Животът в града е свързан със стрес, напрежение, умора, притеснения. Така ли се чувствате? Тогава… правете повече секс!

Сексът е решение за много от притесненията, защото добрите интимни ласки са ключът към щастието, здравето и дълголетието.

Съмнявате ли се? Ще ви убедим, благодарение на долния списък, съставен с помощта на различни медицински проучвания за здравословните ползи от секса. Така че, погрижете се за здравето си с истинско удоволствие!

Намалява стреса

Ако често изпитвате нервни претоварвания и всички усилия за релаксация, включително автотренинг и дихателни упражнения, не ви помагат да се отървете от нервността и тревожността, сексът ще дойде на помощ – природата все още не е измислила по-добър начин за освобождаване от напрежението!

Как се случва това? Сексуалното удоволствие носи не само физическо, но и емоционално удовлетворение, значително повишава настроението, което несъмнено има благоприятен ефект върху нервната система. Сексуалната възбуда активира производството на допамин, вещество, което се произвежда в мозъка и се конкурира със стресовите хормони, блокирайки ги. Но това не е всичко!

В пика на сексуалното удовлетворение хипофизата отделя ендорфини, така наречените хормони на радостта, и окситоцин, които се освобождават в кръвообращението по време на оргазъм. Окситоцинът се се нарича още хормонът на любовта и привличането.

Поддържа спортната форма

Сексът е добър и приятен заместител на спортните упражнения. По време на полов акт определени промени, които настъпват в тялото ви, са подобни на тези по време на фитнес тренировки. Вероятно сте забелязали, че дишането ви се ускорява и тогава се появява усещане за лека физическа умора. Ако правите секс 3 пъти седмично в продължение на поне 15 минути, харчите около 7500 ккал годишно. Това е еквивалентно на бягане на разстояние от 120 км!

Нормализира кръвното налягане

Американски учени са доказали, че целувките, нежните ласки и докосването един до друг нормализират кръвното налягане, кръвоносните съдове се разширяват и мозъкът се снабдява по-добре с кръв.

Единственият съвет: ако сте предразположени към високо кръвно налягане, опитайте се да изберете пози, така че главата да не виси надолу (за да избегнете прилив на кръв към главата и ненужно напрежение по съдовете).

Укрепва имунната система

Опитвате се да се предпазите от сезонни настинки? Сексът е отговорът на борбата с настинки и други здравословни проблеми; сексът може да повиши имунитета ви. Нивото на имуноглобулин А, който може да предпази от настинки и други вирусни инфекции, се активира, когато често правите секс. Можете да получите малко помощ и от Magyar Kam 24.

Подмладява

Правейки любов 3 пъти седмично, ще изглеждате поне с 10 години по-млади, твърдят изследователи от Шотландия. „Ако вие и вашият партньор имате хармоничен, удовлетворяващ секс, това може да се сравни с терапията против стареене“, казва Дейвид Уикс, невропсихиатър в Кралската болница в Единбург, който изучава и описва полезния, подмладяващ ефект на секса в книгата си „Тайните на супер младостта“. Правенето на любов има благоприятен ефект върху храносмилателната система (да, доста странно!), Подобрява цвета и еластичността на кожата.

Подкрепя сърдечния мускул

Знаете ли, че сексът е полезен за сърцето? При едно условие: когато става въпрос за близост с партньор, когото познавате добре и се доверявате. И това се отнася както за жените, така и за мъжете. Така че сексът може да се препоръча дори с цел трениране на сърдечния мускул. Разбира се, при условие, че лекуващият лекар позволява. Проучвания, проведени от британски експерти, показаха, че няма връзка между честотата на секса и вероятността от сърдечен удар при мъжете, от които традиционно се страхуват след определена възраст.

Облекчава болката

Често ли имате болки в стомаха с ПМС, главоболие или болки в ставите? Сексът може да действа като упойка, отново благодарение на действието на окситоцин. Проучванията показват, че сексуалното удоволствие намалява болката. Окситоцинът активира действието на ендорфините, които от своя страна изпращат сигнали „вече не ме боли“ до съответните центрове в мозъка.

Намалява риска от рак на простатата

Редовната еякулация (еякулация) значително намалява риска от развитие на рак на простатата. Резултатите от изследвания на австралийски експерти показват, че при мъже, които изпитват оргазъм 2-3 пъти седмично, случаите на рак са много по-редки.

Укрепва мускулите на таза

По време на секс няколко мускулни групи се натоварват наведнъж, но за жените е особено важно, че редовният сексуален живот им помага да развиват и укрепват мускулите на тазовото дъно. В крайна сметка тези мускули поддържат и укрепват стените на пикочния мехур. В допълнение, тренираните „долни“ мускули подобряват качеството на интимните отношения и служат като превенция на пролапса на матката. Можете да тренирате тазовите мускули и по желание с упражненията на Кегел.

Предпазва простатната жлеза

По-голямата част от семенната течност се произвежда от простатната жлеза. Ако течността не се консумира, остава в жлезата, тя може да набъбне и кондензира, причинявайки много проблеми. Редовната интимна връзка спомага за увеличаване на обема и качеството на спермата. Факт е, че редовният секс допринася за по-интензивното производство на еякулат и обновяване на сперматозоидите. В обратната ситуация – когато можете да говорите за застой – рискът от увреждане на ДНК се увеличава.

Подобрява съня

Правенето на секс по някакъв начин има доста силно хапче за сън, което, за разлика от лекарствата, няма противопоказания. Окситоцинът (същият магически хормон), който се отделя по време на оргазъм, допринася за по-силен сън, показват проучванията. И ако спите здраво и точно толкова, колкото ви е необходимо, това ще има положителен ефект и върху физическата годност (по-малък риск от наднормено тегло), и върху кръвното налягане, настроението и външния вид.

Нормализира цикъла

Отдавна е доказано, че премерен и активен сексуален живот има благоприятен ефект върху менструалния цикъл. Това е един вид „взаимна отговорност“: сексът регулира производството на хормони, които от своя страна регулират менструалния цикъл. Хармоничната интимна връзка, както беше споменато по-горе, спомага за неутрализиране на стреса и напрежението, които деструктивно влияят върху репродуктивните функции на тялото. Освен това сексът е по-добър и безопасен от хапчетата.

Предотвратява еректилната дисфункция.

Приблизително половината мъже над 40 страдат от случаи на еректилна дисфункция. И почти всички млади мъже със страх мислят за настъпването на момента, в който възникват физически затруднения при мисълта да правят секс при „първо искане“. Но знаехте ли, че най-добрият начин за лечение на първите признаци на развитие на импотентност е… сексът? Лекарите сравняват сексуалните възможности със спортен рефлекс: колкото повече тренирате, толкова повече успех можете да постигнете.

Удължава годините на живот

Здравото сърце, силните мускули, повишената циркулация на кислорода и положителните емоции са важни фактори, които добавят към годините ни живот. Освен това се отбелязва положителният ефект на сексуалните актове върху здравето на хора от различни възрасти, включително възрастни хора, при условие че те нямат изразени патологии и хронични заболявания.

Увеличава доверието и засилва интимността.

Хормонът окситоцин (виж по-горе) също влияе върху нашите чувства. Благодарение на него партньорите изпитват не само физическо удоволствие, но и усещане за особена интимност и доверие. Между другото, както показват експериментите на немски психолози, подобна „окситоцинова“ реакция се среща главно сред редовни партньори, свързани чрез дълга връзка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара