Още от самото си начало лятото ни предлага изобилие от плодове. Сладки ягоди, едри череши, кисели вишни, сочни кайсии, фини малини и още какви ли не плодови бижута. Тези дарове на природата ни предизвикват да събудим твореца в себе си и да експериментираме от  различни комбинации с плодове до нежно ароматизиране с различни съставки при приготвянето на традиционнните домашни конфитюри и мармалади.

recipe-vitaminjelelong1

Разбира се, че всички плодове имат различна консистенция и изискват различно време за приготвяне, но това може да се преодолее като се използват добавките за домашни мармалади, конфитюри и желета на Dr. Oetker – Гелфикс Класик 1:1, Гелфикс Екстра 2:1 и лимонена киселина. С тях е достатъчно да варите плодовата смес не повече от 5 минути, за да приготвите великолепен конфитюр от любимите плодове. Единственото важно условие е да спазите съотношението на количеството плодова маса и захар според указанието на опаковката. Оттам нататък всичко е творчество и въображение.

triptih (2)

С Гелфикс може да сътворите конфитюр или мармалад по Ваш вкус. При приготвянето на желе от ябълки може вместо бяла захар, да използвате кафява за карамелов вкус. Ягодовия конфитюр може да освежите с малко мента, а мармалада от сини сливи – с щипка канела. Добавете малко сладък ликьор или просто уиски към смокиновото сладко. А какво ще стане, ако съчетаете ябълки, джанки с малко от така популярния сайдер?

Интересни комбинации се получават от традиционните ягоди и малини в съчетание с екзотичните банани, ананас или лайм. Стигаме и до неочаквани комбинации от кайсии със зелени тиквички. Не на последно място, може да приготвите конфитюри на два слоя, за да има за всеки вкус. Първият да е от праскови, а вторият – от малини.

Ето две рецепти от Dr.Oetker за оригинални вкусове:

 

Ягодов конфитюр с бял шоколад

recipe-rezepta-iagodov-konfitur-s-shokolad

Съставки за около 5 буркана от 200 мл

Продукти:

Приготвяне:

Измийте ягодите, нарежете ги на ситни парченца и претеглете 950 г.Начупете на едри парченца белия шоколад. Сложете ягодите в подходящ за варене съд. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и прибавете към плодовете. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След като сместа заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Върнете отново на огъня да кипне и оставете да ври още около 3-5 минути при непрекъснато бъркане. Разбъркайте в сместа и лимонената киселина и оставете още една минута да ври. След това свалете от огъня и прибавете начупения шоколад и разбъркайте добре. По желание можете да отстраните пяната. Разпределете горещия конфитюр в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете ги и обърнете с капачката надолу за около 5 минути. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Кайсиев конфитюр с мента

recipe-kaisialong

Съставки за около 5 – 6 буркана от 250 мл

Продукти:

Приготвяне:

Измийте кайсиите, почистете ги и ги нарежете на малки парченца, които после пасирайте или смелете на пюре. Претеглете 1 кг. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на Гелфикс Класик 1:1 и ги прибавете към плодовете. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране прибавете останалата захар с бурбонската ванилова захар и листенцата мента. Разбъркайте добре.

Конфитюрът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната. Свалете конфитюра от огъня и веднага го разсипете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така около 5 мин.

Разгледайте още идеи за рецепти за домашни конфитюри и мармалади на Dr. Oetker. Очаровайте Вашите близки с превъзходен конфитюр за неделните палачинки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара