Родени през 70-те и 80-те (че вероятно и преди това), помните ли учителките си по музика? Не се обръщам към по-младите, защото образователната система съвсем загърби този предмет, опитвайки се да научи децата на „важните математика и български език“ (вие „реше” колко успешно). Възможно е да е била рускиня, нереализиран музикант; една леличка, която много държеше да пеем дружно „Питат ли ме дей зората“. От дете съм знаела, че това е безумно погрешно. Че музиката е за слушане. Тя е за наслада на сетивата; като всяко изкуство трябва да можеш да затвориш очи пред нея и да се оставиш на въображението да те води до светове, които само още опиянението на съня може да ти предложи.

Та точно за тази музика с главна буква  искам да си говорим днес. Която, разбира се, има своята марка. Bowers & Wilkins. Вълнението ми да ви разкажа за нея идва от факта, че този легендарен бранд стъпва на българския пазар. Не зная дали заради миналото на соцкомплекси и дънки „Пирамид“, но за мен е истинско признание на музикална култура да видим по рафтовете този легендарен бранд.

За професионалистите

Дали успявате да „чувате“ ниски, високи, средни тонове, докато се наслаждавате на любимата си музика; дали ви харесва винаги звукът в зала „Арена Армеец”, дали слушате музикалния канал през колоните на телевизора или увеличавате любимата си песен през speaker-а на телефона? Но ви гарантирам, че ако само веднъж сложите качествено аудио на ушите си и се потопите в множеството „нови“ елементи на любимите си изпълнители, които за първи път ще се отворят пред вас – няма да искате отново да се върнете към „предишния си начин живот“.

Защото тази марка е за хората, които наистина обичат музиката; които жадно поглъщат детайла; които не искат слушалките да им „поправят“ любимата песен. Защото толкова рядко виждаме експертност в това, което ни заобикаля. Дори думата професионализъм, за жалост, вече звучи като клише. А не трябва да е така. Защото винаги ще има онази шепа хора, фини, ерудирани, грамотни, които се отблъскват от посредствеността. Които бяха готови на бунт преди 10-ина години след изказване фронтмена на „Металика“, че не вижда смисъл да инвестират в качество, защото всички слушат само през iTunes. Добре, че бързо му преминаха тези мисли.

За тях през 60-те години на миналия век започва създаването на аудифилска техника. Ако се върнем в историята на Bowers & Wilkins, няма да прочетем гръмки заглавия, но ще видим, че финансирането на всеки следващ продукт е благодарение на феновете, които, купувайки техниката, дават възможност на компанията да инвестира в разработването на нов.

Abbey Road студио

Едва ли е необходимо да обяснявам дори на хората със занижена обща култура какво представлява Abbey Road студио. Все пак дори те са чували песните на „Бийтълс“. И за тях ?. Но само професионалистите знаят, че култа към него не идва единствено с легендите, записвали там; но със изключителното качество, което постигат. Благодарение на партньорството си с Bowers & Wilkins. Неслучайно (нескромно) музикантите казват, че преди светът да чуе музиката, тя първо бива слушана през колоните на Bowers & Wilkins. А иначе за историите около тях и студиото мога да пиша в следващите няколко страници. Но няма. Ще ви разкажа само една. И тя е за реализма на звука, за ултимативното качество, за хората, които търсят реализъм. Като тези, записвали „Властелина на пръстените“. Цял филхармоничен оркестър в Abbey Road студио е дирижиран „на живо“, докато диригентът е следял филма и сцените в него. Всички знаем резултата.

За това в историята на Abbey Road можем да прочетем колко са горди, че си партнират с Bowers & Wilkins. Защото не желаят да правят компромиси.

Ако искате да се докоснете до избрани модели на легендарния бранд и mind-blowing качество на звука в България, потърсете марката в Технополис и избрани аудиофилски магазини.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара