Когато заспиваме, с нас потъва в забрава и съзнанието – онази рационална част, с която контролираме емоциите си. За сметка на това обаче подсъзнанието не задрямва нито за миг. Напротив, точно тогава от него падат оковите на разума и издайнически излага на показ всичко онова, което прикриваме, докато сме будни. Затова и позата, в която спим, казва много повече за нас от всичките ни обяснения, взети накуп. Тя издава и отношенията ни с човека, с когото делим постелята.

leep

Не лягайте в края

Съществуват пози „нащрек“. И ако партньорът ви спи спокойно отпуснат по гръб, а вие – на хълбок (или обратно), между вас при всички положения има противоречия – при това те ще стават все по-неизбежни. Много опасно за семейното благополучие е, когато един от двамата се опитва да се свие на кълбо в самия край на леглото – това е все едно да крещиш с цяло гърло: „Направо не мога да те дишам.“ И в действителност тази поза издава човек, който мисли, ако не за развод, то за нова връзка със сигурност. Виж, хората, които спят по корем, са лидери по природа, тях трудно можеш да промениш. Те са толерантни, но почти винаги убедени в собствената си правота. Не могат да бъдат обвинени в прекалена деликатност, защото най-често езикът им изпреварва мисълта. Тази поза понякога може да издава и моментно желание за усамотение или някакъв личен проблем. И въпреки това проблемите с такъв партньор обикновено са поправими.

Влюбените спят “на лъжички”

Най-хармоничните двойки спят така: единият е с лице към гърба на другия и е приел неговата форма, коленете им са „синхронно“ леко сгънати. Желанията им съвпадат също както и извивките на телата им. Освен това двамата прекалено зависят един от друг.

При решаване на важни проблеми човек, който не е съвсем уверен в себе си, спи в поза „ембрион“ (обикновено легнал на хълбок, с глава, притисната към гърдите и свити колене). Такъв човек с удоволствие предоставя правото на избор на по-решителен човек. Той пък в съня си волно се заравя по очи в леглото и дори не обича възглавниците. Ако единият от вас е такъв, а другият спи настрани, значи сте късметлии. Такива двойки в съзнателното си битие са най-безконфликтните.

Я по-добре иди в антрето!

Психолозите са абсолютно убедени: ако съпрузи доскоро безпроблемно са споделяли леглото и изведнъж (или постепенно) започват да заспиват в поза „нащрек“ или изобщо се отказват от спане в обща постеля, следва да се замислят сериозно за отношенията си. Която и да е промяна в начина, по който спим, е сигнал за нещо, но тази е изключително тревожен симптом за семейната ви цялост. Най-често тя е първата подсъзнателна, крачка към разрив в отношени­ята, а и към развод.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара