Всички семейства си приличат по особената атмосфера на скандала – мъжете никога не помнят кавгите, сръдните и поводите за тях, жените никога не ги забравят. Което дава основание на силния пол да лепне етикета „злопаметност“ на нежната половинка.

pair-707509_640

Изследвания на американски психолози помогнаха да бъде намерено научно обяснение на този факт – оказва се, че жените просто по-добре „запомнят“ емоциите.

Разследване по снимки

Разследванията по предявените към жената обвинения в злопаметност били проведени от четирима психолози – Торхен Кенли и Джон Дезмънд от Университета в щата Ню Йорк и Цу Цао и Д. Габриели от Станфордския университет. В експеримента участвали 12 жени и 12 мъже, които трябвало да коментират и оценят различни снимки.

Участниците в изследването подреждали фотографиите по степен на въздействие от „нулева интензивност на емоциите“ до „максимална интензивност“. Едновременно с оценяването учените замервали кръвния поток в различни мозъчни дялове на доброволците и регистрирали задействаните под влияние на видяното участъци.
Жените и мъжете демонстрирали отчетливо различен емоционален отклик.

Мъжете останали абсолютно неутрални към снимки с оръжия, докато дамите ги определили като „крайно отрицателни“. Неутралната реакция на нежния пол била по отношение на изображения на пожарен кран, чанта за документи и снимки на ландшафт.

И жени, и мъже оценили крайно отрицателно фотографии на трупове, гробове и плачещи хора. Силен емоционален отклик при жените предизвикала и снимка на мръсна тоалетна.

Три седмици по-късно

участниците в експеримента били поканени отново, като този път учените им предложили да оценят по същата скала старите снимки, към които били добавени още 48 нови. По регламент разглеждането на всяка снимка не можело да е повече от 3 секунди. И точно на този стадий на изследването психолозите получили най-интересните резултати. Оказало се, че снимките, предизвикващи най-силни емоции, били запомнени от 60% от мъжете и от 75% от жените. Затова и дамите помнят дълго семейните скандали, смятат учените.

Допълнителни изводи

Чисто академичният експеримент на четиримата психолози има и друг сериозен практически смисъл. Изследванията на мъжката и женската емоционална памет ще помогнат да се изяснят биологичните основи на депресията, която значително по-често се среща при жените, убедени са учените. Рисковите фактори за отключване на депресия са тежките мисли, подробното възстановяване на минали събития и вторичното им преживяване. Също както при експеримента със снимките.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара