Този, който има цел, различна от „трябва да изкарам едни пари“

Това е човекът, който се захваща с нещо, защото му е важно и му доставя удоволствие. И под „доставя удоволствие“ не разбирай „не изпитва трудности, не се страхува и т. н.“ Напротив. Страхува се, уморява се, трудно му е, но е готов да се справи с всичко в името на това, което иска да постигне.

career-1020033_960_720

Когато правиш нещо само за пари, най-често пренебрегваш детайлите, отказваш се бързо, нямаш търпение да минеш през лишения, да отделиш време, да помислиш за още един начин да постигнеш желаното. Гониш бърз резултат с минимум усилия. А това много рядко е възможно да ти се случи. Най-често си неудовлетворен от това, което правиш и нямаш пари.

Този, който не се страхува да се провали

Той знае, че ще прави грешки и гледа на тях като на част от пътя си. Те са неизбежни и единствения разумен начин да се справи с тях е да ги приеме, да разбере защо са се получили и да използва наученото, за да не ги повтаря. Поради тази причина е склонен да поема повече рискове и то спокойно. И най-честото резултатът е добър. Ако не рискуваш поне малко, няма как да постигнеш нещо повече от това, което вече си постигнал.

Този, който се радва на живота

Той е наясно, че поводи за тъга, яд и съжаление има винаги. Просто предпочита да върви по слънчевата страна на улицата. Защото тя също е винаги на разположение. Само трябва да се огледаш, да я видиш и да направиш усилие да стигнеш до нея. Способността да се радваш на живота е нещо, което можеш да придобиеш. От теб зависи. Тя ти помага да виждаш нещата по-ясно, да откриваш възможности там, където останалите виждат задънена улица и катастрофа и да ги използваш.

Този, който не бърза, но и не е твърде бавен

Той се е убедил, че за всяко нещо си има време. Развий умението да хващаш момента. Научи се да наблюдаваш, да взимаш предвид всички факти и обстоятелства преди да правиш нещо. Решавай с хладен ум и бистра глава, никога само под влияние на емоциите или само под влияние на разума. Дадените са ти и двете – използвай ги.

career-1019755_960_720

Този, който оценява какво има

Това не значи, че не иска повече. Просто си дава сметка за нещата, които са му важни и за тези, от които може да се откаже. Реалната преценка му помага да се чувства добре заради хубавините и да предприеме адекватни действия, за да промени всичко, което не му харесва.Ако ти си мислиш, че нямаш нищо, не си постигнал кой знае какво и никой не те харесва и обича, най-вероятно си затънал в блатото на самосъжалението. А от него трудно се излиза.

И най-хубавото на тези петимата е, че с малко желание, дисциплина и упоритост могат да се съберат в един – в теб.

От ПОЛЯНАТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара