Периодично, пряко сили, се мятаме на някоя драстична диета, „от която Петрова отслабнала 19 кила”. И ако успеем да изкараме една седмица на марули, после стопените мазнини се връщат светкавично. Проблемът на епизодичните лишения е, че в желанието си с глад бързо да изтъним талия, ограничаваме храната не само като количество, но и като качество. Организмът остро реагира и сам се опитва да навакса загубеното. Затова не предизвиквайте бунта му с пълни лишения. И помнете: добра фигура се поддържа с качествено и редовно хранене, но без преяждане.

belly-2354_640

Важно е, ако все пак имате нужда от диета, да направите така, че да разтоварите черния дроб. Защо него? Защото той е най-важен в обмяната на веществата и е най-отговорен за това колко бързо тялото стопява мазнините. Диетата, която ви предлагаме, е за 8 седмици, в които ще свалите 10 килограма. Но ако ви хареса и организмът я приеме с ентусиазъм, можете да я продължите колкото си искате.

7 важни принципа

1. Вслушайте се в сигналите на тялото си – не яжте, ако не сте гладни, но и не се докарвайте до прегладняване – така само ще навредите на стомаха си.

2. Не прекалявайте със захарта – ако похапвате повече сладко, това се отразява на най-проблемните женски места – корем, ханш, бедра.

3. Не се главоболете да броите калориите – ако спазвате тази диета, задължително ще отслабнете.

4. Не опитвайте да „надядете“ стреса, лошото си настроение, повишената възбудимост. Нервната система не се успокоява с много храна.

5. Старайте се да не ядете продукти, които съдържат консерванти, оцветители, изкуствени аромати, подсладители.

6. Изберете черния хляб пред белия.

7. По време на диетата използвайте само растителни маславода.

Меню

Първа закуска

Две чаши вода, свежи плодове, твърдо сварено яйце. След 15 минути – прясно изцеден сок от моркови, подправен с целина или магданоз.

Втора закуска

Салата от пресни зеленчуци, риба или пилешко месо. Свежи плодове или пресен сок от тях (в никакъв случай консервиран).

Обяд

Повтаряте първата закуска.

Вечерята я пропускате

Допълнително похапване

■ Между основните хранения, два-три пъти на ден, можете да похапвате моркови, стръкче целина, портокал, ябълка, шепа бадеми (но не пържени), стафиди.

■ Спокойно изпивайте 2-3 чаши чай и едно кафе на ден, но без мляко и захар.

■ 12 чаши вода дневно са желателни – пийте я в промеждутъците, а не по време на ядене.

Полезни продукти

■  грис, булгур, овесени ядки, житни и бобови растения, ядки, риба и други морски дарове, яйца, пилешко (но без кожата, защото съдържа много мазнини). Обърнете внимание: от тази диета напълно са изключени другите видове месо и всички млечни продукти.

■  След 8 седмици можете да се върнете към обичайния си начин на живот и хранене.

Това не е вашата диета, ако:

*Сте бременна или кърмите

*По някаква  причина не можете да изключите от менюто си млечните продукти

*Страдате от заболявания, за които спазвате специална диета

*Имате диабет

*Ако са ви предписали допълнително калций и желязо

*Диетата не се препоръчва на хора с болен черен дроб и ако пиете често алкохол

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара