Страстта е най-достъпният, но и най-непознатият език между двама души. Тя винаги може да те изненада с нов знак, а понякога и с пълно мълчание. Понеже изненадите понякога не са приятни, ние се опитваме да си спестим разочарованията, като гледаме да учим този език от другите. Но всяка истина, казана повече от един път, обрасна с митове. Ето ги:

img444

Сексуалното желание е инстинкт като дишането

Съвсем не е така. Никой не умее да изпитва желание чрез инстин­ктите си, обясняват прочутите американски сексолози Мастърс и Джонсън. Това е по-скоро въпрос на личен вкус, който се възпитава с годините от наблюдения и общуване. Ако сексуалното желание беше само физиоло­гия, то всички щяха да изпитват едно и също, смятат те. Желание и физическа възбуда са съвсем различни не­ща. Докато тялото откликва на сексуалната стимулация напълно предсказуемо, то желанието се регулира от съвсем други участъци на мозъка – тези, които контролират речта и езика.

Семейният живот убива страстта

Масова заблуда, на която няма смисъл да вярвате, без да сте проверили лично. Желанието не изчезва при продължителни взаимоотношения, макар и действително да се променя с времето. Според психоложката Лилиан Рубин, автор на книгата „Интимните непознати“, в началото на всяка връзка же­ланието е по-силно заради напрежението и неувереността от срещата с нещо ново. Освен това много двой­ки не могат да надскочат представите си, че единствено страстният секс е показател за здрава и пълноцен­на връзка. Всъщност причината за угасването на страстта не се крие във факта дали си семеен или не, а в зрелостта на партньорите, смята Рубин. Когато двамата или поне единият от двойката е незрял емоционал­но, изневерите действат като допинг за сексуалното желание. Но ако обвързването е след като и двамата са достигнали емоционална зрялост, то семейният живот усилва и развива желанието в неподозирани посоки. Това е и едно от обясненията защо вторият брак по правило е по-успешен от първия.

За разлика от жените, мъжете са готови за секс по всяко време

Много хора са убедени, че за да прави секс, на жена­та й е нужна причина, а на мъжа – само място. Съвсем не е така. Както жената, така и мъжът също има сво­ите подеми и спадове, обяснява директорът на консултативния център по сексология в Чикаго д-р Джин Картън. Мъжът има периоди, когато просто не се интересува от секс или насочва цялата си енергия към други сфери от живота. Когато е в такъв спад, жената обикновено се безпокои, че си е намерил друга или е загубил интерес към нея. Но всъщност и на него му се случва умът му да е изцяло обсебен от проблеми или стратеги­чески ходове в кариерата. И ако не е в настроение за секс, той ще се обърне на другата страна, ще изломоти нещо неразбираемо, а вие ще побързате да се почувствате отхвърлена. Не бива да съдите толкова сурово. Наблюдавайте го тайничко няколко дни: ако през останалото време е все така мил и нежен към вас, ако не про­пуска сутрешната целувка за довиждане и вечерната прегръдка, щом се върне от работа, значи неправилно сте изтълкували умората му като липса на желание към вас.

Хормоните дирижират сексуалното желание

Различните нива на хормоните действително влияят на потребност­та на жената да прави секс. Но това не означава, че хормоните контролират желанието. Ако беше така, то сексуалното желание щеше да изчезва през менопаузата.

Когато мъжът пожелае една жена, автоматично получава ерекция

Грешка е да мислите, че мъжката ерекция е резул­тат от собствената ви привлекателност, както и да се чувствате отблъснати, ако този индикатор не сра­боти, Мъжът не е машина, той също има право на настроения или разконцентриране. Всичко, което влияе на мозъка и емоциите, влияе и на сексуалното желание. Така че той може да има проблеми с ерекцията просто за­щото е обезпокоен от нещо или угнетен.

Често двойките прекъсват любовната игра, ако мъжът загуби ерекцията си, и нито един от двамата не се чувства добре. Специалистите съветват в такива случаи да не се съсредоточавате само върху опити да се постигне заветната цел. Има и други начини да получите удоволствие от секса.

Това, че му се отдавате, означава, че го желаете

В действителност хората правят секс по най-различни причини. Една от най-често срещаните е нуждата от интимност. Това е измамното усещане, което ту ви се струва любов, ту се питате какво търсите в леглото на този мъж. Но не бива да имате угризения дори и в такива си­туации. Те означават, че трупате емоционален опит. Колкото по-богат е той, толкова повече растат шансо­вете да откриете НЕГО, мъжа, с когото ще бъдете готова да прекарате целия си живот. Следващия път, ко­гато усетите, че сте в настроение да правите секс, отделете минута и обмислете добре състоянието си. Чувствате се неуверена? Влюбена? Напрегната? Ако се колебаете, помолете партньора ви първо да ви пре­гърне, а после вижте изпитвате ли все още необходимост да се любите. Няма нищо лошо в това да използва­те секса за задоволяване на чисто физически потребности или да го правите в мигове на слабост, когато се чувствате самотна, нервна, необичана. Но ще получите по-голямо удовлетворение, ако го правите не просто защото на някой от двамата му се е приискало в момента, а когато и двамата го желаете.

Желанието е равно на любов

Действително има и такъв път към покоряването на нечие мъжко сърце. Но вярно е и обратното – любовта стимулира желанието. За съжаление, когато хората по една или друга причина не из­питват сексуално желание към партньора си, те започват да се съмняват и в любовта си към него. Но реални­те препятствия за сексуалното желание обикновено нямат нищо общо с угасването на любовта. Колкото по­вече се откривате взаимно, толкова по-голямо желание ще изпитвате. То ви завладява изцяло, когато сте тол­кова пълни с любов към някого, че просто трябва да си я поделите.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара