• 1. Един от главните персонажи във филма – мишката Мария Кюри всъщност не е мишка, а бяло плъхче албинос и по-конкретно порода Спренг Доли. Специално за снимките на филма бяха отгледани и дресирани общо 4 бр. плъхчета за нуждите на филмовата продукция от зоолога Стоян Лазаров и неговия син Петко. Продукцията разполагаше с три основни и идентични опашати дубльора, за да могат да се сменят и да не се претоварват по време на снимки. Беше осигурено и четвърто по-дребно плъхче, за по-близки кадри. Режисьорът и неговят екип предпочетоха плъхчета пред истинските мишки, защото са много интелигентни и социални. Те бяха дресирани да отговарят на името Мария Кюри.

  • 2. Саундтракът в „Случаят Кюри” обхваща почти изцяло филма или общо 95% от него. Музиката е дело на композитора Георги Стрезов, а екипът и музикантите, нужни за реализацията му, надхвърлят броя на снимачния екип. В „Случаят Кюри” зрителите ще се насладят на оригинални композиции, както и на класическите фрагменти от „Лебедово Езеро” на Пьотър Чайковски в кулминационната сцена на филма.
  • 3. Най-продължителния период от създаването на филма беше кастингът за ролите на децата. След посещения в множество творчески школи и формации, изборът на момчетата от актьорска студия „Дефисто” и на момичетата от балетна школа „Алегрета” към НДД беше категоричен. „Бях сигурен, че сме намерили най-подходящите деца и съм си свършил работата добре, оставаше само да заснемем филма.” споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.
  • 4. В центъра на сюжета на филма е главният герой на филма – 8 годишният Тони, който в момента извършва поредния си научен експеримент с мишката Мария Кюри. С нея той иска да се яви на „Националния фестивал на науката” и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса. Сценарият е вдъхновен от реалния „Софийски фестивал на науката“. Гала премиерата на „Случаят Кюри“ ще се проведе именно там на 12 май от 10:00 ч.
  • 5. Широкото разпространение на филма в България на голям екран стартира от 18 май 2018г. По щастливо стечение на обстоятелствата, без това да е търсено от авторите, точно тази дата е оградена в календара на Тони за дългоочакваното от него събитие на „Научния фестивал на науката”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара