Детето расте с уроци, пиано, компютри. И в един хубав ден виждате, че то е малко по-хилаво от връстниците си, че като изкачва набегом стълбите, се задъхва, че в мачлето на двора все слагат за вратар точно вашия син. Ясно е, че сте закъснели със спорта. Но преди да вземете каквото и да било решение, трябва да знаете, че детето не може да вдига тежести в забавачката, че колелото не е задължително на 5 години, че тенисът не е за току-що проходили хлапаци. Не забравяйте, че спортът може и да навреди на крехката и развиваща се костна система.

Плуване

swimming-50283_640

Още след втората година научете детето да се задържа над водата, съветва д-р Светла Янчева, педиатър от Националната спортна академия. То ще стане по-смело, ще укрепне сърдечната му дейност. Ако сте пропуснали този първи период, то на пет-шест години си е направо задължително да посещава плувния басейн два пъти в седмицата. Трябва да знаете, че няма no-вълшебен спорт при гръбначни изкривявания или прекаран рахит. Ако се чудите какво да правите с хилавото си, много бързо израснало 12-13-годишно момиче или момче, то пак изберете плуването. Само за година-две ще се развие гръдният кош и тялото му ще стане красиво и пропорционално.

Тенис

Детето може да хване ракетата най-рано на 7-8 години, и то при развита мускулатура и никакви проблеми с гръбнака. При всички други случаи отложете тениса с 3-4 години, съветва Мария Цветкова, кинезитерапевт в Националната спортна академия.

Художествена гимнастика

Най-добре е да се започне на 8-9 години, макар
че момиченцето ви тогава няма да стигне до световна титла. Но ще си спести артрозните изменения в ставите, нито, като порасне, ще страда от болки в кръста.

Колело

child-427257_640

Може всички връстници в квартала да карат велосипед, но той да е вреден точно за вашето дете. Този спорт не се препоръчва при предразположение към гръбначно изкривяване. Ако имате подобен проблем, най-подходящата възраст за първото колело е 12-13 години

Лека атлетика

След 10 години е много полезна. Особено при деца с неврози, ревматични заболявания и високо кръвно налягане. Но на тази възраст изберете само тичането и скоковете на височина и дължина, които равномерно натоварват мускулите.

Волейбол и баскетбол

Тези спортове са особено препоръчителни в началото на пубертета и ще помогнат на детето ви да израсне повече. При тях се работи предимно с едната ръка и това може да причини изкривявания. Добре е тези спортове да се съчетават с плуване.

Ски

active-17089_640

Активните занимания и тренировки трябва да започнат на 10-11 години, макар че както при плуването детето може да се качи на ски още докато е на 2-3 г. Така по-лесно ще свикне с тях и ще ги обикне.

Борба и вдигане на тежести

Треньорите отрано оглеждат децата с подходящи данни и си имат своя система за работа с тях. Но ако само искате синът ви да се развие по-добре физически, не го насочвайте към тези спортове, преди да стане на 15 години.

Източни бойни изкуства

Може да се започнат на 3-4 години. Специалните техники изграждат едновременно физически, духовни и морално-волеви качества. Но се съветвайте с лекар кое от източните изкуства е най-добро за детето ви. Трябва да знаете, че в пубертета при момичетата ударите в гърдите са абсолютно забранени.

Спортна стая у дома

Тя е направо задължителна, ако имате дори съвсем
малко пространство. Най-важният уред за спорт у дома е шведската стена. Тя не струва скъпо, заема съвсем малко място и ще бъде много полезна за всеки от семейството. Може да е с размери 80 на 220 см. Ако имате повече свободно пространство и пари, купете велоергометър, медицински топки, сложете баскетболен кош.

И за финал едно успокоително изречение: никога не е късно детето ви да започне да спортува. Осигурете му подходящи за възрастта физически натоварвания и то ще се чувства добре.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара