Попаднах на церемонията по награждаване на победителите на „Баня на годината’2018“. Очаквах да бъде обикновено връчване на награди, малко аплодисменти, снимки и край. Знаех, че това е 15-о поредно издание на националния конкурс, което говори доста за постоянството на организаторите и участниците, но не подозирах до какъв размах са достигнали.

Церемонията беше впечатляваща – прекрасно аранжирано и тематично фоайе, хостеси, облечени в халати, които те посрещат все едно си в СПА център, ароматни свещи и декорации. Приказна вечерна идилия.

Влизам в залата – огромна, приглушено осветление, артистична сцена с обещания за вълнуващи изненади. А споменах ли за гостите? Имаше над 300 души – архитекти, дизайнери, медии, известни личности, любители на красивото и модерното.

Церемонията беше внушителна – звездни водещи – Елена Петрова и Васил Бинев, танцови изненади от балет „Арабеск“, вълнуваща хореография, подкрепена с аудио-визуални клипове, светлини, прожектори, обявявания със сценичен глас, камери, фотографи.

Но това, което най-много ме впечатли, беше силата на посланията, които отправяха журито и най-вече победителите. Архитекти и дизайнери, обединени от една идея – да създават, възпитават и облагородяват. Творци, които намират пресечната точка между красивото, ефективното, модерното и полезното. Имах честта да поздравя четири от победителките, които получиха призовете на реномираното жури. Четири победителки, които станаха звезди за една вечер и успях да им задам няколко въпроса:

Какво ви предизвика да участвате в престижния конкурс „Баня на годината“ и какво ви вдъхновява да създавате?

Арх. Вилия Евстатиева:

Това, което мен лично ме вдъхновява да създавам, е потребността да изразя себе си по някакъв начин, моето виждане на тема естетика и не на последно място – чувството да видиш реализиран проект, който си разработил от самото начало докрай.

Гергана Досева:

За мен като дизайнер, а и за всеки един творец, е предизвикателство участието в конкурс, свързан с работата ми. Още по-голямо предизвикателство е и когато конкурсът е от такъв ранг, какъвто е „Баня на годината“. Това дава представа за нивото на работа на колегите в сферата, в която се изявяваме. Любовта към работата и желанието да създадеш нещо красиво, което да радва хората, за които го правиш – това е основната движеща сила, която ме вдъхновява!

Арх. Деница Славова:

Участието в конкурси в сферата на архитектурата и интериорния дизайн значи свобода. Свобода да изразиш творческите идеи, които имаш, в стилистика, която харесваш, и след предаване на проекта да изпитваш чисто и просто удовлетворение и да се насладиш на заслужена почивка. Конкурсите са възможност за едно идеализирано и сърцато практикуване на професията.

Да създавам ме вдъхновяват красотата и по-добрите условия на живот, които искам да виждам около мен и то тук, в България. Понякога е нужно толкова малко, като например да се ремонтира тоалетната в едно училище, за да промениш нещо във възгледите на учениците, които след време ще бъдат тези, които ще движат обществото.

Арх. Полена Жекова:

Архитектурата и интериорния дизайн винаги са ми били страст. Това е едно от онези неща, който като седнеш да правиш и забравяш за времето, вдъхновен от това да създаваш уют и хармония в едно пространство. Случвало ми се е толкова да се вглъбя в някой проект, че залезът на слънцето да ми напомни, че денят приключва! За мен участието в конкурси е неизменна част от професията, която ти позволява да разгърнеш потенциала и мисълта си, без да имаш ограниченията на реален проект, а именно бюджети, къси срокове и много корекции докато крайния резултат пасне на вкуса на клиента.

Тази година в конкурса се появи нова категория, а именно BIM проект за санитарни помещения в офис сграда, което всъщност ме предизвика да участвам. Целият екип на студиото ни използва и налага BIM технологиите, защото вярваме, че това е бъдещето.

Кое ви мотивира да сте по-добри и да сте част от хората, които налагат новите тенденции във вашата сфера?

Арх. Вилия Евстатиева:

Мисля, че във всеки човек има заложено желанието да се усъвършенства, независимо коя сфера на развитие е избрал. А конкурси като „Баня на годината“ са една добра платформа да видиш къде си стигнал по пътя на своето лично професионално развитие.

Гергана Досева:

Стремежът да се развивам е моята мотивация – старанието да дам най-доброто от себе си! А, щастието на клиентите от добре свършената работа е наистина безценно! За мен е голямо предизвикателство, че освен с идейния проект, се занимавам и с реализацията. Това е от изключителна важност за крайния резултат!

Арх. Деница Славова:

Дизайнът според мен трябва да е израз на нещо по-дълбоко, да е смислен, безкомпромисно логичен и да е съобразен с контекста. Това го прави винаги актуален. От друга страна тенденциите са преходни и не винаги приложими в конкретни условия. Затова трябва не да се налагат или следват тенденции, а да се предлагат осмислени решения. При мен мотивацията да съм по-добра се припокрива с нежеланието ми да стоя на едно място. Имам нужда от движение, от разнообразие, от придобиване на различни умения, които да ми покажат различни гледни точки, и това да ме направи по-добра в моята сфера.

Арх. Полена Жекова:

В нашата професия, както и в много други, напредването на технологиите е доста определящо. Нашият екип се стреми постоянно да е в крак със случващото се и всяка година определяме бюджет, който отива именно за проучвания и тестове. В случая BIM технологиите станаха популярни у нас последните години, а в други страни те отдавна вече се използват. Ние видяхме това, оценихме колко полезен може да бъде този начин на работа и разработихме първият си такъв проект през 2011 година. Направили сме ред обучения на други фирми, провеждаме семинари и не на последно място, използваме ежедневно софтуери за BIM проектиране. Този начин на работа спестява много време и свежда грешките до минимум. Именно този опит ни мотивира да продължаваме да търсим и да се развиваме, да ставаме все по- добри и да предлагаме възможно най- качествени услуги.

Вече сте звезди. Ще посетите специализиран семинар по интериорен дизайн и проектиране в Милано. Как очаквате да се развие след това кариерата ви на творци?

Арх. Вилия Евстатиева:

Вярвам, че възможността да посетим споменатия семинар в Милано ще бъде още един шанс да обогатим личните си познания и впечатления в областта на интериорния дизайн. От гледна точка на професионално развитие – надявам се, че ще бъде полезен опит и възможност за нови и интересни професионални контакти.

Гергана Досева:

Самата награда от „Баня на годината“ , в категория „Реализирана баня в жилищна сграда“ е едно голямо признание за работата ми като интериорен дизайнер. Още по-специална я прави и това, че е награда на журито, а всеки, който е запознат с конкурса е наясно какви авторитети в света на архитектурата и дизайна са членовете му. Щастлива съм от факта, че ще посетя специализиран семинар по интериорен дизайн и проектиране и то именно в една от световните модни столици, каквато е Милано! Знам, че това ще е много полезно за работата ми. А за в бъдеще, мога само да си пожелая да бъда здрава, да имам все същата енергия и устрем да творя!

Арх. Деница Славова:

Звезда е Майкъл Джексън. Аз искрено се радвам за успеха, който постигнах в конкурса „Баня на годината“. Още по-голям успех не само за участниците, но и за обществото, би била възможността за реализация на такъв тип проекти от обществено значение като училищна тоалетна. Малка стъпка към красотата, отговаряща на мотото, в което вярвам: „Мисли глобално, действай локално“. Любопитна съм за семинара в Милано, но за след това нямам очаквания. В живота ми досега са се случвали много неща, които не съм очаквала. Така че ще продължавам в същия дух, ще се постарая да избистря професионалните си желания и стремежи и … да видим!

Арх. Полена Жекова:

Тази награда наистина е страхотна, очаквам с нетърпение да дойде моментът, в който ще посетя семинара. Сигурна съм, че ще се върна с нова доза вдъхновения и емоции, които ще вложа в следващите си проекти! Нямам търпение да се запозная с още колеги, да обменим опит и да се посмеем на забавни случки от ежедневието на всеки интериорен дизайнер!…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара