Често сравняваме килограмите си с тези на хората около нас, за да преценим дали са в здравословни граници. Истината е, че здравословното тегло е различно за всеки отделен човек и зависи от множество фактори като възраст, пол, плътност на костите, мускулна маса, височина и общо здравословно състояние.

Тук на помощ идава индексът на телесна маса (ИТМ). Той е полезен ориентир с помощта на който можем да преценим дали теглото ни е в здравословни граници.

Повечето от нас са чували за ИТМ или BMI (body max index), но знаем ли всъщност какво показва той и как да го изчислим?

Какво е ИТМ?

Казано най-кратко и ясно, ИТМ е показател, който определя дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо ръста ви.  Приложим е при повечето възрастни, мъже и жени, над 20 години. Индексът на телесна маса се използва като скринингов инструмент, който показва дали човек е с тегло под нормата или над нормата,  дали има затлъстяване или напротив – радва се на здравословно тегло спрямо своя ръст.

Интересен факт, който трябва да отбележим е, че стойностите на ИТМ не се обвързват с възрастта и са едни и същи при двата пола.

Индексът на телесна маса не измерва мазнините в тялото директно, но според множество научни проучвания, е в корелация с резултатите от методи за директни измервания на мазнините. Това го прави тяхна лесна и достъпна алтернатива.

Ако трябва да обобщим, ИТМ е показател, който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в организма при възрастните индивиди.

Класификации на теглото спрямо ИТМ

Според Световната здравна организация нивата на ИТМ се класифицират по следния начин:

 • ИТМ по-малко от 18.50 – Поднормено тегло
 • ИТМ 18.50 – 24.99 – Здравословно тегло
 • ИТМ 25.00 – 29.99 – Наднормено тегло
 • ИТМ 30 или повече – Затлъстяване

Ако индексът е извън здравословния диапазон на ИТМ, рисковете за здравето ни се увеличават значително. Вижте повече за Рискове за здравето от затлъстяването.

Колко е моят индекс на телесна маса

За да се определи ИТМ на отделен човек са необходими неговия ръст и тегло. Изчисляването на ИТМ се основава на следната формула : Телесно тегло(kg) / Ръст (m)2. Например ако човек тежи 80 кг и е висок 1.80 м, неговата височина на квадрат е 3.24. 80 кг делено на 3.24 е ИТМ от 24.69.

Можете лесно да проверите вашия индекс на телесна маса като използвате безплатния тест на Топ Форма. Освен да изчисли вашия ИТМ тестът ще ви даде информация и полезни съвети и за вашите хранителни навици.

Важно е да се знае, че ИТМ не е достатъчно прецизен показател, за да бъде използван самостоятелно като диагностичен инструмент. Поради тази причина е препоръчително да се вземат под внимание и хранителните навици на човек, физическата активност, здравословното състояние и др. Точно това правя аз при изготвянето на индивидуални хранителни режими – ориентирам се от ИТМ на човек, но го анализирам на фона и на допълнителната информация, с която разполагам и така изготвям най-подходящия хранителен режим.

Пропуски на индекса на телесна маса

ИТМ не отчита мерките на човек, извън теглото и височината (мускулна маса, талия, ханш, бедро и др.), а е много вероятно един Олимпийски атлет например да има същата височина и тегло като човек, който има нулева физическа активност. Тогава те биха имали един и същ индекс на телесна маса, но мерките им биха били различни. Например мускулите тежат повече от мазнините. Това означава, че един атлет, чието тегло е съставено основно от мускули, ще има същия ИТМ като на човек, чието тегло е съставено от мазнини.

Друг пример е, че двама души могат да имат различна плътност на костите, но ИТМ не се съобразява с това. Човек с остеопороза например може да има по-нисък ИТМ заради ниската плътност и съответно тегло на костите, но това не би означавало, че е с по-здравословни килограми.

Именно поради тези пропуски индекса на телесна маса трябва да се разглежда в комбинация с допълнителна информация за отделния човек, но си остава надежден показател за това дали теглото ни е в здравословни граници.

Най-важното за индекс на телесна маса накратко:

 • ИТМ е мярка за относителен размер, базирана на теглото и височината на човек.
 • ИТМ е лесен, достъпен и неинвазивен начин за измерване на телесните мазнини.
 • Фактори като възраст, пол, етническа принадлежност и мускулна маса не се отчитат при измерването на ИТМ.
 • За възрастни над 20 години ИТМ се сформира като се използват стандартните измервания на теглото, независимо от възрастта или пола
 • При деца и юноши на възраст между 2 и 20 години ИТМ се сформира в зависимост от възрастта и пола на детето
 • ИТМ е надежден показател за телесните мазнини както при възрастни, така и при деца
 • Тъй като ИТМ не измерва телесните мазнини директно, той не трябва да се използва като диагностичен инструмент
 • ИТМ може да се използва като мярка за проследяване на промените в теглото и като скринингов инструмент за идентифициране на потенциални проблеми с наднорменото тегло
 • Малко известен факт е, че белгийският математик, астроном и статистик Adolphe Quetelet разработва формулата на ИТМ преди 186 години (1832). Той е получил сегашното си име през 1972 от Ансел Кийс.

Балансираното и осъзнато хранене остава най-сигурният начин да поддържаме в нормални граници нашия индекс на телесна маса, а от там и здравословното си състояние.  Ако вашият ИТМ е извън здравословното тегло, е важно да вземете мерки възможно най-скоро.

За още полезни съвети и поръчка на индивидуален хранителен режим, влезте в www.topforma.bg

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара