Маргарита Доровска e куратор и културолог, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово от юни 2016 г. Оттогава насам в музея са представени емблематични изложби като „Кристо и Жан-Клод. Проекти“, карикатури на американския президент Доналд Тръмп, „Светът според Тодор Цонев“, Комунистическият манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелс в карикатури, „невъзпитани“ и модерни български автори, млади таланти от Габрово и региона и много други.

Маргарита Доровска завършва куриране на съвременно изкуство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон и навярно е първият директор на арт музей у нас с подходящото образование за позицията. Разговаряме с нея за това как е избрала да работи точно в Габрово, за трудностите, постиженията и плановете си.

Подготовката

Маргарита Доровска завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски“, а преди това – математическата гимназия в Плевен. „Математиката те учи да оглеждаш проблема от всички страни и да упорстваш, докато не го решиш“. Още като студентка работи за напредничава арт организация с профил в технологичните изкуства и новите медии и партньори в цял свят. „Работата беше интензивна, научих много, но също си дадох сметка, че ако искам да правя качествено различни неща, ще трябва да се образовам в занаята… Спрях се на Кралския колеж – първия университет в света с академична кураторска програма още в зората на 90-те години.“

Уроците на Великобритания

Музеите и галериите във Великобритания имат ясна отговорност към привличане и развитие на публики, твърди Маргарита. Акцентът върху образованието е сериозен. От една държава, която през 50-те и 60-те години на XX век няма разпознаваемо визуално изкуство, Великобритания става фактор на световната арт сцена. Популяризирането на изкуството с помощта на медиите и държавата е толкова последователна политика, че можеш да обсъждаш с продавача в зарзаватчийницата най-новата скулптура на „Четвъртата колона“ на площад „Трафалгар“. „За мен това беше най-ценният урок – разказва Маргарита. – Съвременният музей трябва да е отворено, диалогично и забавно място, в което изкуството се среща с публиката“. Естествено, у нас предстои много работа по промяна на обществената нагласа към музеите, така че те да станат вълнуващо място, но точно това е най-интересното за Маргарита.

Защо музеят в Габрово?

Когато се завръща от Лондон в България, известно време е на свободна практика, а после – старши експерт „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата. След около година и половина работа в министерството, се явява на конкурс за директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. И го печели. Още от създаването си през 70-те години, музеят в Габрово е авангарден и привлича артисти от цял свят. Освен че има 5000 кв.м площ, богат фонд и страхотна библиотека (4 етажа с 8 големи зали), той се ангажира с широка палитра от изкуства и събития – кино, литература, ателиета. „Това е място за среща между артисти от Изтока и Запада още от създаването си, по времето на Желязната завеса. Впечатлих се, когато започнах да проучвам историята му и осъзнах размаха на създателите му.”

В Габрово предприемчивостта и хуморът са наистина част от характера на хората. В града има будна публика, а в музея Маргарита среща ведър, отговорен и амбициозен екип.

Успехите

За постижение Маргарита счита качественото и съвременно представяне на изложби – чрез ангажиращ разказ, модерен дизайн, богата информация за посетителя на достъпен език. „Съвременният музей не е застинала институция, където човек стъпва на пръсти“, казва тя и дава за пример експозицията за Кристо Явашев и Жан-Клод в Габрово – първата у нас, подробно представила творчеството им пред широка публика, с богат интерпретативен материал. Изложбата е разказ за неизличимата следа, оставена от всеки техен проект (а проектите им са кратковременни), както и за живота на семейство Явашеви (Кристо е роден в Габрово и живее там до юношеските си години). Има съпътстваща програма от филмови прожекции и ателиета за деца. „Изложбата свърза изкуството и детството му, напомни за познатото и представи непознати факти. А в ателиетата децата можеха да помечтаят по начина, по който Кристо и Жан-Клод го правят – смело, без ограниченията на прагматизма, като превръщат фантазията в план за действие.“

Друг пример – изложбата за Тодор Цонев, известен с карикатурите си на Тодор Живков, неговото семейство и комунистически величия. „Светът според Тодор Цонев“ представя за пръв път над 400 сатирични пластики, акварели и рисунки, откъси от личните му дневници. В съпътстващата програма отново има прожекции и детски ателиета. „Представяме сериозни теми, без да ги профанизираме, а чрез подходящ език, не дидактично, а като даваме на децата увереност, че сами ще намерят отговорите“.

Предизвикателствата

Едно от най-големите предизвикателства е да окуражиш публиката да се учи да вижда и да ръзсъждава, а не да очаква някой да й каже „това е хубаво“ или „това е важно“. Другата трудна задача пред Маргарита е дигитализацията. Музеят разполага с огромен фонд карикатури и произведения на изкуството, които, поставени в интернет, ще намерят почитатели. „Гласовете на различни хора – специалисти, но и неспециалисти – създават ново знание и нов поглед – смята Маргарита. – Затова е ценно произведенията да виреят в публична среда и да имат собствен живот“.

Средствата, с които се програмират нови изложби, са от дейността на музея. Магазинът с шегаджийски сувенири, каталози и репродукции в лимитиран тираж има огромен потенциал за развитие. Идеята на Маргарита е да възроди кафенето, където топлата напитка се е сервирала в разделените на две чашки на Борис Димовски, и да го направи отново любимо място в града. „Съвременният музей трябва да предлага толкова качествено съдържание, че да прекараш дълго време в него, да ти е уютно, да те предизвиква да мислиш, да можеш да пиеш кафе или да хапнеш, да си купиш нещо за спомен“. Re-start на темата „забавна храна и напитки“, популяризиране на музейния магазин, събития във и около музея са посоките, в които Маргарита и екипът й работят.

Най-новото

„Когато мислим за изкуство, едва ли го свързваме с нещо непременно забавно – разсъждава Маргарита. – Но в нашия музей то е такова.“ В момента те подготвят Биеналето на хумора и сатирата. Темата е „Измерения на публичното“, с подтеми като градската среда, изкуството в публичното пространство, обществените медии, обществения дебат, обществената сигурност и заплаха. Конкурсът е за артисти от цял свят в категории „Карикатура” и „Съвременно изкуство”, а журито е от световни имена. Биеналето ще предложи както изложби в музея, така и намеси в градска среда. А веднага след откриването му е габровският карнавал, прословут с политическата си сатира. Тогава  е и разказваческата надпревара „Благолаж”. „Ако времето позволи, за пръв път ще я направим в парка до музея”.

Биеналето говори за сериозни актуални теми по забавен начин, с цялата палитра на хумора – от намигването до острата сатира. Акцент в него е изложбата за деца „Град Градина”. Тя превежда на най-малките абстрактни понятия като „публично“. Изложбената зала ще стане град, в който децата ще се забавляват и ще го променят, ще обсъждат, гласуват и взимат решения. Никое биенале в света не е предлагало изложба по темата си, разработена от художник, специално за деца.

Едни от най-любопитните арт събития в България тази година ще са извън София. „Културата е човешко право и не бива да е съсредоточена само в столицата“, убедена е Маргарита. По света има страхотни музеи извън центъра на страната. Амбицията й е това да е неоспорим факт и за Габрово.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара