На 9 май ФотоФабрика открива в София изложба-акция с кадри  от войната в Украйна, озаглавена “Архивите на едно престъпление”.

Жена носи котката си край сгради, разрушени от руски бомбардировки в Бородянка, в района на Киев. 5 април 2022 г. Снимка. REUTERS/Zohra Bensemra 

Свидетели на престъплението са фоторепортери от една от най-големите международни агенции – REUTERS, които предоставиха документи, заснети между 26 февруари и 18 април 2022 г.

Жена върви между разрушени домове край Харков, 28 март, 2022 г. REUTERS/Thomas Peter

За първи път ФотоФабрика превръща оградата на гробницата на Княз Александър I Батенберг на бул. “Васил Левски ” 81 в изложбено пространство. Така екипът поставя още една изложбена локация на културната карта на София.

Момиченце в пространството пред разрушен жилищен блок в Мариупол, 28 март, 2022 г. REUTERS/Alexander Ermochenko

От 9 май – “Ден на победата”, “Ден на Европа”- до 9 юни “Архивите на едно престъпление” ще гледат право в очите небезизвестния “Паметник на Съветската армия”.

„Украйна: Архивите на едно престъпление” е реализирана с подкрепата на Столична община и на Регионалния исторически музей – София, чиито филиал е локацията на изложбата.

Деветият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

  • 9 май 1945 година бележи края на Втората световна война, отнела живота на над 70 милиона души. “Денят на победата” се празнува с военни паради в редица страни като най-знаковият се случва всяка година на Червения площад. Два месеца и половина след нахлуването в Украйна обаче армията, която ще дефилира пред Кремъл, ще бъде всичко друго, но не и символ на победата.
  • На 9 май 1950 г. в Париж е подписана Декларация, която предлага нова форма за политическо сътрудничество в Европа. В памет на това събитие, чийто авторе Робер Шуман, смятан за идеен баща на Европейския съюз, 9 май се чества като Ден на Европа.
  • Гробница “Княз Александър І Батенберг” е построена за първия български княз след Освобождението и е отворена за посетители през 1946 г. Князът е на престола от 1879 г. до неговата абдикация през 1886 г. Делото му у нас се свързва с противопоставяне на Русия по всички възможни начини. Преживява преврат от страна на руски генерали, изпратени от император Цар Александър III, последван от контрапреврат, воден от Стефан Стамболов. Скоро след това абдикира, тъй като управлението му в името на българските интереси става невъзможно. Умира в  Грац, Австро-Унгария, през 1893 г. Предсмъртното му желание е тленните му останки да бъдат погребани в България, а Народното събрание с нарочен указ официално се съгласява това да се случи.
  • От 1944 до 1947 г. България е окупирана от СССР.
  • Паметникът на Съветската армия в София е построен през 1954 г., десет години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 г.
    Днес паметникът е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара