Ако преди години жените са били предимно майчински фигури и домакини, то сега това е само частичка от ролята на жената в обществото. От жената днес се очаква много – красота, фигура, образование, работа, семейство, социален живот. И още нещо – някак успешно да жонглираме с всичко, без дори да падне косъм от косите ни.

Прекарваме часове наред в социалните медии, гледайки толкова перфектни жени, които изглежда магически се справят с всичко и се чудим „защо и аз не мога така?“.

Непрекъснато сме бомбардирани от противоречиви послания за това каква трябва да бъде жената. Постоянно се стремим към невъзможното и се чувстваме зле, когато не го постигнем.

С Елена Василева се познаваме от деца. За мен тя е олицетворението на една модерна жена – студентка, актриса, модел, любовен живот, социален живот, пътувания, тренировки и време за ежедневните неща, които всички правим, като това да си пуснем прахосмукачка. Графикът ѝ изглежда изтощителен и точно затова исках да знам как тя успява, сякаш с лекота, да се справя с всичко, особено в такава конкурентна сфера? Попитах я първо какво иска читателите да знаят за нея?

„Сам си ковеш пътя”.

Елена се е запалва по актьорското майсторство още като дете. Участвайки с класа си в проекта „Аз не пуша, а ти?“, Елена, заедно със своята приятелка Наталия и други съученици, започва да разиграва сценки. Осъзнавайки колко много удоволствие ѝ носи това, тя решава да се запише в театъра в родния си град – Ботевград. „Като гледам стари клипове, аз от дете съм си циркаджийка. Обичам да забавлявам.“ След това следват университет, безброй кастинги, изграждане на контакти, много труд и мотивация за усъвършенстване на занаята.

„Много е важно младите да знаят, че не всичко е шуробаджанащина“, казва Елена. Без да има познати в сферата, тя успява да изгради своя път с упоритост и работа. Дори да работи за малко пари, Елена споделя, че за нея е важно да прави нещата, които обича, и да знае, че е стигнала по честен начин до там, където е. Тя признава, че в тази сфера си трябва и доза късмет – „има много талантливи хора, но не са попаднали в точното време на точното място“.

„Не може да очакваш, че всички ще те харесат“

На много кастинги в последните три – четири години се е случвало да ѝ казват „не“. Но според Елена, колкото по-рано осъзнаеш, че всеки търси нещо различно, толкова по-добре. Това обаче не те прави по-малко добър, нито по-малко красив, просто не си точно това, което търсят в момента, и това е окей. Важното е да намериш пътя си, като пробваш по малко от тук и от там. Според Елена трябва да си смел, да не те е страх да се пробваш, дори и да се изложиш.

„Критици лесно ще се намерят, дори когато си мислиш, че си се справил добре“, казва Елена. След първото ѝ изявление по телевизията, тя смята, че е била подготвена за неизбежните негативни коментари от страна на зрителите. Нещото, което не е очаквала обаче, е колко силно негативно влияние оказват тези неща на близките ѝ. „Дори те и ти самият да знаете какъв човек си, често хората те схващат погрешно, което първоначално може да е неприятно.“

Кой е любимият й проект

Един от най-любимите проекти на Елена е рекламата на Нескафе. Тя се е снимала в Киев, Украйна и актьорският състав е бил предимно от българи. От прослушване, събрало хора от 4 страни и 4 кръга, в крайна сметка, тя е сред официалния избран състав. Екипът бил интернационален с двама режисьори – италианец и французин. „Беше много готино. Екипът беше страхотен, както и цялото отношение.“

Елена ми разказа как протича един снимачен ден. Зад 20-секундна реклама, в които тя присъства за около 6 секунди, има страшно много работа, дни и нерви. Всеки режисьор има своя визия и тя трябва да бъде снимана.  Един кадър, в който тя отпива от чаша с кафе, е отнел един цял следобед. След много репетиции в хотелската си стая, на втория снимачен ден, Елена успява да закове кадъра.

„Колкото повече растат очакванията към теб, толкова повече това те стряска“, казва Елена.

За любима си роля в театъра, споделя, че е тази, която играе в постановката на „Жените на Дон Жуан“. А от телевизията – Лили от „All Inclusive”.

Как успява да жонглира с всичко

“Вероятно се справям, защото този начин на живот ми харесва“, отговаря Елена. Тя смята, че ако бърза да пътува и да прави неща, които не ѝ харесват, едва ли би се чувствала добре. Следователно, това би я затруднявало да се справя. Хубавото е, че главното ѝ хоби – тичането, както и разходките сред природата, се комбинират перфектно с грижата за здравето и нея самата. Така тя хем се разтоварва, хем се грижи за себе си. Но дори и Елена признава, че на моменти е невъзможно да жонглираш с всичко. Когато снима в Гърция, университетът остава на заден план, но когато се прибира вкъщи, гледа да му даде 100% от себе си.

Елена се сприятелява с колегите си по време на работа и навсякъде успява да си изгради социална среда. За приятелите вкъщи остава малко време, но гледа да поддържа връзка с тях чрез социалните мрежи. Хубавото за любовния ѝ живот е, че приятелят ѝ живее в Гърция и благодарение на честите пътувания, успяват да се виждат, въпреки забързаните си ежедневия. „За да успяваш да жонглираш с всичко, е важно да намираш неща, които ти харесват.“

Младите жени по-притиснати ли се чувстват днес?

Според Елена всичко опира до работата. Колкото по-свързана е тя с публиката, толкова повече напрежение имаш. Тя смята, че животът определено е забързан, но на младите не им прави впечатление, тъй като са отраснали в такова ежедневие. „За младите е неестествено да имат излишно свободно време.“ Ако дори два дни Елена няма работа, както тя казва, я „хващат лудите“.  Тя споделя, че не е фен и на социалните мрежи, въпреки че до някаква степен работата ѝ е свързана с тях. Според нея е важно да не се пристрастяваш към тези неща и да не зависиш от тях.

Има ли напрежение над младите да се доказват онлайн?

Тя смята, че има. Младите се опитват да се клонират. Онлайн виждат нещо супер измамно като стандарт на живот и веднага искат да го имат. Създава се грешна представа за красота. Елена би се радвала ако може да помогне дори на едно младо дете, като му покаже хубав и естествен пример за подражание, а не нещо измамно и недостижимо.

Понякога нещата изплъзват ли се от контрол?

„Умората си е умора.“ Дори Елена признава, че такива неща се случват. Има моменти, в които си недоспал, нещо те боли и това те поглъща. Ежедневието започва да се слива. В такива моменти Елена споделя, че въпреки забързаното си ежедневие, обича да забавя. Когато твърде много се забързат нещата и се натрупат неприятни ситуации, е лесно да изпаднеш в депресивни състояния. Точно когато започват да нахлуват негативните мисли, Елена казва, че най-важното е да не се отдаваш на тях и да не се предаваш. Тя преборва депресията, като прави нови неща – намира нови и красиви места, от които да черпи вдъхновение. Да седите вкъщи, самообвинявайки се и ридаейки, не би помогнало особено много.  Намерете ново хоби. Тя например е започнала да ходи на бокс, за да разпуска.

Какъв съвет би дала на младите

„Аз съм голяма късметлийка, защото от дете знам своята страст и я преследвам“. Въпреки че като дете е искала да бъде първо ветеринар, а после дизайнер, Елена е успяла да намери своето нещо сравнително рано в живота. Покрай училищен проект, тя открива страстта си към актьорското майсторство и след този момент не е и мислила за друго.

Но дори тя забелязва, че за младите този избор става все по-труден. Нейният съвет е да да правят това, което ви им доставя удоволствие,  и това, което им се отдава. Невинаги двете ще са едно и също нещо, но трябва да пробвате. „Не се страхувайте да пробвате.“

Елена споделя, че не трябва да прибързвате с решения. Не се записвайте да следвате, просто защото това е „естественият“ път в живота. Това би било следствие от обществения натиск. Не бързайте, за да не съжалявате по-късно. Време има и всеки работи със свое собствено темпо. Не бива да се плашите от това, че нещата изискват време.

А на читателите Елена препоръчва книгата на Мария Лалева „Живот в скалите“. Това е една от любимите ѝ книги. Помогнала ѝ е в труден период и е точно за моментите, когато имате нужда от нещо, което да ви разчувства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара