За девета поредна година в столицата се проведе конгресът Дни на ехокардиографията – София 2023 с организатор Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова.

Темата на събитието беше „Образна диагностика и женско сърце“ с основен акцент върху женското сърдечносъдово здраве – иновативни методи за превенция, диагностика и лечение.

доц. Красимира Христова

България е на едно от челните места по сърдечносъдови заболявания в Европа. На всеки 80 секунди по света умира по една жена от сърдечносъдово заболяване, включително и от мозъчен инсулт.

С доц. Красимира Христова разговаряме за предпоставките и рисковите фактори, които правят женското сърце по-чувствително и податливо на сърдечносъдови заболявания.

Сърдечносъдовите инциденти са по-чести при жените

Сърдечносъдовите заболявания могат да засегнат жената във всеки един период от нейния живот – както по време на бременност, така и в по-късен етап по време на менопауза.

По статически данни в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания от мъжете. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените. В световен мащаб жените страдат и по-често са засегнати от сърдечносъдови инциденти в сравнение с мъжете, включително и на възраст след 55 години. Разликата е близо 10%.

Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване отколкото мъжете при следните състояния:  определени усложнения при бременност (напр. преждевременно раждане, диабет или хипертония през бременността, прееклампсия); ранна менопауза под 45 г.; синдром на поликистозните яйчници; систематично възпаление или автоимунно заболяване (напр. ревматоиден артрит, лупус); тютюнопушене (жените са с три пъти по-висок риск за инфаркт поради тютюнопушене в сравнение с мъжете); захарен диабет (жените с диабет са с 3 пъти по-висок риск от сърдечносъдова смъртност, отколкото мъжете).

Над 80% от тези инциденти могат да бъдат избегнати чрез ранна диагностика и ако жените са по-добре информирани как да се грижат осъзнато за своето общо здраве. Превенцията на сърдечносъдови заболявания може да бъде осъществена при обучение и промяна в начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериална хипертония и дислепидемия.

Стресът е основна причина за инфаркт при жените

доц. Крисимира ХристоваПроучванията показват, че стресът е фактор номер 1 за сърдечносъдови инциденти при жените и именно тук връзката съзнание-тяло е най-добре изразена. Жените са подложени на по-голям стрес в ежедневието. Анатомията на женското сърце не се различава съществено от мъжкото, но по отношение на коронарните артерии  жените са с по-грацилни съдове. От друга страна, наличието на стресови моменти и други рискови фактори като тютюнопушене, диабет, висок холестерол и други водят до по-често увреждане на малките кръвоносни съдове при жените. Това е т.нар синдром X или синдром на малките коронарни съдове, който води до влошаване на сърдечносъдовата диагностика при жените. Докато при един мъж наличието на гръдна болка със сигурност може да предскаже наличието на преждевременен инфаркт или исхемична болест, то при жените не винаги симптомите са толкова отличителни. Обикновено жените страдат по-често от чувството на задух, палпитации (неприятно усещане за сърцебиене), наличие на болка, която е нехарактерна, обикновено в гърба или в подребрието, която трудно може да се определи като болка от сърдечен произход. Наличието на тази нетипична симптоматика не трябва да се неглижира, а трябва да бъде ясен сигнал за среща с кардиолога.

Редовните профилактични прегледи, свързани с проверка на артериалното налягане и нивото на холестерола в кръвта могат да бъдат превенция и да предотвратят евентуални сърдечносъдови проблеми. От друга страна редовното движение, общото физическо натоварване, здравословният начин на живот, свързан с рaционално хранене и поддържане на здравословно тегло, е в голяма полза за жените и води до значително намаляване на инцидентите от сърдечносъдови заболявания.

Понижаване на артериалното налягане дори с 10 mm Hg при жените е свързано с близо 35% намаляване на сърдечносъдовите инциденти. Дамите се нуждаят от повече профилактика и от по-добра грижа за здравето. Не е нужно да чакат появата на допълнителни симптоми, за да не доведат до влошаване на общото сърдечно здраве.

Модерните електронни цигари могат да увредят сърцето

Младите жени трябва да провеждат добра профилактика, да не консумират големи количества алкохол, да избягват тютюнопушенето, включително и на електронни цигари. Поддържането на нормално тегло и хормонален баланс е също в основата на доброто сърдечносъдово здраве в късната възраст след менопауза.

При оплаквания като главоболие и сърцебиене винаги трябва да се обръщате към специалист, защото това може да е предвестник за сърдечен проблем. Например, една дисфункция на щитовидната жлеза може да отключи допълнителни симптоми при младите пациенти. От друга страна, в млада възраст жените са податливи към наднормено тегло, към намалена физическа активност, прибягване към нездравословни диети. Кардиолозите съветват преди всичко да се следва балансирано хранене.

През последните години значително се повиши процентът на жените по време на бременност със синдром на артериалната хипертония, която се проявява най-вече в последните месеци на бременността.

Това е т.нар прееклампсия, която протича на фона на силно главоболие, размазване на образите, наличие на задух, сърдечен дискомфорт. Затова специалистите съветват бременните редовно да посещават акушер гинеколог. При наличие на отклонение на артериалното налягане, задължително трябва да се направи консултация с кардиолог. Поддържане на нормално тегло по време на бременност също е задължително. Прекомерното тегло в комбинация с напредналата възраст на майките (над 40 години) предразполага към развитието на артериалната хипертонията по време на бременността или прееклампсия, която е сериозно усложнение.

През последните години статистическите данни доказват,  че жените, които са с по-ниско образование и  с професии, свързани с по-голям стрес, с наличие на нощни дежурства – водят до по-често отключване на сърдечносъдови инциденти. Рискови фактори като диабет, възраст, затлъстяване, фамилна анамнеза за сърдечносъдови инциденти в семейството – също са предпоставка за усложняване на общия статус при жените.

Ролята на ехокардиографията за диагностиката и превенцията на сърдечносъдови заболявания

Ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечносъдовата система не само при жените, но и при мъжете. Всеки пациент в рамките на 20-30 минути може да направи задълбочен преглед, който да покаже какво се случва с неговото сърце. Мисията на лекарите е да повишим осведомеността за сърдечните заболявания на жените, като използваме авангардни технологии, организираме  творческо образование и насърчаваме участието на цялата общност в програмите за здраве   и уелнес. Надяваме се да ангажираме поддръжници, които да помогнат да споделим нашите открития и страст за по-добра подготовка и информираност на жените в България за тяхното сърдечносъдово здраве.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара