По това време на годината настроението е слънчево и радостно, цъфналите дървета омагьосват с аромата и цветовете си и дори тясната тераса или балкон изглеждат примамливи за сутрешно кафе. Как да си откраднем късче природа в градски условия, разказват ландшафтните архитекти Ева Борисова и Вержиния Костова.

Балкон по Сорентино*

Въпреки размера има начин да превърнете балконите и лоджиите в „сърцето“ на дома. Изключително подходящи са сгъваемите мебели, които във всеки един момент могат да бъдат спретнато прибрани. Всеизвестна хитрост при декорирането са висящите саксии и тези с възможност за окачване на парапета. Съществуват решения за окачване на малки плотове, чиято функция е категорична – място за две чаши с вино.

Покривните градини – тераси станаха „модерни“ в последните години, макар да са познати от векове. Спомням си терасата на Джеп Гамбардела от филма на Сорентино „Голямата красота“. Теракотени плочи, глинени саксии с цветя и треви, хамак, ратанови дивани и фотьойли и, разбира се, Колизеумът отсреща. Няма човек, който би устоял на това изкушение.

Естествено, по-голямото пространство дава повече свобода в идеите. Композицията може да се обогати с площадки, алеи, водни ефекти, обединени и потънали в зелени острови. Предпочитаните настилки са тип декинг заради неблагоприятните климатични условия на по-високите етажи и усещането за естествен материал.

Какви мебели да използваме? Ако решим да ги класифицираме според устойчивостта на атмосферни влияния, веднага ще изпъкнат гордо бетонът и гранитът. Те наистина са неустоими на времето, но определено стоят тежко и са неподходящи за малки градини, да не говорим за балкони. В Средиземноморието е често срещано пейката да е иззидана като част от архитектурната рамка.

Следват маси, столове, шезлонги, пейки от ковано желязо и метал… Нежни, ефирни, подобаващи на скулптури – елегантно и изискано решение за всяка градина. Декорирани с меки тапицерии и възглавнички, носят не само комфорт, но и полъх на романтичен аристократизъм от миналото. Естествено, водата и влагата са техни неприятели, но решение има със специални лакови покрития. Друго малко неудобство е теглото им, което може да се преодолее, ако сте по-скоро консервативен тип и предпочитате да си заковете веднъж завинаги любимото кътче.

Ако класацията беше за популярност, дървените мебели биха заели заслужено първо място. Материалът може да е от екзотично дърво или местен вид, комбинации от дърво и плат, дърво и метал, различни цветове, „плетки” и форми – прави, огънати, сгъваеми или не. Дървените мебели излъчват топлина, уют и средиземноморски чар.

Ратанът така неусетно и естествено приляга на зеленото, че отдавна се е превърнал в символ за градинска мебел. Стилни, практични и леки, ратановите мебели са предпочитани от много архитекти заради ефирното им присъствие в пространството.

Пластмасовите мебели са по-устойчиви на атмосферните промени от ратановите и дървените. Евтини и практични за поддръжка, много дизайнери продължават да експериментират с този материал.

Нека не забравяме и аксесоарите: меки разноцветни възглавнички, фенери със свещи, светещи гирлянди, малки кокетни саксии с цветя, феерични завеси – и в градината, и на балкона.

*Ева Борисова е дипломиран ландшафтен архитект (звучи красиво, иначе носи гумени ботуши редовно). След известно отклонение в света на строителството, съвсем не лирично, основава Borisov & Borisov Architects Ltd, заедно с другия Борисов – архитектwww.archbb.com. Вече над 10 години проектира любимите си интериори и дизайнерски мебели.

Малък зелен оазис*

Малките градски пространства като балкони, тераси, вътрешни дворчета, первази могат да се оформят като привлекателна цветна градина и да се превърнат в атрактивни зелени оазиси. Тъй като пространството е ограничено, се препоръчва семпъл дизайн и скромен брой видове растения. Преди проектирането на терасата, е важно да съобразим товара, който бетоновата плоча може да носи: тежестта на полeтите съдове, почвата и настилката, както и достъпа до вода и начина на отводняване.

Висящите кошници и сандъчетата с изобилна растителност намаляват ефекта на твърдия материал, а увивните и катерливи сезонни цветя (растения, чийто живот трае няколко месеца, като през този период те цъфтят непрекъснато и изобилно) могат да трансформират голите стени.

Ако балконът е малък, могат да се аранжират няколко интересни растения в красиви съдове. Най-малката композиция е от три растения. Максималният брой отделни растения е пет. Балансирана композиция се прави, като се аранжират голямо, средно и малко растение. Или две средни и едно голямо растение. Ако растенията са повече от пет, се препоръчва съдовете да се скрият с помощта на декоративен борд или да се иззида цветарник. Бордът може да бъде трайна или лека мобилна конструкция – от дърво, метал, пластмаса, стъкло или неръждаема стомана. Ако ще зидаме голям цветарник, много е важно да се направи качествена хидроизолация, за да предпазим от теч помещенията под терасата. За доброто отводняване задължително трябва да има и дренаж с дебелина, пропорционална на дебелината на почвения слой.

Ако терасата е достатъчно голяма, освен тента или чадър, за сянка могат да се предвидят пергола или навес, съчетани с барбекю или камина на открито. Колоните на перголата могат да послужат като опора за увивни и катерливи растения.

Щом градината е малка, трябва да подберем ниски и по-дребни растения. Ако искаме мястото да е ефектно през всички сезони, можем да акцентираме на вечнозелените. Ако предпочитаме по-цветна градина, тогава акцентът е върху цъфтящите храсти, многогодишните и сезонни цветя.

Съчетаването на вечнозелени и  листопадни видове удължава сезона на въздействие на растенията. За създаване на екзотична атмосфера, можем да използваме растения със средиземноморски произход като портокал, бергамот, лимон, зокум, финикова палми, вашингтония, които през зимата се прибират на закрито.

Розите са особено атрактивни заради аромата и продължителния си летен цъфтеж.  Използването на сезонни цветя е бърз и ефектен начин за постигане на интензивен цвят на терасата. Повечето сезонни растения могат да се използват за засаждане в съдове – самостоятелно или комбинирани с вечнозелени ниски и падащи храсти.

Мушкатото е многогодишно нестудоустойчиво, вечнозелено растение, което цъфти непрекъснато от ранно лято до късна есен. Подходящо за засаждане в сандъчета, във висящи кошници и в съдове. В България обаче трябва или да се прибира, или да се използва като сезонно растение и ежегодно да се сменя.

* Вержиния Костова е водещият ландшафтен архитект на „Eкологичен дизайн“ www.ecologicaldesign.eu. Тя има магистърска степен по ландшафтна архитектура от Гринуички университет в Лондон. Завършила е и Лесотехническия университет в София. През последните петнайсет години е участвала в проектирането и изграждането на частни градини, офисни сгради, ресторанти, хотели, обществени зелени площи, бесейни, индустриални пространства и интериори. Вержиния създава и провежда Практически курс по градински дизайн. Тел.: 0899 195 274

Facebook Twitter Google+

0 Коментара