Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR беше открито на 6май. Събитието изкара изкуството от музеите и вече преобразява тринадесет от най-известните локации в София между 6 и 9 май, от 20:30 до 00:00 ч. Всички творби могат да бъдат посетени безплатно.

Официален старт на фестивала дадоха Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на LUNAR, Теодор Стойчев, ръководител на Европейския парламент в България, както и организаторите Марин Петков, основател на MP-STUDIO и Биргит Зандер, основател на международния формат Festival of Lights International.

Програмата на фестивала ще покаже разнообразни видове светлинно изкуство на българската аудитория. Сред тях ще бъде и специално 3D мапинг шоу на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500, с което ще бъде отбелязан Денят на Европа.

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще представи изкуството на талантливи артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция. Програмата на събитието включва различни видове произведения, които ще разкрият пред българската публика многообразието и силата на този вид изкуство.

„Вярвам, че даваме старт едно много красиво събитие, което ще промени арт сцената в България и ще постави страната ни картата на този вид фестивали. Благодаря на всички артисти, които създадоха свои произведения за фестивала и с огромно желание помогнаха да преобразим централната част на София. Надявам се да имаме възможност да разрастваме LUNAR в бъдеще и да го превърнем в традиция, която да допринася за икономическото развитие на страната ни,“ сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и на LUNAR.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH.

Пълната програма можете да намерите на: https://lunarlights.eu/program/.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара