Франция стана днес първата страна в света, която изрично вписа в конституцията си правото на доброволно прекъсване на бременността (аборт), за голямо разочарование на Ватикана и за разлика на много други страни, където правото на аборт се поставя под въпрос, предаде Франс прес.

„Имаме морален дълг“ към всички жени, които са „страдали в плътта си“ от незаконните аборти, заяви френският министър-председател Габриел Атал, откривайки дебатите в парламента.

Депутатите и сенаторите, събрали се тържествено съвместно заседание на двете камари на парламента в двореца „Версай“, одобриха с много голямо мнозинство (780 „за“, 72 „против“) изменението на конституцията, предложено от правителството на президента Еманюел Макрон.

Последният приветства това като „френска гордост“ и „универсално послание“. „Нека заедно да отпразнуваме навлизането на нова свобода, гарантирана от конституцията“, написа Макрон в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Екс“.

Четири дни преди 8 март, Международния ден на правата на жените, тази реформа въвежда в чл. 34 от конституцията изречението: „Законът определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността“.

Това е „първата конституционна разпоредба, която е толкова изрична и широкообхватна по този въпрос не само в Европа, но и в света“, изтъква Лия Хоктор от Центъра за репродуктивни права, американска организация, която защитава правото на аборт.

Ватикана днес отново се противопостави на всяко „право на отнемане на човешки живот“ в навечерието на това историческо гласуване.

„В епохата на всеобщите права на човека не може да има право да се отнема човешки живот“, заяви Папската академия за живота, ватиканският орган, отговарящ за биоетичните въпроси, в изявление, подкрепящо опозицията на френските епископи.

Историческото заседание на френския парламент е кулминацията на една дълга политическа битка, започната от левицата, подкрепена от феминистки асоциации и накрая приета от правителството след няколко парламентарни инициативи, посочва АФП.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара