Филип Морис Интернешънъл потвърждава амбицията си да се превърне в компания без тютюнев дим до 2025 г., като ускорява темпото на своята трансформация. Това показват бизнес резултатите за 2022 г. в четвъртия Интегриран годишен доклад на компанията, който беше представен на специално събитие  пред българските медии.

Докладът отразява напредъка на компанията в изпълнението на нейната основна цел – да изгради бъдеще без дим, като насочи ресурсите си за разработване, научна обосновка и отговорна комерсиализация на бездимни алтернативи, които са с намалена вреда и са по-добър избор за всички пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат. В допълнение, компанията инвестира все повече и в продукти за

подобряване качеството на живот

и в областта на здравеопазването с цел да разшири дейността си в дългосрочен план в тази посока.

„Първият ни най-важен приоритет е пълнолетните пушачи да откажат цигарите и да преминат изцяло на по-добри алтернативи. Вече имаме близо 25 млн. пълнолетни потребители в световен мащаб, които са преминали на нашите бездимни алтернативи и целта ни е те да достигнат 40 млн. до 2025 г.“, каза генералният мениджър на Филип Морис България Демиан Пинтос. Той заяви, че в България вече около 10 % от пълнолетните пушачи, или 230 000 потребители, използват бездимните алтернативи на компанията.

„Ще продължим да разширяваме портфолиото си с нови продукти по-бързо. Това е посоката и благодарение на науката става възможно. Но за да се случи промяната по-бързо, е необходимо да вървим в една посока заедно и с регулаторите, и с гражданското общество. В други държави има такова обединение“, допълни Пинтос и даде за пример Япония, както и Великобритания, която този стартира първата в света програма за отказ от тютюнопушене чрез раздаване на безплатни електронни цигари.

„От близо 25 млн. потребители в световен мащаб, които използват нашите бездимни алтернативи, 18 млн. са спрели изцяло цигарите“, коментира и Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

Осъзнавайки колко е важно е да се намалят отпадъците след потребление, Якова изтъкна и напредъка на  компанията в изпълнението на програмите за връщане на бездимни устройства и консумативи. От тази година 86 % от върнатите в централизираните пунктове за рециклиране IQOS устройства в света се рециклират, за да се намали и въздействието върху природата.

Компанията бележи бърз напредък в изпълнението на своите амбиции за устойчиво развитие, стремейки се да работи както по темите, свързани с въздействието на нейните продукти (какво произвежда), така и по темите, свързани с нейните бизнес операции (как произвежда).

Въздействие на продуктите

Социално

 • 9 милиона: общ брой на пълнолетните потребители на бездимни алтернативи на ФМИ (2021: 21.7 млн.)
 • 1%: от нетните приходи на компанията в световен мащаб се формират от продажбата на бездимни алтернативи (2021: 29.5%)
 • 73: брой на пазарите, където се предлагат бездимни алтернативи на компанията (2021: 71)
 • 7 млрд. долара: общи инвестиции в бездимни алтернативи от 2008 г. насам (2021: 9.2 млрд. долара)
 • 91% от общия обем на доставките на продукти на компанията в различните канали за търговия са обхванати от програми за превенция на достъпа на непълнолетни до продуктите (2021: 91%)
 • 3 млрд. долара: годишни нетни приходи от продукти за подобряване на качеството на живот и в областта на здравеопазването (2021: 0.1 млрд. долара)

Екологично

 • 86% от върнатите в централизираните пунктове за рециклиране IQOS устройства са рециклирани (среднопретеглен процент за всяко рециклирано устройство) (2021: 86%)
 • 68% от общия обем на доставките са обхванати от инициативи за намаляване на замърсяването с цигарени фасове, осъществявани на различните пазари
 • 5% от общия обем на доставките е обхванат от програми за връщане на бездимни тютюневи изделия, изпълнявани на различните пазари.

Въздействие на бизнес операциите

Социално

 • 7% от ръководните позиции в глобалната компания за заети от жени, което надвишава поставената цел от 40% до 2022 г. (2021: 39.7%)
 • 7 оценки на въздействието, свързани със спазването на човешките права, са проведени от 2018 г. насам във високорискови държави (2021: 5)

Екологично

 • 55% от изкупения тютюн не води до риск от нетно обезлесяване на защитени гори и преобразуване на природни екосистеми (2021: 37%)
 • За трета поредна година CDP дава оценка Три А на компанията за опазване на климата и горите, и осигуряване на вода.

В Интегрирания доклад на Филип Морис Интернешънъл за 2022 г. са включени 12 примерни казуса и истории от различни държави, които са силно допълнение към съдържанието и данните в доклада и представят нагледно постигнатото въздействие. Те показват също и как местните дружества на Филип Морис Интернешънъл по света допринасят за устойчивото развитие на практика. Сред тях е и българската информационна кампания за промяна на потребителските нагласи #ПромениКартинката, която продължава и тази година с нови инициативи да фокусира вниманието на обществото върху глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове.

„Стартирахме втора пътуваща изложба на #ПромениКартинката, която вече пристигна във Велико Търново. Продължаваме след това към града на хумора и сатирата Габрово,  а после и в Русе, Видин и Бургас. От 3 май информационни пана и визии ще бъдат изложени и пред Народния театър в София“, обясни Диляна Якова. Тя допълни още, че една от вълнуващите инициативи на кампанията ще бъде възобновена и през 2023 г. – колаборацията с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Студентите създават кратки видеа в рамките на курсовата си работа за „Социална реклама“, с които да провокират общественото еко-съзнание по темата с неправилно изхвърлените цигарени фасове.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара