За да поддържаме максимално здраве, най-ефикасният, а и най-удобен начин е прием на мултивитамини с чаша вода след хранене сутрин или на обяд. Задължителните сезони са пролетта и зимата, когато трябва да пием мултивитамини с повече цинк в съдържанието. Напоследък обаче все повече витамините се пият целогодишно.

vitamins-521368_640Витамините действат най-добре, когато са в подходяща комбинация. Трябва да се знае, че: Витамин Fe (желязото) се усвоява максимално само ако се приема с витамин С. Витамин С от своя страна работи най-добре в комбинация с витамините Е и А – бетакаротин. Витамините от група В винаги трябва да се вземат заедно – един от комплекса да липсва, редуцира ефекта на останалите. Алкохолът и противозачатъчните пречат на усвояването на витамин В.

Пушенето пък намалява абсорбацията на витамин С , затова пушачите трябва да пият дневно 2 пъти от този витамин. Но избягвайте да дъвчете таблетка витамин С, защото разрушава емайла на зъбите. По същата причина и лимоните не трябва да се дъвчат. Правилно е да се изцеждат, а сокът да се пие.

Има разлика между витамините за мъже и витамините за жени. Дамите трябва да вземат витамини с повече желязо и повече калций. Мъжките витамини пък не съдържат желязо. Също така различен е съставът на витамините за жени над 55 години – те трябва да са без желязо, но с витамин Е и калций. При жени в менопауза калцият трябва да се взема задължително с витамин D плюс магнезий два пъти дневно след ядене. Последната доза да е преди лягане с чаша вода и нещо леко за хапване.

Подчертавамe още веднъж: Не вземайте витамин D без калций, защото има токсичен ефект!

И не забравяйте, че най-добрият източник на витамин D е слънцето – достатъчно е 3 пъти седмично по 15 минути да излагате лицето и ръцете си на слънце.

Витамините са два вида – водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворимите трябва да се вземат всеки ден, защото организмът ги изхвърля в рамките на 4 часа до един ден. Такива са витамините С и В – complex. Мастноразтворимите включват витамините А, D, Е и К. Те се задържат за по-дълго време, но всекидневното им приемане набавя на организма незаменими антиоксиданти.

vitamins-521358_640

Как да разберем, че витамините, които сме купили, са качествени?

Има един безотказно действащ тест при витамините под формата на неразтворими таблетки. Вземате едно хапче и го поставяте в малко оцет, като го бъркате от време на време. Ако е качествено, то трябва до 30 минути да се разтвори напълно.

9 истини и заблуди за тях

Витамините могат да предизвикат алергии.

Това е мит. Постъпвайки в организма през хранопроводния тракт, витамините не могат по никакъв начин да ви навредят. Алергична реакция към витамините е възможна само в случай, когато се вливат венозно или мускулно в организма.

По-добре повече, отколкото по-малко.

Не. В големи количества витамините може и да са опасни. Например предозировката на витамин А в ранния период на бременността може да доведе до вродена патология на бебето.

Достъчна е и една капсула на ден.

Правилно. В съвременните мултивитамини може да се намери целият комплекс от необходимите на организма вещества. А в препаратите от най-новото поколение се съдържат още и растителни екстракти за нормализиране на храносмилането, подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите.

Витамин А подобрява зрението.

НЕ. Витамин А е бариера за стремително влошаване на зрението. Но да го подобри, витаминът не е в състояние.

Витамин С в големи дози лекува простуда.

И да, и не. Мегадозите витамин С не лекуват от простуда, но пък съкращават продължителността на болестта. Освен това такова количество витамин С повишава съпротивителните сили на организма към инфекции. Най-добре е обаче, преди да се решите на такива кардинални мерки, да се консултирате с лекар.

Магнезият намалява главоболието

Да. Специалистите потвърждават, че диетата с високо съдържание на магнезий значително ще облекчи живота на хора, страдащи от мигрена. Съветваме ви обаче да обсъдите този въпрос с лекуващия лекар.

Витамините от група B убиват стреса с един удар.

Самата истина. Но само в съчетание с магнезий.

ВЗ е добра алтернатива на сънотворното.

Наистина витамин ВЗ има успокояващ и разхлабващ ефект. Само че не прекалявайте с количеството – в противен случай на сутринта може да се събудите с червени петна по кожата.

Витамините усилват сексуалното желание.

Да, и още веднъж – да. По ефикасност определени витамини и микроелементи могат да съперничат на мощните афродизиаци. На жените бихме препоръчали цялата витаминна група В, а на мъжете – щипчица цинк.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара