Зеленият чай е натурална напитка, която от стотици години присъства в китайската медицина. Консумацията на зелен чай всеки ден става практика за много хора.

Различавайки се от други видове чай, зеленият не преминава през процеси на ферментация, като по този начин се запазват ценните антиоксиданти и полифеноли.

Свойствата на тези съставки са именно тези, които се грижат за здравето. Те подпомагат контрола на теглото и дори се борят с появата на рак.

Съществуват още много причини да пиете зелен чай в умерени количества всеки ден. В тази статия ще споделя най-полезните страни на зеления чай, както и кога не бива да се консумира.

Консумацията на зелен чай всеки ден помага за отслабване

Високата концентрация на полифеноли в зеления чай се свързва със способността му да подобрява метаболизма и да намаля теглото.

Тези антиоксиданти увеличават нивата на изразходваната енергия и стимулират тялото да избягва задържането на килограми под формата на мазнини.

Предотвратява диабет

Антиоксидантите играят важна роля и в регулирането нивата на кръвната глюкоза, подпомагайки превенцията на диабет тип 1 и 2.

Предпазва сърдечносъдовото здраве

Чаша зелен чай всеки ден предпазва от различни видове сърдечносъдови заболявания, като повишаване на холестерола и проблеми с кръвоносната система.

Антиоксидантите в зеления чай спират образуването на кръвни съсиреци, пречистват артериите и контролират излишъка от мазнини в кръвта.

Много специалисти твърдят, че тези активни субстанции намалят риска от инфаркт, удар и тромбоза.

Предотвратява проблемите със зрението

Освен полифеноли, зеленият чай съдържа съставки като витамин С и Е, лутеин и зеаксантин, които се усвояват от различните части на окото. Тези тъкани включват ретината, която става по-защитена от развиването на глаукома, както и други зрителни заболявания.

Тези съставки, наред с мощта на антиоксидантите, подпомагат намаляването на стреса от окисляването на клетките, която е основната причина за влошаване на зрението.

Действа срещу брадавиците

Ежедневното приемане на зелен чай е от голяма полза в борбата срещу разпространението на човешкия папиломен вирус (ЧПВ), в следствие на който се образуват брадавиците. Епигалокатехиновият галет, който е един от основните компоненти на зеления чай, инхибира клетъчния цикъл, благодарение на който ЧПВ се разпространява.

Предпазва от появата на Алцхаймер и Паркинсон

Благодарение на свойството си да забавя действието на свободните радикали, тази естествена напитка показва положителни резултати в превенцията на церебрални щети, както и при развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Антиоксидантите създават защитна бариера срещу негативните последици от клетъчната дегенерация и стимулират невралната активност.

Предпазва от камъни в бъбреците

Като консумирате по малко зелен чай всеки ден ще можете да бъдете сигурни, че сте предпазени от бъбречна калцификация и камъни в бъбреците.

Антиоксидантите в зеления чай забавят производството на калциеви оксалатни утайки. Те се намират в бъбреците и представляват това, което се превръща именно в камъни.

Предотвратява кариесите

Катехините, този тип химични антиоксиданти, намиращи се в зеления чай, унищожават вирусите и бактериите, причиняващи инфекции на гърлото, кариесите, както и други заболявания на устната кухина.

Кога да не консумираме зелен чай

Консумацията ви не бива да превишава 2 чаши на ден, защото прекомерният прием може да доведе до негативни ефекти като:

  • Главоболие
  • Нервност
  • Диария
  • Проблеми със съня
  • Раздразнителност
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Замаяност

Също така, не бива да консумирате зелен чай ако приемате лекарства или алкохолни напитки. Това се дължи на кофеиновото съдържание, което при комбиниране с други съставки може да доведе до нежелани реакции.

Зеленият чай не се препоръчва на бременни жени или такива, които кърмят, тъй като може да бъде противопоказен за плода.

Пациентите с високо кръвно налягане, анемия и храносмилателни проблеми също трябва да избягват консумацията на зелен чай, или да го приемат в малки дози и само след лекарско предписание.

Разумната консумация на зелен чай е това, което определя дали ще бъде полезен за вас или не. Много хора правят грешката да прекаляват с него в желанието си да отслабват, без да подозират вредите, които нанасят на организма си.

Не превишавайте препоръчителната доза от 2 чаши зелен чай всеки ден. Открийте на какво е способен зеления чай, що се касае до по-пълноценния ви живот.

От сайта на Станимир Михов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара