Жените в Саудитска Арабия гласуват за първи път. На местните избори в събота те можеха и да се кандидатират за членове на общински съвети. Това право им беше предоставено от покойния крал Абдула през 2011-та година. Резултатите ще бъдат ясни в неделя, но наблюдателите смятат, че дамите нямат големи шансове успех.

Снимка Profimedia
Снимка Profimedia

Жените в Саудитска Арабия страдат от редица ограничения – те не могат да шофират, да имат банкова сметка, а за да работят или пътуват им трябва разрешението на съпруг или баща.

Строгото полово разделение в страната повелява не само отделни места за събирания, но по време на изборите – забрана за кандидатките да се срещат очи в очи с избиратели от мъжки пол. Така че мъжете гласоподаветели са слушали предизборните програми на жените през стена.

Над 130 000 дами са се регистрирали да гласуват. Мъжете са един милион и 350 000. От 6917 кандидати за общински съвети едва 979 са жени.

Саудитска Арабия стана последната страна в света, която даде право на жените да гласуват. Изключение прави Ватиканът, където мъже кардинали избират папата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара