От него боледуват предимно жените. Като заболяване само по себе си не е тежко. Но е предверие към опасно усложнение. Затова никога не бива да се подценява. Още повече че нравът му е доста коварен и може да бъде пробуден буквално от нищоправенето. Колкото повече седиш, толкова повече се разлютява… циститът.

Причини

Циститът е възпаление на стените на пикочния мехур. Обяснението за предпочитанията му към женския организъм е, че пикочоотделителният канал при тях  по-къс и по-широк, отколкото при мъжете. Съответно инфекциите попадат по-лесно в пикочния мехур. А оттам по възходящ път инфекцията може да стигне до бъбреците и да предизвика пиелонефрит.

В най-сигурните начини да си докарате неприятното възпаление са скрити и най-сигурните начини да го заобиколите. Вижте ги.

Причини да не те пропусне

Преохлаждане, особено в областта на кръста, е първата сред най-често срещаните причини за заболяването. А за него е достатъчно да поседнеш на студен камък или просто да се следва безотказно хитовата модна тенденция на голото коремче.

Причина за цистит може да стане и наглед прозаичното ежедневие, свързано с продължително седене – например 8-часов работен ден зад компютъра. Обездвижването води до застой на урина в пикочния мехур, при който започба да се развива бактериална флора. В този случай обаче профилактиката е много лесна. Достатъчно е на всеки час седене да се прави десетминутно прекъсване с раздвижване.

Често възпалението атакува и жени, които нямат възможност редовно да ползват тоалетна. А това по принцип трябва да става на всеки 3-4 часа. Не бива да се отлага и всеки позив за уриниране. До какво води задържането на урина, вече обяснихме.

Чревни смущения, както и чести случаи на запек също може да се окажат източник на болестта. Ако стомахът е извън ритъм, започва да се развива патогенна микрофлора, която може да попадне в пикочния мехур, а после и в бъбреците.

Пристрастеността към пикантна и кисела храна е един от сериозните провокатори на цистита. Подправките и бездруго са враг на женската фигура, но ако не можете да превъзпитате вкуса си, то поне поемайте колкото се мсже повече течности с такава храна. Това помага да се възстанови кисело- алкалното равновесие на урината, което снижава риска от възпаления.

Нелекубани хронични инфекции като кариеси, хроничен тонзилит, ангина също могат да отключат болестта.

Продължителният стрес, синдромът на хроничната умора отслабват имунната система. А това е отворена врата за бързо развиване на всякакви възпаления, включително и цистит.

Ще го познаете по

честите позиви за уриниране (на всеки 10 -15 минути), болки, особено към края на уринирането, капки кръв.

3 лечебни правила

С цистита не е трудно да се справи човек за часове (клиничната му картина трае от 1 до 3 дни). Но това не е повод за успокоение, защото главното е не да се обезвредят симптомите, а да се предотврати евентуално качване на инфекцията към бъбреците. Затова освен назначеното от специалист лечение е важно да се спазват и три прости правила.

Два-три дни на легло е най-сигурният начин да отшуми възпалението. Много е важно през това време кръстът да е добре затоплен. Топлината укротява болезнените спазми, разширява пикочопроводите и улеснява уринирането.

Идеята тук е пикочният мехур да се поддържа постоянно пълен. Така стените му няма да се трият, следователно и болката ще намалее. Освен това лечебното наводнение улеснява дезинтоксикацията и бързото извеждане на опасните бактерии от отделителната система. Препоръчително е да се пият предимно минерални води с повишено алкално съдържание.

Помощници в прочистването

От фитопрепаратите много ще помогне коренът от глухарче, тъй като притежава силно противовъзпалително и пикочогонно действие. За предотвратяване на вторична инфекция е добре да се пие и антиоксидантната комбинация от витамините А, С и Е. Курсът и с двата препарата трябва да е поне 30 дни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара