Диетите не са най-добрият начин да отслабнете: многобройни проучвания потвърждават, че дори и най-добрите от тях неминуемо водят до последващ „йо-йо ефект“ – загубеното тегло се завръща след известно време заедно с още някой и друг килограм.

Но ако сте избрали за себе си този начин на отслабване, струва си да проверите дали имате някои навици, които могат да унищожат ефекта и от най-ефективната диета и да обезсмислят усилията ви.

Спите лошо и малко

Недоспиването е един от основните врагове на здравословния метаболизъм, от който зависят до голяма степен и фигурата, и здравето.

Мелатонинът, хормонът на съня, е отговорен не само за продължителността и качеството на нощната почивка, но и за метаболизма: ако тялото няма мелатонин, мозъкът го приема като знак за сериозна криза и за всеки случай започва да съхранява енергията, за да има достатъчно, ако изведнъж дойдат гладни и страшни времена.

И е почти невъзможно да убедите тялото, че всичко е наред и може да се раздели с резервите си от мазнини.

Спите в твърде топла стая

Най-оптималната температура за липолизата – процеса на превръщането на мазнините в енергия – е 17 градуса по Целзий. Ако сте свикнали да спите в по-топла стая, не се опитвайте изведнъж да промените температурата – това ще доведе до проблеми със съня. Но постепенно намалете градусите в спалнята – и в крайна сметка ще видите как сънят ви става по-добър, а вие самата – по-слаба.

Пропускате закуската

Или закусвате, но твърде леко. Закуската е най-важното хранене, което „събужда“ тялото, създава основата на енергийния баланс на деня и в крайна сметка определя режима на хранене за деня.

След обилна закуска, богата на протеини, няма да искате да ядете дълго време, няма да имате нужда от междинни закуски (основният враг на диетите), а порциите за обяд и вечеря ще бъдат по-малки.

Не забравяйте, че храната, която ядем преди обяд, организмът ни по вероятно ще преработи в енергия, а не в мазнини.

Храните се пред компютъра, книгата или телевизора

„Никакво четене по време на вечеря!“, вероятно е казвала майка ви в детството ви. И е била абсолютно права. Докато се разсейваме, четейки, сърфирайки в социалните мрежи или гледайки телевизионно шоу, ние не можем да уловим сигналите, че вече сме заситени и ядем много повече, отколкото наистина ни е нужно. Не се разсейвайте докато ядете и сами ще се изненадате колко по-малко храна ви е нужна, за да се почувствате нахранени.

Спортувате преди сън

Вечерен джогинг? Страхотно, но само ако не сте на диета. Колкото по-интензивна е тренировката, толкова по-рано е по-добре да я проведете – за вечерта оставете йога или пилатес. На сутринта тялото е много по-склонно да се раздели с мастни резерви и да ги превърне в енергия. Вечерно време за същия резултат ще трябва да положите много повече усилия.

Пиете зелен чай

Полезната и вкусна напитка с само един недостатък: съдържанието на кофеин в нея е няколко пъти по-високо, отколкото в черен чай или кафе. Ако сериозно искате да отслабнете – изключете зеления чай от вашата диета – поне следобед. Заменете с чаша чай от мента: скорошните проучвания са доказали, че тази напитка е почти идеална за всеки, който иска да отслабне.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара