Снимки Иван Пейков

Независимо от каква народност е гостът ви, независимо каква религия изповядва, няма да сбъркате и нараните чувствата му, ако поднесете агнешко на трапезата.

Агнешкото е най-разпространеното месо на планетата. Още в древни времена мигриращите човешки племена са отвели стадата си до всички точки на земята. И до днес агнешкото е универсално за кухните на много народи на различни континенти, а някъде е предпочитано по религиозни и културни причини.

Агнето е изключително важен символ на Великден, макар това да се дължи по-скоро на традиция, а не на религиозна догма. Жертвеното агне е старозаветен атрибут, но Исус е приеман като агнец Божи, а в раннохристиянската иконография понякога е изобразяван като агне, което св. Йоан Кръстител сочи с ръка.

Във или извън канона, агнешкото традиционно присъства в менюто на българина в първия ден на Възкресение след дългите пости.

Предлагаме ви 3 рецепти с агнешко.

АГНЕШКА КОРОНА

Продукти:

Цяла хармоника агнешки ребра

Дреболии

Ориз

Сол, джоджен, пипер, лук (най-добре пресен), гъби

Приготвяне:

Първо се приготвя дроб-сармата. Задушават се агнешките дреболии, които могат да са предварително сварени, добавят се пресният лук, гъбите, джодженът и другите подправки и оризът. Дроб-сармата се сваля от огъня, преди оризът да е съвсем готов.

Ребрата се овкусяват със сол, червен и черен пипер. От тях се прави кръг, като вътрешната част на ребрата сочи навън, а месото остава отвътре. Короната от ребра се пълни с дроб-сарма. Слага се в тавичка с малко вода и се запича.

Може да се сервира с палачинка от картофи. Тя се приготвя като, 1 голям суров картоф (200-250 г) се настъргва на ренде и се добавят сол, червен пипер и индийско орехче. Пържи се в зехтин в тефлонов тиган.

АГНЕШКИ КОТЛЕТИ С ДИЖОНСКА ГОРЧИЦА

Смесват се бира, листа от пресен джоджен (ситно нарязан или пасиран), сол, дижонска горчица и зехтин. Нарязаните агнешки котлети се слагат в маринатата, а след това в хладилника, където трябва да престоят минимум 2 часа. Пекат се на скара. Могат да се залеят със сос за печени меса. Подходяща е гарнитурата от задушен спанак.

АГНЕШКО РУЛО

1 цяла агнешка плешка се изтънява с нож или се начуква. Овкусява се със сол, червен и черен пипер, сух или пресен джоджен, розмарин (сух или нарязани на ситно пресни клонки).

В месото се слагат 150 г неразтопено масло, увива се на руло и се връзва с канап. В тавичката с рулото се изсипват 1 бира и малко вода, а отгоре се покрива с фолио и се пече.

Сосът, който остава в тавичката след изпичането, може да се сгъсти с печено брашно или нишесте и с него да се залее рулото. Подходящи гарнитури са пюре от спанак или задушен спанак.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара