На последния дентален конкурс „Усмивка на годината” през май т.г. д-р Росен Венелинов спечели приза в категорията „Композитни възстановявания”. Решението бе взето от международно жури – проф. Нитцан Бичачо (Израел), д-р Саша Йованович (САЩ) и проф. Франческо Мангани (Италия).

IMG_6369

Д-р Росен Венелинов е роден на 23 април 1973 г. във Варна. Завършил е стоматология в Пловдив. Частната си практика започва през 2001 г., като практикува профилирано ендодонтия (кореново лечение) от 2003 г. Година по-късно – и естетична стоматология. Член и учредител е на Българско ендодонтско общество от 2006 г. Завършил е курсове по  ендодонтия и естетична стоматология при водещи имена в Европа, Украйна и САЩ. Признат  лектор, участващ  в множество български и международни дентални форуми в страната и чужбина от 2006 г. Консултант, опиниън лидер и лектор за България и Източна Европа на фирмата GC ЕЕО – Japan от 2007 г. Статии на д-р Венелинов са публикувани в различни български и международни издания. Участвал в разработването на инструменти за работа с композит с един от реномираните производители в САЩ – Paradise Dental Technologies. Заедно създават по негов дизайн комплекта “Dr.V – composite set”.

Д-р Венелинов, на церемонията при получаването на наградата „Усмивка на годината” отбелязахте силната конкуренция в раздела „Композитни възстановявания”. Какво според вас наклони везните в полза на вашия случай в очите на престижното международно жури?

Когато пациентката дойде при нас, насочена от ортодонт, за да намери отговор на желанието за естетика, нищо не предвещаваше, че случаят ще е достоен за „Усмивка на годината”. Истината е, че към всеки пациент се стремим да се отнасяме така, сякаш именно с резултата от неговото лечение смятаме да участваме в конкурс. И вярвам, че този подход си личи в изпипването на детайлите, както и в устойчивостта на постигнатото във времето.

2

Подходът ми към пациентката бе същият, както към всички останали, които идват за решаване на конкретен здравословен или естетичен проблем. Влагаме сърцето си,  всичките си знания и натрупания опит, за да получим отличен резултат. Стремежът да се постигне най-доброто винаги личи, дава плод. Когато преди години бях на курс при д-р Земриев, от него чух следния съвет: „Когато правиш нещо, трябва да го направиш по най-добрия начин. А следващия път да постигнеш повече”. Добър съвет от изключителен колега.

Колегите, с които се конкурирах в категорията „Композитни възстановявания”, показаха работа – по моя преценка, на световно ниво. Това ме прави изключително горд и щастлив, работата ми беше избрана сред случаите на истински майстори на композита. Конкуренцията в нашия раздел бе по моему  най-голяма – участваха млади стоматолози, които вече са изключително добри специалисти, и те показаха великолепни решения и резултати.

Идва ли момент, в който стоматологът решава да се уповава изцяло на своя опит?

Ако един зъболекар се възприеме като „най-добър” в дадена област и реши, че е научил абсолютно всичко, това ще срине неговата работа. Професията ни е изключително динамична. Новостите в стоматологията в световен мащаб се „актуализират” на всеки 2-3 години и ако един дентален лекар спре да се учи, това би било огромна грешка. Независимо че съм лектор вече близо 10 години както в България, така и в Европа, и без значение, че организирам курсове за мои колеги, аз продължавам да се уча. Внедрявам постоянно нови и нови способи за лечение на нашите пациенти, като винаги се съобразявам главно с тяхното здраве и с красотата на тяхната усмивка. Те са най-важните.

Как намирате баланса между двете области, в които вече сте изградил име на специалист – ендодонтията (кореновото лечение)  и естетичната стоматология?

Ако трябва да бъдем честни, в случая „баланс” не е точната дума – тя създава усещането, че имаме две страни на един кантар. Истината е, че ендодонтията и естетичната стоматология са едно неразривно цяло. Те стоят винаги от едната страна на везната. Ако нямаме добра основа – т.е. здрави корени и здрави зъбни тъкани, едва ли можем да постигнем добра визия. И обратното – ако направим уникално красиви зъби върху болни корени, каква полза за човека, щом има риск до няколко години да загуби зъбите си?

Моята и на екипа ми философия е да дадем на пациента красота не само сега, не за 2-3 години, а красота върху здрава основа с дълготраен ефект. Естествено, това налага и продължаващи в годините срещи за профилактични прегледи. Поне 1-2 пъти годишно, за да се запази добрият резултат от лечението или естетичната корекция.

Какви са наблюденията ви – лесно ли българите взимат решенията за оралното си здраве?

В последно време ми прави впечатление, че все повече хората обръщат внимание на здравето си – не само на красотата. До финансовата криза бяха склонни да харчат парите си с лекота. Впоследствие обаче дори и българите, които разполагат с повече средства, развиват свой бизнес и т.н. започнаха да изискват от своите лекуващи лекари все по-високо качество на грижата за здравето и красотата си.

IMG_6349

Сравнително малко хора си дават сметка колко важно е да се запази един естествен зъб. Ако попаднеш в ситуация, в която ти казват: „Този зъб трябва да бъде изваден”, трябва да започнеш да търсиш варианти за спасението му. Това, което винаги ме шокира, е склонността и на колеги, и на пациенти, да извадят зъб, който е можело да бъде спасен. Все още срещам хора, които са настоявали докторът да извади зъб, за да не ги боли. Отхвърлят с лека ръка очаквания ефект от лечението, защото искат резултат на мига. Казват: „Ами на мястото ще сложим имплант”, все едно една протеза би заменила ръка, отрязана до лакътя заради възпален нокът.

За съжаление в интернет от години се разпространява митът, че ако ти умъртвят зъба, до няколко години той задължително ще направи гранулом или киста. А имаш ли гранулом или киста на зъба, той трябва да бъде изваден. Бога ми, това е безумие. Лекували сме хиляди зъби за 15-те години практика на кореново лечение – винаги първо правим усилие да спасим зъба. А проследяването на случаи в годините след лечението, показва, че скоро след правилно проведената ендодонтия имаме налице свиване, а по-късно и пълно заличаване на киста.

Естествено, има случаи на голямо разрушение на зъба, лошо разцепване на корена – тогава се налага екстракция. Но това са малцинство от случаите. Доброто кореново лечение може да осигури на зъба над 20-30 години живот. Няма нищо по-хубаво от естествения зъб.

Иначе имплантът е най-доброто решение за липсващ зъб. Самият аз имам имплант на мястото на дъвкателен зъб, изваден ми на едва 14-годишна възраст. Не искам да коментирам решението на колегата от преди близо 30 години. Но сега сме 21-и век – стоматологията предлага модерни и разумни терапевтични решения.

Добре – при вече решен здравословен проблем пристъпвате към естетични корекции. Волята на пациента ли е водеща при избора между бондинг и порцеланови фасети, например?

Мнението на пациента винаги тежи. Мои колеги смятат, че фактът, че сме специалисти, ни дава правото да взимаме категорични решения. Мнението ми е друго. Възприятията за красота са толкова, колкото са хората на тази земя. Искрящо белите и равни като плочки зъби са идеал за американеца, но напълно неприемливи за европейските пациенти. Тук се набляга на максималната близост на изкуствения зъб до вида на естествения.

Зъболекарят трябва да обяснява, да покаже търпение, подходът му към пациента трябва да е естетически, а не финансов. Ако трябва да изберем между бондинг и фасета, винаги се водим от интереса на пациента – да постигнем красота с най-малко засягане на зъбна тъкан. Ако мога да осигуря красота, без да изпилявам зъб – целта ми е постигната. Защото имайте предвид, че за една корона се губи до 70 на сто от зъбната тъкан. А понякога с минимални корекции постигаме чудесен резултат. Красота – да, но не за сметка на здравето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара