Флавоноид, който се среща в магданоза, лайката, червените чушки и мащерката, стимулира формирането на неврони и връзката между мозъчните клетки, установиха бразилски учени, цитирани от агенция ЮПИ.

parsley-476872_960_720

Името на биосъставката е апигенин. Неврони, третирани с него, показват увеличено формиране на синапси. А здравите връзки между невроните са от изключително значение за доброто функциониране на мозъка и за укрепването на паметта.

Ръководителят на екипа от университета в Рио де Жанейро Стивънс Рехен приложили апигенин директно върху стволови клетки в лабораторни условия в чинийки на Петри. След 25 дни клетките се превърнали в неврони. От своя страна невроните, третирани със същата съставка, образували по-силни и по-комплексни връзки помежду си.

„Ние открихме ново поле за изследване в тази област, използвайки апигенин, заяви Рехен. Вече можем научно да докажем, че храните, богати на флавоноиди, могат да повлияят благоприятно на формирането на неврони и на начина, по който те комуникират с мозъка“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара