„Новите технологии са интригуващ и неизчерпаем свят, който отваря много възможности за развитие, открива много пътища, по които можем да минем в научните изследвания“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, приветствайки форума „Жени. Технологии. Време“.

„Ако за моето поколение цифровите технологии бяха доста чужда материя, то за сегашното нещата стоят по доста по-различен начин. Както често се шегуваме, децата сякаш се раждат с телефон в ръка. Мисля си как за моите внуци, живот и здраве, времето без развитите информационни технологии ще бъде толкова далечно и непознато…

Ще ми се да поговорим днес за това къде са жените в IT сектора, но и върху още един аспект, който по-рядко е на нашето внимание, който е по-малко публичен, но пълен с неизвестни – как технологиите променят образа ни, съдържанието ни като хора, променят мисленето ни и в какво ни превръщат.

Каква е ситуацията с участието на жените? Впрочем заслужава си да подчертаем факта, че

жена създава алгоритъм за компютър, още в средата на 19 век.

Това е единственото законно признато дете на Лорд Байрон – Ада Лъвлейс. За да преминем през тези изключително красиви и очевидно много умни млади жени, които могат с лекота да работят с първообразите на днешните компютри, които тогава са заемали цели стени, с многобройни светещи лампи и още по-многобройни загадки.

Но днес ситуацията в Силиконовата долина е различна – по-голямата част от постовете са заети от мъже. Ето и цифрите – 23% са жените в Apple, 19% в Google, 17% във Facebook. Територията на компютърните гиганти днес е заградена за мъже и нещо повече, едва в последната година Амазон прави анализа, че софтуерът на фирмата за набиране на нови кадри автоматично елиминира документи,

в които съществуват думи, производни на „жена“.

Разбира се има, и много добри примери  за ръководни постове, заети от жени – като Мариса Майер в Yahoo, Шерил Сандбърг във Фейсбук, Вирджиния Ромети в АйБиЕм.

И още една цифра – само 22% от професионалистите в областта на изкуствения интелект са жени.

Причините за „отлива“ на жените от ИТ сектора е многократно изследван и като една основна се посочва неувереността на жените, че ще се справят. Изборът се предопределя още в училище, в избора на висшето образование, в нагласата за бъдеща професия. И един интересен пример от вчера – когато се готвехме с моя екип за днешната ни среща, екип от само млади хора, чух точно тази реплика – „не съм много наясно, не съм технически грамотна…“, още преди да бяхме започнали.

Колко и как жените променят този сектор е важно, но не по-малко важно е  как ще се отразят технологиите върху жените. Все още се спори колко работни места ще се създадат от изкуствения интелект и колко ще бъдат загубени, как ще изглежда едно работно място и какво ще означава най-нормалното изречение, което милиони хора произнасяме всекидневно – „аз отивам на работа…“ Едно е ясно – едни от най-потърпевшите ще бъдат жените. Например в областта на медицината и на социалните грижи, където

ще бъдат изместени от „мислещите, умни машини“.

Неотдавна бях в централата на Майкрософт в Сиатъл. Най-новите им разработки са насочени в областта на медицината, обучението на бъдещите лекари, прекрасна илюстрация е как роботът и технологиите изземват човешките дейности, мислят вместо човека. Стига се до там, че самите рисърч центрове слагат прегради пред собствените си открития и се задължават да не инвестират повече, изплашени буквално от възможностите на изкуствения интелект. Тези възможности многократно надвишават готовността на хората да бъдат заместени от роботите. Заплахата от разрушаване на обществата – такива, каквито ги познаваме, не е за пренебрегване.

Ще спра вашето внимание и върху втория аспект – ние ли измисляме технологиите или те започват да измислят човека?

Голямо е изкушението, но и голям рискът да затворим живота си в примката на предварително зададените параметри. Как би могла да изглежда днес идеята за домашен уют – стая 4 на 5. Филтър 1 – цвят на стените – избор от 1 до 100. Завеси – филтър 2 при зададен цвят на стените – избор от 1 до 4. Филтър 3 – цвят на мебелите – при предварително ограничение от филтър 1 и 2. Килим – 4 филтър – избор от 4 възможности при предварително зададени филтър 1, 2 и 3. И т.н. Сигурно ще получим интериор близо да съвършенството, но какво остава от човешката мисъл, от въображението . И така неусетно – този модел се пренася дори без да искаме в отношенията с близките, с останалите хора –

през филтрите и избора на алгоритъма.

Лишаването от малките идеи лишава от потребността да имаш големи идеи, да създаваш визии, да ги защитаваш, което до сега бе основата на човешките общества. Живеенето днес е само за да го направим удобно и съвършено в удобството. Отпечатъкът върху политика, управление, стандарт е неминуем.

Днес от вкъщи можеш да направиш всичко – поръчваш храна, работиш, обличаш се само с няколко мейла. Ограбваме себе си, доброволно се лишаваме от социалност, от разговор, от необходимостта да разговаряш и обменяш идеи и мисли с другите.

Едновременно с това, вакуумът и гладът за информация се запълват само по електронен път. И идва редът за влияние на „фалшивите новини“.  Ставаме по-безкритични към извиращия поток от информация, а това е хранителна добавка към фалшивите новини, която сами поглъщаме. Не е въпросът в злоупотребата с „новини“, а в слабостта на самите нас да ги отхвърляме. Впрочем един много интересен аспект е ролята на жените в борбата с киберпрестъпленията – особено като голяма част от тях са срещу деца?!

И тъй като днес говорим за жените –

от какво ни лишава виртуалното общуване?

За много хора в тази зала може да се стори консервативно – но може ли сюжетът от  „Усет за жена“ да се постигне от компютърния екран? Красотата на женския образ, онова виждане и възприятие за жената, което има героят на Казандзакис – Зорбас. „Зад всяка жена се възправяше строго, свещено, изпълнен с тайнственост, лицето на Афродита. Това лице виждаше Зорбас, с него говореше, него желаеше мадам Ортанс, беше само една мимолетна прозрачна маска. И Зорбас я разкъсваше, за да целуне вечната уста…“. Днес чрез фотошоп може да се прави всичко – от това как искаме другите да ни виждат, до това как да подберем цвета на косата, червилото, то е все в същата формула на алгоритъма, за която говорих преди малко.

Скоро най-голямото предизвикателство няма да бъде усъвършенстването на изкуствения интелект или развитието на технологиите. Предизвикателството ще бъде не само да се върнат позициите на EQ (емоционалната интелигентност), но класацията в EQ листата да изпреварва тази на IQ – т.е. емоционалните и „общителните“ качества пред рационалните и практическите.

Един от съвременните вдъхновители Стив Джобс казва, че „иновацията е това, което различава лидера от последователя“. „Най-опасната фраза в езика е „Винаги сме го правели по този начин“ – пък твърди една жена, наричана „кралицата на софтуера“ – адмирал Грейс Хопър. Така е в света на високите технологии. И не само!“

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара