20 минути е времето, за което: можеш да си изцедиш фреш от два портокала и да го изпиеш, можеш да извървиш 2 километра, можеш да си направиш маска на лицето и на косата. Долу-горе 20 минути е и времето, което отделя един средностатистически семеен лекар на една средностатистическа пациентка. В ролята на пациентката си ти, жената, която няма сериозни оплаквания. И затова ти се ще за относително краткото време на визитата да преговорите и проверите най-важното, свързано със здравето ти, и след това цяла година да не ти се налага да го посещаваш пак. Напълно е възможно твоят лекар да е добър специалист и сам да ти зададе въпросите, които те вълнуват. Но не пречи да си събереш мислите и предварително да се подготвиш за срещата си с него, така че да не пропуснеш нищо важно. Ето и списък от 9 задължителни въпроса, на които трябва да получиш изчерпателни отговори в твоите 20 минути.

1. Защо се изморявам бързо и постоянно ми се пие вода?

Питай, защото: жаждата и силната умора са признаци на диабет в начален стадий. Въпросът е важен: тъй като в последните години от захарен диабет все по-често боледуват жени във възрастовия диапазон от 25 до 35 години с тегло 10-15 кг над нормата. В случай че някой от родителите ти страда от диабет, не чакай да се появят първите подозрителни симптоми, а поискай направление за изследване на кръвната захар. При наследствена обремененост това изследване трябва да се прави веднъж годишно,

2. Защо се чувствам толкова уморена сутрин?

Питай, защото: сутрешната слабост, вялост и апатия са признаци на хроничния стрес, депресия или понижена функция на щитовидната жлеза, Въпросът е важен: особено когато сутрешната слабост е придружена от качване на килограми (прилича на проблеми с щитовидната жлеза), световъртеж (ниско кръвно) и не е свързана с екстремални ситуации вкъщи или на работа,

3. Ще погледнете ли тази бенка?

Питай, защото:новопоявилитесе бенки понякога са признак за меланома (рак на кожата),

Въпросът е важен: ако си над 35 години; имаш много (от 50 до 100) бенки по тялото; твои близки роднини са страдали от меланома.

4. Имам ли нужда от някакви витамини?

Питай, защото: дефицитът на витамини отслабва имунитета и повишава риска от онкологични заболявания, провокира ранната поява на бръчки и изтощава косата. Въпросът е важен: защото не можеш да си сигурна, че си набавяш дневната доза от жизнено необходими вещества само с храната — за тази цел е нужно да изяждаш всеки ден 400 г сурови разноцветни зеленчуци и плодове или 500 г задушени, Ако не спазваш желязно това правило, по-вероятно е да страдаш от липса на много витамини и микроелементи, Почитателките на пикантното, на черното кафе, на цигарите често страдат от дефицит на магнезий, калций, витамините А, С и D, което дава негативно отражение на работата на сърцето и на състоянието на съдовете.

5. Време ли е да си направя пълна кръвна картина?

Питай, защото: по резултатите лекарят може да се ориентира дали не страдаш от малокръвие или от някакъв възпалителен процес. Въпросът е важен: ако те безпокои бърза уморяемост, придружена от задъхване (прилича на малокръвие) или тежест ниско долу в корема (възможни са проблеми с бъбреците или от гинекологично естество).

6. Да си направя ли мамография?

Питай, защото:открито навреме, всяко новообразувание в млечните жлези се лекува напълно и без последствия. Въпросът е важен: и задължителен за жени, чиито майки, лели или сестри са боледували от рак на гърдата.

7. Трябва ли да си проверя холестерола?

Питай, защото:холестерол над нормата уврежда съдовете, предизвиква атеросклероза и сърдечни заболявания. Въпросът е важен:ако твоите родители са страдали от сърдечносъдови заболявания (стенокардия, инфаркт); ако теглото ти превишава нормата с 10 и повече килограма. Тези две условия са достатъчни да запомниш, че след 30-годишна възраст трябва да изследваш холестерола си всяка година. Ако не включваш в менюто си морска риба и не използваш слънчогледово олио или зехтин, обичаш маргарин, сланина и готвиш със свинска мас, веднага поискай направление за изследване на нивата на холестерола си независимо на колко си години. Ако е над нормата, трябва незабавно да преминеш на диета с максимално ограничаване на мазнините. А последващата тактика зависи от твоя лекар.

8. Възможно ли е да имам хламидии?

Питай, защото: хламидиите са инфекция, която се предава по полов път и много често се среща при млади жени. Не предизвикват почти никакви неприятни симптоми, но причиняват безплодие и улесняват проникването на вируса на СПИН в организма. Въпросът е важен: ако през последните шест месеца си водила бурен и разнообразен сексуален живот с различни партньори без презерватив.

9. Трябва ли да си поставям някакви ваксини?

Питай, защото: ваксината е реална възможност да избегнеш сериозно заболяване. Въпросът е важен: ако обичаш през лятото да похапваш току-що уловени миди, а не си боледувала от хепатит А; ако си предразположена към рак на маточната шийка; ако си пропуснала реваксинации по редовния имунизационен календар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара