Има хора, които ни изморяват само с присъствието си. След общуване с тях човек става тъжен или тревожен. Тези хора се наричат ​​енергийни вампири. Психолозите ни обясняват как да се научим да идентифицираме такива хора.

Ето как се държат през повечето време.

Превръща себе си в жертва

Вашата приятелка или приятел постоянно ли играе ролята на жертва? Ако отговорът ви е да, опитайте се да стоите далеч от такъв човек или просто изключете съчувствието си. Енергийните вампири обичат да се преструват на мъченици, така че хората да отделят времето си за тях и да им помагат. Те винаги се стараят да прехвърлят отговорността върху другите, преструвайки се на слаби или глупави.

Нарцисизъм

Вампирите са нарцисти. Те са фокусирани върху себе си – говорят само за проблемите си, за достойнствата си, но забравят или просто не искат да водят диалог за някой друг. Те просто не се интересуват какво се е случило в живота ви. Те питат „как си?“ само ей така. Казвате им, че сте в беда, но те отново насочват фокуса обратно към себе си, сякаш нищо не са чули.

Преструват се, че се интересуват от вас и вашите проблеми само ако имат нужда от нещо в момента.

Доминиране

Ако ваш роднина, колега, приятел или приятелка се опитва да ви доминира, като се държи с превъзходство, това говори за токсичност и енергиен вампиризъм. Такива хора постоянно се състезават с вас, искат да бъдат по-добри от вас, по-успешни, по-красиви, по-добри. Не спират да изтъкват пред всички около тях своето превъзходство. Много от тези хора дори не се колебаят да унижават публично другите, само за да изглеждат по-добре в очите на околните.

Критика

Критиката не трябва да се бърка с доминирането. Много енергийни вампири критикуват своите приятели или роднини съвсем спокойно, без излишна агресия и опити да изглеждат по-добре на техния фон. Те правят това, за да подхранват неувереността ви в себе си и да ви манипулират.

Възползват се от вашата доброта

Насилниците и енергийните вампири често се придържат към онези, които не знаят как да кажат „не“ на различни молби. Ако енергиен вампир забележи, че сте готови да пожертвате време и усилия за него, той определено ще се възползва от това. Опитайте се да не общувате с тези, които ви използват или просто се научете да отказвате на такива хора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара