Защо жените от Изтока по-рядко боледуват от рак на гърдата? Един от възможните отговори се крие в широкото приложение на кориандъра в местната кухня. Кориандърът е малко позната билка в България, но много популярна в индийската и средиземноморската кухня, с почетно място в кулинарията на Близкия и Далечен Изток. Всички части на кориандъра са ядливи, а пресните листа и сушените семена се използват като подправка към ястията и за приготвяне на чай.

Защо има изключителни ползи за организма ни?

В билката се съдържат единадесет етерични масла, шест вида киселини, витамини и минерали.

Кориандърът създава ефективна защита срещу бактерията, предизвикваща салмонела.

Смята се, че работи като естествена хелатотерапия – изчиства тежките метали като живак и алуминий от тялото. Специалисти твърдят, че преминава през кръвно-мозъчната бариера и отстранява посочените метали от мозъка.

Доказани са свойствата на растението за подпомагане на храносмилането (стимулира отделянето на стомашни сокове) и предотвратяване на образуването на газове.

Чаят от кориандър е добра профилактика срещу инфекции на пикочните пътища. Освен това предотвратява гаденето. Добър вариант е за хора с повишени нива на кръвната захар. Понижава лошия холестерол (LDL) и повишава добрия (HDL).

Кориандърът е добър източник на диетични фибри, желязо, магнезий, фитонутриенти (защитават от свободните радикали и се съдържат в кората на плодовете) и флавоноиди (растителни пигменти със свойствата на антиоксиданти).

Полезен е за жените, които страдат от тежко менструално кървене.

Кориандърът помага за успокояване на кожата при възпаление. Етеричните масла и линолевата киселина, които се съдържат в него, имат антиревматични и антиартритни свойства.

Как да си приготвите чай от кориандър

Вариант 1

Накиснете в чаша гореща вода 1 ч. л. семена за 10 минути. Прецедете и изпийте.

Вариант 2

Нарязан на по-едро пресен кориандър се поставя в инфузор за чай. Кипнете вода, налейте в чаша и оставете да се запари около 10 минути. Можете да подсладите чая с мед при желание. Може да се консумира по една чаша всеки ден.

От Offnews

Facebook Twitter Google+

0 Коментара