Ванилов сладолед

Продукти: 1 л прясно мляко, 8 жълтъка, ванилия, 300 г за­хар, 125 г масло или 350 г (2 кофички) сметана.

Сложете млякото да заври. Разбийте жълтъците със за­харта на пяна (по възможност с миксер). Кипналото мляко сложете в съд с топла вода (водна баня) и постепенно из­сипете в него жълтъците, ка­то бъркате непрекъснато с тел, докато сместа се сгъсти. Дръпнете от огъня и изсту­дете. От време на време раз­бърквайте, за да не се образува коричка. Като изстине напъл­но, прибавете разбитото мас­ло или сметаната. Изсипете в алуминиев съд на тънък пласт и сложете в изпарителя на хладилника. От време на време разбърквайте, за да не стане на едри кристали.

Ако искате да приготвите плодов сладолед, прибавете към тази смес около една чаша пасирани плодове; шоколадов –  прибавете в млякото 4-5 лъжици пресято какао. Този сладолед става особено вку­сен, ако се прибавят корички от портокалово сладко или малко настъргана портокало­ва кора.

Сладолед „Мока“

Продукти: 2 чаши прясно мляко, 4 супени лъжици захар, 1 супена лъжица нишесте, 2 жълтъка, 1 чаена лъжичка кафе.

Половината мляко сварете със захарта. Към него приба­вете размитото в малко сту­дена вода нишесте. Сместа варете няколко минути, след което охладете. Жълтъците разбийте на пяна и към тях прибавете 1/2 чаша студено мляко. Кафето сварете с останалата 1/2 чаша мляко, прецедете, изстудете и сме­сете с другите продукти. Из­сипете сместа във формички и оставете в изпарителя на хладилника да замръзне.

Сладолед от кисело мляко

Сложете от вечерта една кофичка кисело мляко в марля да се изцеди. След това при­бавете 1 чаша пудра захар, 1 пакетче масло, разбито на пя­на, 2 жълтъка, 2 праха ванилия. Всичко объркайте на гладка смес, изсипете в подходящ съд и поставете в хладилника. Мо­же да го поднесете със стопен шоколад.

Обикновен сладолед

Продукти: 1/2 л прясно мля­ко, 3 яйца, прясно масло колкото орех, 6 супени лъжици захар.

Млякото с разбитите в него 3 жълтъка, захарта и маслото загрейте на огъня. Бъркайте, докато започне да завира, и веднага свалете от огъня. Мо­же да ароматизирате с вани­лия, с настъргана лимонена ко­ра или шоколад. Сипете в пло­ска метална чиния и оставете в изпарителя на хладилника, като бъркате от време на вре­ме.

Сладоледова торта

В изстудена форма за тор­та сложете пласт готов ванилов сладолед, поръсете с из­цедени плодове от сладко, по­крийте с пласт шоколадов сла­долед, наредете отново пло­дове и завършете с ванилов сладолед. Сложете за 3-4 часа в изпарителя на хладилника. Извадете „тортата“ от фор­мата, сложете я върху подхо­дяща чиния. Залейте с шоко­ладова глазура. Отгоре и Отстрани поръсете със запе­чени бадеми, нарязани на иглички.

Шоколадовата глазура се приготвя, като се разбият 3 супени лъжици захар, 3 супени лъжици прясно мляко, 1 супена лъжица масло и 5-6 лъжици пресято какао (или 100 г на­стърган шоколад).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара