Допускате ли, че изтръпването на пръстите на краката може да е причинено от разширени вени? Никога! – обикновено е най-честият отговор.

Заболяването, от което страда 1/5 от цивилизования свят, често се появява без явни симптоми. То може да протече така чак до втория етап, когато без медикаментозно лечение вече не може да се спасите от него, казва д-р Георги Генов, съдов хирург в Многопрофилна транспортна болница – София.

legs-375343_1920

А за да не се стигне дотам, най-добре е да знаете какви са

рисковете, които отключват заболяването

  • Намалената двигателна активност е основната предпоставка за заболяване на венозната система.
  • Наследствената предразположеност също е важен фактор, който не трябва да се забравя.
  • Бременността в повечето случаи оказва влияние за появата на разширени вени, тъй като нарасналият плод притиска дълбоките венозни съдове и пречи на нормалното движение на кръвта.
  • Алкохолът, приеман в по-сериозни количества, или топлинната интервенция също са фактор за появата на разширени вени.
  • Особено предпазливи трябва да са хората с професии, свързани с продължително стоене прави на едно място, като фризьори, хирурзи, готвачи, продавачи и други.

АТАКА В ТРИ ФАЗИ

Първият етап

е „невидим“, защото по правило тежестта на заболяването не е съпроводена с оплаквания. На този етап се усеща само тежест в мускулите, дискомфорт и лесна уморяемост на долните крайници. Постепенно и незабелязано тези невидими симптоми се развиват в неприятни сигнали като крампи (схващания на мускулатурата на подбедрицата) предимно нощем. После следват схващания на пръстите на краката или в свода на стъпалото. Появяват се и разширени капиляри – по- често по кожата на бедрата.

Вторият етап

е свързан с т.нар. подкожни разширени вени. Те се характеризират с отоци по глезените в следобедните часове, които при по-продължително стоене в хоризонтално положение изчезват. Тогава са по-чести и схващанията в подбедрената мускулатура.

Третият етап

вече протича с атрофични промени на кожата на подбедрицата, която става суха, изчезва окосмяването по нея, появява се специфична кафява пигментация. Ако не се вземат мерки, следва тежката картина с изява на екземи, тромбози, варикозни рани, тромбофлебити, емболия и нарушения на лимфния поток.

ЛЕЧЕНИЕТО

В началото

на заболяването е достатъчно да се носят еластични чорапи с компресия. Много важно е също така да се промени начинът на живот, като се увеличи двигателната активност и най-вече ходенето пеша. Добре е да се добавят и редовни занимания с плуване, които облекчават венозния застой и укрепват стените на съдовете. Силовите натоварвания обаче са забранени. Препоръчително е да се даде предимство на вегетарианската храна и червеното вино, което съдържа всички коензими, необходими за лечение на вените.

Във втората фаза

вече е нужна медикаментозна намеса с венотоници и тонизиращи венозната стена унгвенти (мазила). Хубаво е да се правят и компреси с ябълков оцет и вода, които облекчават тежестта в краката. Но трябва да знаете, че многобройните мазила и хапчета понякога може да намалят субективните оплаквания, но не и да излекуват болните вени.

В третата фаза

лечението е по-интензивно. Пак се използват венотоници и антиагреганти като аспирини, а когато опасността от тромбофлебит е по-голяма – и антистенокардин. Най-предпочитан и разпространен е оперативният метод за премахване на разширените вени. Рецидивите обаче не са рядкост, затова трябва сериозно да се прецени доколко една операция е оправдана.

Модерният метод

Напоследък все по-популярно става прилагането на склерозиращи (тромбозиращи) медикаменти, които успешно заместват операцията. Тези препарати се инжектират в разширените вени, като предизвикват реакция в стените им и това води до отстраняване на болестта. Този метод се прави амбулаторно, без пациентът да губи работоспособността си. Не остават козметични белези от операцията, а рискът от рецидиви е по-малък. Задължително е обаче да се носят ластични чорапи по време на възстановителния период.

Полезно и лесно

feet-972854_1920Появата на разширени вени често е съчетана или е следствие от промени в опорно-двигателния апарат. Съпровожда се от спаднал свод на стъпалото, артрози, хернии. Затова при наличието на такива симптоми трябва да сме много предпазливи.

Тъй като движението на кръвта във венозната система се извършва в съдове, при които няма налягане, много е важна двигателната активност на човека. Когато ходим, мускулите на подбедрицата създават натиск върху венозните стени и така „изпомпват“ и придвижват кръвта в правилната посока.

Затова ходенето е най-важно за предпазване от разширени вени. То обаче трябва да става с подходящи обувки, като най-добри са токовете до 3-4 сантиметра. Високите токове или съвсем ниското стъпало променят позицията на стъпалото и нарушават работата на мускулната помпа.

Плуването е спортът, който подпомага най-много работата на венозния апарат, тъй като всички мускули работят пълноценно. Водата масажира тялото, а хоризонталното положение намалява ефекта на земното притегляне.

Ходете в морето с крака, потопени до коленете – това е великолепен масаж за краката.

Свалете килограмите – всяко напълняване увеличава риска от заболяването с 20 процента.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара