминираш и малката възможност да сте заедно. Защото големите кризи отминават и се забравят, но натрупаните обиди не.

Отдалечи се от дразнителя

Ако в отношенията ви е настъпила криза, тя няма да се реши като с магическа пръчка на секундата. Ти няма да си спокоен и предразположен да вземеш обективно решение след първия, третия, десетия скандал. А скандалите и обвиненията няма да спрат, ако не вземеш мерки. Как обаче да вземеш мерки, когато само мисълта за партньора ти те дразни, а вие живеете в една къща?! Намери начин да се настаниш на друго място за седмица – две. Отиди на хотел, настани се при приятели, помоли партньора си да не се опитва да се свърже с теб за известно време. Осигури си пространство и тишина, в които да останеш насаме със себе си и да разбереш какво искаш. Каквото и решение да вземеш, трябва да си сигурен, че го правиш максимално спокойно и не за да нараниш другия, а за да се погрижиш за себе си.

Опитай се да се върнеш отново към нормално ежедневие

Първите дни след като разбереш, че партньорът ти е изневерил; иска да се върне да живеете на село и да гледате кози, но е забравил да ти го спомене преди да купи къща и да напусне работа; има незаконно дете; какъвто-ви-е-проблемът; са кошмарни. Обикновено шокът е голям. Не можеш да ядеш, да спиш, чувстваш се предаден, мисълта ти цикли единствено върху това, което се е случило, не виждаш, не чуваш, не забелязваш нищо от околния свят. Не позволявай подобно положение да излиза извън контрол. Прекрати го колкото се може по-бързо. Връщането към нормален ритъм на живот, ще те държи в рамки, ще занимава ума ти и с други неща, ще ти помогне да се възстановиш по-бързо и да вземеш правилното решение.

Мисли за себе си

Вярно, звучи много егоистично, но! най-глупавото е да взимаш решения за бъдещето си с един човек под натиска на следните мисли:

  • какво ще кажат хората;
  • страх ме е да остана сам/а;
  • другият ще страда много, по-добре да остана; etc.

Разбери какво искаш и го направи. Ако продължиш връзката си, без да си убеден, че го искаш, тя рано или късно ще се разпадне. Само дето и двамата ще загубите време и ще се мъчите по-дълго. Ако не си сигурен, че искаш да прекратиш връзката си и все още намираш в сърцето си любов към половинката си, не се отказвай, защото ще съжаляваш, но вероятно вече ще е късно за втори опит.

Говори отново с партньора си

След като се успокоиш и си изясниш какво искаш, върни се у дома и говори отново с половинката си. Дори да е минало малко време, със сигурност и двамата сте по-спокойни и можете да проведете по-смислен разговор. Разгледайте отново ситуацията и ако нищо не промени твоето решение, съобщи го.

Ако си решил да си ходиш, дръж по-делова линия на поведение. Кажи кога се изнасяш, какво смяташ да вземеш със себе си на първо време и кога ще дойдеш за другите си вещи.

Ако ще оставате заедно, обсъдете как смятате да продилжите напред, какво очаквате един от друг, как си представяте съвместния си живот. Бъдете по-скоро практични, дайте възможност на чувствата сами да си пробият път до партньора и да се наместят.

И през цялото време помни, че непогрешими хора няма. И на теб ти се е случвало да оплиташ конците. Не позволявай на нараненото си его да взима решения вместо теб.

От ПОЛЯНАТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара