Рецептите са от първия брой на сп. „Жената днес“, излязъл през октомври 1945 г. Запазен е оригиналният правопис.

Доматена чорба

broi1

Измиваме и нарязваме на половинки домати, след което настъргваме месестата им част на едро ренде така че люспите остават почти цели; нарязваме глава лук на ситно и слагаме заедно с доматите и необходимото ко­личество вода да се варят. Десетина минути след като поврат доматите, пущаме ориз, фиде или домашна ювка и оставяме чорбата да се доувари. Малко преди да я сва­лим от огъня запържваме с 1-2 лъжици мазнина, 1 равна лъжица брашно, разреждаме запръжката и поставяме в чорбата. Ситно нарязан магданоз прибавяме когато я дръпнем вече от огъня.

На тая чорба подхожда много да не правим за­пръжка, а малко преди да я свалим от огъня, да пуснем парче прясно масло и да я поднесем с пържени хлебни кубчета, които пущаме всекиму в чинията с по малко ситно нарязан магданоз.

Паприкаш с ориз

Нарязваме 1 кгр. месо на еднакви порции и го за­пържваме в 2-3 лъжици мазнина. Като се позачерви месото прибавяме 4-6 глави нарязан на филии кро­мид лук, и него запържваме. Прибавяме една лъжичка червен пипер, посоляваме, заливаме с вода и оставяме месото да ври докато полуомекне. Нарязваме като за па­прикаш (на едро) 1 кгр. пиперки и толкова червени домати. Когато яденето възври, пущаме 1 пълна каф. ча­шка ориз. Наблюдаваме яденето да остане „на масълце“. Преди да го свалим от огъня, прибавяме половина връзка ситно нарязан магданоз.

Език с доматен сос

В подсолена вода, в която сме пуснали 1-2 моркова, половин  главичка целина и 2-3 магданозени корен­чета варим един телешки език. Като се увари езика, из­важдаме го да поизстине, след което го обелваме внима­телно, нарязваме го на тънки филии и нареждаме в го­ляма чиния. Отделно в две лъжици мазнина запържваме 1 главичка ситно нарязан лук и 1 суп. лъжица брашно. При пърженето слагаме една бучка захар или равна чайна лъжичка захар на пясък. Когато брашното стане розово, разреждаме запръжката с булйонът в който е врял езика, настръгваме на ренде 3-4 домата, така че да ги осво­бодим от люспите и слагаме соса да се вари до жела­ното сгъстяване. Накрая, преди да го свалим от огъня, прибавяме зарзавата, с който е врял езика, нерязан на кубчета и млако ситно нарязан магданоз. Заливаме нарязания език и поднасяме.

Мусака със сини патладжани без месо

Патладжаните измиваме и нарязваме на филии, посо­ляваме и оставяме да постоят така около 1 час, за да можем да им изцедим черната вода. Пържим до леко за­червяване в олио. Отделно пържим в 3-4 лъжцци олио 5-6 глави лук, нарязан на филиики с 2-3 моркови, остъргани и нарязани на много малки кубчета, 1 гла­вичка целина, нарязана по дължина на половинки и десе­тина пиперки, нарязани на дребно. Когато се изпържи и поомекне зарзавата, нарязваме на дребно 4-5 чер­вени домати. Поизпържваме и тях. В случай, че зарзавата не е омекнал добре, доливаме малко вода и доуваряваме, прибавяме магданоз и чер пипер. Покриваме дъното на една тавичка с половината от изпържените сини патладжани, изсипваме сместа, рзстиламе я, отгоре нареждаме оста­налите патладжани. Запичаме, след което заливаме муса­ката с 3-4 разбити яйца (към яйцата прибавяме 1/2 чаша млеко, ако разполагаме с такова) и запичаме наново до хубаво зачервяване.

1-1945

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара