Лиз Бурбо e една от най-известните психоложки в света – автор е на 24 книги, преведени на 20 езика в тиражи над 50 милиона. Най-известните от тях и налични на български са: „5-те травми, които пречат да бъдеш какъвто си“, „Слушай своето тяло“, „Любов, Любов, Любов. Мощта на приемането“, „Твоето тяло казва: Обичай се!“, „Парите и изобилието“, „Отношенията родители-деца“…

78-годишната Лиз Бурбо идва за първи път в България на 20 март и ще води два семинара.

През 1966 г. Лиз започва кариерата си в продажбите за международна компания и постепенно се превръща в един от най-успешните мениджъри по продажби в Северна Канада. Тя успява да задържи успеха си 18 години и през този период обучава повече от 40 000 души да осъзнаят по-добре потенциала си и да станат успешни в бизнеса. Обаче това, което забелязва,  е, че повечето хора не са успешни, защото не осъзнават своята цел и мисия в живота. И тази мисъл я кара да се откаже от стабилната кариера и да учи психология.

През 1984 г. Бурбо създава първата си школа, в която изнася семинари на тема: “Как да запазим здравето си”. Познанията й са от личен опит, след като успява да пребори своите си здравословни проблеми и излишно тегло. Пише “Слушай своето тяло – твоя най-голям приятел на земята”, която става бестселър, продадена е в няколкомилионен тираж и след 35 години все още се търси и купува. Огромен брой хора свидетелстват, че са оздравели с  помощта на промяна на мисленето си.

Лиз Бурбо е преподавала в над 25 държави. Основната й цел е да помага на хората да бъдат здрави, да открият мисията си в живота и да изградят хармонични отношения със себе си и другите.

Ще имате два семинара в България. Какви ще са те?

Първият семинар, на 21 март, ще продължи три часа и ще бъде въведение в Петте травми на душата, които присъстват във всеки човек. Ще научите как да откриете коя травма влияe на живoта ви най-много. Също така ще разберете защо животът ви не е толкова щастлив и успешен, колкото сте желали.

Вторият семинар се нарича „ Благоденствие и изобилие“ и ще продължи 2 дни – на 23 и 24 март. През тях ще научите 20-те важни начина как да процъфтявате и да привличате изобилието, от което имате нужда. Този уъркшоп винаги е бил много популярен, защото хората постигат резултати веднага. Ако все още не сте си закупили билети, можете да го направите на www.natalia.bg.

Смятате ли, че всеки от нас в детството си е получил някоя от 5-те трамви – отхвърляне, изоставяне, унижение, предателство и несправедливост? В състояние ли сме сами да се справим?

Всеки от нас има поне четири от петте травми и, да, имаме силата да ги излекуваме.

Наистина ли е възможно някой да забогатее само благодарение на промяната на начина на мислене?

Истинското богатство в живота е любовта към нас самите. Ако искаме само да бъдем заможни, за да имаме повече пари, няма да сме по-щастливи, защото много често това носи повече страх, отколкото щастие. Когато наистина обичаме себе си, ние привличаме всичкото изобилие, от което се нуждаем.

Говорите и пишете много за това колко е важно да обичаме себе си. Теорията звучи страхотно, но как един човек може на практика да започне да обича себе си? Какво означава да обичаш себе си?

Истинската любов ни дава правото да бъдем хора със своите силни и слаби страни, с недостатъците и качествата си, да приемаме себе си такива, каквито сме във всеки един момент. Трябва да знаем, че ако приемаме определени аспекти в себе си, приемаме абсолютно същите и в другите.

Казвате също така: „Можете да промените живота си по всяко време – просто започнете да мислите позитивно.“ Не е ли обаче твърде надценена концепцията за позитивно мислене? Какво представлява истинското позитивно мислене?

Аз не уча хората на концепцията за позитивно мислене. След като я практикувах над 15 години, преди да стартирам моето училище и да пиша книги, аз осъзнах, че често контролирах себе си, искайки да бъда твърде позитивна. Ето защо сега аз уча да приемаме себе си, това е да бъдем щастливи, дори когато правим грешки, или не сме такива, каквито искаме да бъдем.

В България имаме шега. Когато закъснявате или не отговаряте известно време, майка ви, съпругът или съпругата ви се притесняват за вас. И казваме:  нека ти се случва това, което жена ти/мъжа ти мислят, че правиш, а не това, което майка ти вижда в съзнанието си. Съпрузите смятат, че кръшкаме, а родителите – че нещо лошо се е случило с нас. Как ни се отразяват негативните мисли, които другите имат за нас? И можем ли ние с нашите мисли да влияем върху живота на другите?

Ние нямаме силата да променим или повлияем на благосъстоянието на другите хора. Ние имаме само силата да оставим другите да ни влияят.

Казвате, че интуицията е най-добрият ни приятел. Може ли да споделите с нашите читатели някоя техника как да я развиваме и разпознаваме?

Интуицията е мигновено ЗНАНИЕ. Интуицията е далеч отвъд менталния ни аспект. Тя може да присъства само когато сме балансирани, добре центрирани, което може да се случи, когато обичаме себе си, когато сме в сърцето си. Колкото повече практикуваме любов към себе си и другите, толкова повече се свързваме с нашата интуицията.

И сега най-тежкият въпрос. Вие имате психологическо обяснение за всяка болест. Защо хората се разболяват от болести като рак?

Ракът е като всяка друга болест. Ние развиваме всички наши болести, болки и болежки с начина си на мислене, с вярванията, идващи от нашето его. Те са предупреждения, помагащи ни да  осъзнаем, че позволяваме на нашето его да ръководи живота ни, вместо нашето сърце, вместо да се вслушаме в нашите нужди, което би било знак, че обичаме себе си. Колкото по-сериозно е заболяването, толкова по-спешно е съобщението, че е време да станем по-осъзнати и да станем повелители на живота си.

Какво може да направят хората, диагностицирани с рак, за да помогнат на себе си?

Първо те трябва да приемат идеята, че сами творят живота си и че случващото се не е лош късмет. Да приемат идеята, че те ИЗБИРАТ да създадат различен живот за себе си. След това трябва да се научат да слушат сърцето си вместо егото си. Аз имам книга, посветена само на рака. До момента е издадена на английски език. В нея говоря много за травмата на отхвърлянето, която е скрита зад причината за рака.

Виждала ли сте „чудотворни“ изцеления?

Да, от откриването на моята школа „Слушай своето тяло“ преди 37 години съм видяла хиляди излекувани.

Кое е най-важното нещо, което трябва да научим и да практикуваме в живота?

ЛЮБОВ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара