Колагенът представлява един от ключовите протеини в човешкото тяло. Той има изключително значение не само за нашето физическо здраве, но и за външния ни вид. Не е тайна за никого, че колагенът е основен градивен елемент на кожата. Когато количеството му в тялото намалява, се създават предпоставки за редица здравословни проблеми (свързани най-вече със ставите, костите и сухожилията). Кожата също страда от липса на колаген, като видими признаци за дефицит са появата на първите признаци на стареене, отпускане, неравномерен тен и изсушаване.

Това е и причината в козметичната индустрия колагенът да представлява често срещана съставка. Знаете ли обаче, че около 80% от серумите и кремовете с колаген, които срещате на пазара, не действат? Без значение на коя марка са, колко е реномиран техният производител и на каква цена се продават, тези продукти с нищо не помагат на кожата ви или поне не могат да ви осигурят научно доказаните ползи от колагена. На какво се дължи този парадокс? И има ли решение за него?

Оказва се, че решение има и днес вече можете да го откриете в Svidendar. Става въпрос за иновативни козметични средства с наноколаген – максимално лесна за усвояване от кожата форма на добрия стар колаген.

Какво е колаген и защо е важен за нашата кожа?

Колагенът е протеин, който се синтезира по естествен път в човешкото тяло. Той представлява основният белтък в съединителната тъкан на повече бозайници, включително и на хората. Медицинските експерти често го определят като „лепило“, защото една от функциите му е да свързва отделните кости, мускули, сухожилия и кожата ни. В тази дефиниция няма нищо странно. Терминът „колаген“ произлиза от двете латински думи за лепило – „kolla” – и производство, тоест “gen”. Въпросният слепващ ефект на специфичния белтък е и обяснението защо при недостига му, кожата изглежда по-отпусната и увисва с напредването на времето. Колагенът на практика играе ролята на свързващ елемент за клетките, но след навършване на 25 (според стари изследвания 30) години тялото ни започва да го произвежда в много по-малки количества. Според грубите сметки на учените с всяка следваща година след навършване на тази възраст в организма ни се синтезира с 1% по-малко колаген от предходната. Подобен недостиг се отразява пагубно както на опорно-двигателния ни апарат, така и на кожата. Тя има нужда от колаген, защото:

  • Без него кожата губи своя оптимален хидробаланс и е поставена в риск от изсушаване, а при силен недостиг и от дехидратация, придружена с люпене, парене и зачервяване;
  • Колагенът поддържа кожата млада и я предпазва от първите признаци на стареене – не само фини линии и бръчки, но и увисване, както и загуба на естествения контур;
  • Колагенът прави кожата по-еластична, а от там и по-сияйна и гладка, но и по-издръжлива на външни дразнения;
  • Колагенът поддържа дермалните регенериращи функции. С други думи, без него кожата губи способността си да се възстановява сама при рана, раздразнение, инфекция, възпаление и други.

Защо колагенът в козметичните продукти не работи?

Една от особеностите на колагена като химично вещество е неговата голяма молекула. В тази специфика се крие и разликата между традиционния колаген и наноколагена. Причината повечето кремове с обикновен колаген да не водят до никакъв изглаждащ и подмладяващ ефект върху кожата е, че активната му съставка не може да достигне до трите дермални слоя. Поради своята големина молекулата му не само че не прониква в кожата, ами и може да създаде неприятни негативни последици. Натрупаният излишък в епидермиса  в някои случаи би могъл да причини запушване на порите и поява на комодени при проблемна и мазен тип кожа.

Подобен е и ефектът при вътрешен прием на колаген. Някои жени се заблуждават, че използвайки добавки с колаген преодоляват проблема на голямата колагенова молекула. Но това съвсем не е така. Голямата молекула на колагена не може да се усвои и от храносмилателния тракт. Какво е решението? И има ли изобщо начин да се справим с естествения спад на нивото на колаген в кожата с напредването на възрастта? Решение има и то е пряко свързано с възхода на нано биотехнологиите в лицето на наноколагена.

Какво е наноколаген и какво го отличава от обикновения колаген?

Наноколагенът е обикновено колаген, редуциран в лабораторни условия до нанометров размер. В тази си форма той успява да проникне в трите дермални слоя. Между другото, хидролизираният колаген напомня на наноколагена. При хидролизата молекулата на обикновения колаген се разгражда, за да се образуват малки пептиди. Те имат по-висока степен на успеваемост да се усвоят от тялото при вътрешен прием.  За съжаление, при външно приложение пептидите от хидролизирания колаген не могат да стигнат до всички дермални слоеве. Наноколагенът обаче няма този проблем. Той успешно се усвоява от епидермиса, дермиса и дори от подкожието. По този начин всяка клетка получава необходимото количество „лепило“, за да се запази максимално дълго естествената еластичност, стегнатост, сияние и здравина на кожата. Наноколагенът е единствената форма, с която можете да си набавите нужната доза колаген. В съвременната козметична индустрия някои бранодве успешно комбинират предимствата на хидролизиран колаген и наноколаген. В 5 Seconds Нано-колагенова терапия те са внедрени по изключително иновативен и ефективен метод.

Достъпни ли са продуктите с наноколаген в козметичната индустрия?

Нанотехнологиите са една от последните иновации както в медицината, така и в козметичната сфера. Въпреки това, броят на производителите, които предлагат кремове и серуми с наноколаген се увеличава постоянно и днес техните марки могат да се открият на свободния пазар за здраве и красота. Любопитен е фактът, че пионери в използването на наноколаген за външно приложение са азиатските козметични брандове. Особено голям е приносът на корейските производители. Както знаете, корейската козметика е нещо повече от мащабен пазарен дял в световен мащаб. Тя е цяла наука. Един от нейните съществени принципи е използването на максимално изчистени откъм брой и агресивност съставки в кремовете, серумите и лосионите за лице. Корейските продукти с наноколаген не са изключение от това правило. Те разчитат именно на тази основна активна съставка, за да постигнат целения анти-ейдж ефект.  Гарантираното и надеждно проникване на наноколагена в трите дермални слоя на корейските кремове и серуми води до отлична защита от поява на дълбоки бръчки, изглаждане на фините линии в максимално кратък срок и видимо озаряване на кожата без необходимостта от скъпи и/или болезнени инвазивни процедури.

Появата на наноколагена е истински пробив в козметичния сектор. Тя разбива мита, че всички колагенови продукти разполагат с нужния анти-ейдж ефект, за да запазим кожата си млада и здрава за дълго време. Същевременно, наноколагенът ни накара да се замислим, че действието на един разкрасяващ продукт зависи не от неговата цена, реклама или марка, а от изброените в състава му елементи. Добрата новина е, че в България вече можете лесно да откриете наистина работещи подмладяващи средства за кожата и то на сравнително добра цена. Търсете ги по виртуалните щандове на Svidendar – надежден доставчик на висококачествена и достъпна корейска козметика.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара