Вирусите и грипът не са единствените лоши спътници на студените месеци. Въпреки че се изявава през всички сезони, циститът удря наред най-вече когато температурите паднат. Заболяването не подбира и може да се срещне във всички възрастови групи – от детска до старческа. Между 20 до 40 на сто от жените са имали симптоми на цистит поне веднъж през живота си. Те не подминават и мъжете, но нежният пол страда от възпаление на пикочния мехур 3 пъти по-често от силния. Това се дължи на анатомичните особеностите на пикочния канал (уретрата) при жените, който е по-широк и по-къс. Това предразполага към по-лесно достигане и проникване на бактериите.

alone-279080_960_720

За едни пациенти циститът може да бъде просто краткотрайна неприятност, която отшумява за 5-7 дни. Това са случаите на остър цистит. Ако обаче острият цистит не се лекува или пациентът има друго заболяване, на фона на което възниква хроничен цистит, тогава се стига до почти

непрекъснат дискомфорт и сериозни здравни проблеми.

Всяка трета жена има цистит и оплакванията й не са еднократни. Повечето споделени истории на пациентки с това възпаление го описват като редовен и кошмарен „терор“, от който няма спасение.

Циститът възниква периодично и тормози пациентите с години. Най-често податливите на бактериалната инфекция са жени в сексуално активна възраст, бременни, пациенти с отслабена имунна система, с алергии, с хронична умора, дори такива, които не пият достатъчно количество вода или пък отлагат ходенето по малка нужда. Обикновено циститът създава сериозен дискомфорт, а най-неприятното е, че дори старателно лекуван, редовно застига жертвите си пак и се превръща в хронично заболяване, което се третира с антибиотици.

Симптомите на възпалението са лесни за разпознаване –

постоянни, чести позиви за уриниране, придружени с парене, болка, дори кръв. Хората с хроничен цистит уринират средно около 16 пъти дневно, но може да се достигне и до 60 пъти на ден. Когато проблемът стане именно хроничен, тогава проявата на цистита е целогодишна и дори упоритото лечение не винаги помага. Редовно възпалението пламва при съвсем леки настинки, след полов акт, даже и след спортни занимания.

За да избегнат тежкото антибиотично лечение, страдащите от цистит през последните години избират сред все по-голяма палитра от природни и билкови продукти, които се предлагат на пазара. Повечето пациенти обаче са категорични, че макар и с безброй търговски наименования, хранителните добавки са с едни и същи активни съставки и рядко помагат за трайното избавление от проблема.

99 на сто от продуктите срещу цистит съдържат червена боровинка. От скоро обаче природната медицина залага на

нов „борец“ с инфекцията – брезата.

breza

В „Бетулдеп” именно бялата бреза (Betula Pendula) е основната съставка, а тя има невероятно мощни противовъзпалителни и прочистващи свойства. Хранителната добавка съдържа и черно грозде, а ефектът му е сравним с този на червената боровинка – активните вещества в двете растения са еднакви и действат по един и същ начин. Освен тези две съставки, Бетулдеп е обогатен и с Калуна, Хвойна и Блатен тъжник – растителни екстракти, които действат комплексно и усилват ефекта на брезата и гроздето. Освен това продуктът е с най-висока доза на активни съставки (данните са на базата на лабораторни изследвания на целия пазар в този сегмент), в течна форма е, което осигурява бърза резорбция и висока бионаличност и е произведен по патентован метод на извличане, който запазва целостта на всички съставки. Друго доказано свойство на брезата, във връзка с предстоящите празници, а и не само, е диуретичният ефект – улеснява изхвърлянето на задържани течности, съдейства при диети, а често е и добър помощник при махмурлук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара