Да си вдигне ръката всяка майка, на която не иска да намери най-издръжливия таблет на земята. Този, който ще е оцелее на мъчителните условия, които малките деца успяват с крехките си ръце и невръстна възраст да създадат за електронното устройство. Гледаш наследника – истинско слънчице приказно – толкова нежно и малко същество, с нежните си целувки и лепкави прегръдки и в същото време ХЪЛК същински докопа ли телефона, таблета или друга ценна електроника. Всъщност, не знам как точно тестват потребителската електроника големите компании, но съм сигурна, че ще са много по-успешни, ако фокус групите им са съставени от

подрастващи на възраст между 2 и 6 години.

Но като говорим за екстремни условия, за тази статия може да ви се иска да си сложите още един пуловер и дори шапка, защото ще ви разходя до Антарктика заедно с българската експедиция и учените, които работят в близост до Южния полюс.

Едва ли е нужно да казвам колко неблагоприятни за електрониката са условията, които предлага Антарктика? Но тъй като за работата им е важно ежедневното съхранение и обработка на данни, българският офис на дистрибутора на компютърна техника  АСБИС предостави СУПЕРМЕН сред таблетите на българската експедиция на Южния полюс.

Таблетът е марка Dell, модел Latitude 7220 и работи успешно (и потвърдено от работещите на Южния полюс) дори при -29 градуса температура.

Освен върхова техническа функционалност, операционна система Microsoft Windows 11 Professional, предна и задна камера, два микрофона и множество портове, сред които USB-C 3.1 Gen 2 за бърз трансфер на данни, супер издръжливото устройство има толкова вградени сензори като GPS, дигитален компас, жироскоп, които улесняват работата на всички, работещи при екстремни и неблагоприятни условия.

Dell Latitude 7220 е напълно водо- и прахоустойчив и може да се използва дори в интензивен дъжд и снеговалеж – качества, които бързо са потвърдени от българските полярни учени.

И не на последно място споменаваме и 11,6-инчовият Full HD дисплей с 10 едновременни точки на докосване, който предлага екстремна яркост от 1000 нита и без проблем може да бъде използван в ярко слънчево време дори с ръкавици. Както вече споменах, този Dell таблет е има супер сили.

Изследванията на магмените скали и слабо изучените територии са част от задачите на българския екип, които често трябва да демонстрират алпийска подготовка и истински приключенски дух, за да се справят в райони с ледници и стръмни скални ръбове.

Д-р Стефан Методиев от Българския антарктически институт, който непосредствено използва Dell Latitude 7220 Rugged Tablet в ежедневната работа по проектите на експедицията, споделя, че в условията, в които работят, много малко продукти изобщо имат шанс да функционират нормално. А конкретните полеви задачи, за които е използван таблета включват изследвания с наземен магнитометър и привързване на получената информация към локалната геология около Българската антарктическа база.

За мен беше истинско удоволствие да прочета колко е важна качествената технология за развитието на науката и се надявам „ледената разходка“ сред минусови температури да ви е допаднала. Въпреки многото фантастични филми за това как машините превземат света, това е още едно доказателство, че технологиите, разработени с мисъл правят работата ни по-лесна; а науката на Антарктика възможна.

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара