Сънливост, вялост, разсеяност. И необяснима умора до мозъка на костите след един напълно обичаен ден, без внезапно изникнали проблеми или сриващо нервите напрежение. Звучи познато, нали?! Особено в края на зимата. Странно наистина, но пробуждането на природата ни вкарва точно в това състояние, вместо да ни зарежда с бодрост. А цялата тази история ни потиска, ядосваме се на себе си и се дразним от околните, които само гледат как да ни товарят с безкраен керван от задачи и задължения. Няма капка съчувствие и от постоянното домашно присъствие в лицето на деца, съпруг и т.н. Те продължават да си я карат, както си знаят – къщата обърната наопаки, мръсните чорапи захвърлени насред хола. Поне боклука да се сетят да изхвърлят!

woman-918781_960_720

Не се отчайвайте. Ако спазвате следните съвети поне месец, вие ще се избавите от умората и ще посрещнете пролетта енергични и пълни с живот. Разбира се, да се почувстваш уморена е напълно нормално. Нормалната умора те завладява, ако си имала напрегнат и натоварен работен ден или ако си ставала пет пъти през нощта заради болното дете. И отшумява след един здрав сън. Не е слух, нито самовнушение и пролетната умора. Организмът е изтощен от мобилизацията да изкара дългата и мрачна зима, затова му е по-трудно да се адаптира към смяната на сезона, особено ако често си боледувала през зимата и имунитетът е отслабнал. От друга страна, не е нормално (дори и в началото на пролетта) да се събуждаш

непрекъснато уморена или да си на края на силите

си след едно изтичване по стълбите до пощенската кутия. Ненормално е, ако ти се струва прекалено натоварване не чак толкова трудната задача да изчистиш килима с прахосмукачка. И съвсем не е нормално седмици наред да живееш с усещането, че си като изцеден лимон, независимо колко дълго и често си почиваш.

Във всички тези случаи изтощението вече е сигнал за нещо друго и е добре да поговориш с лекаря си, който ще прецени дали се налага да се направят и някакви изследвания. Защото необичайната умора много често е първи признак за редица женски болести като желязо-дефицитна анемия например или заболяване на щитовидната жлеза. А иначе, ако си в групата на зависимите от пролетната умора, време е да се заемеш с програмата за прилив на енергия и жизненост.

Внимавай с диетите

Ефектът от всяко ограничение в хранителния режим е един и същ – лишаваш се от веществата, които се набавят само чрез балансираното хранене. В същото време, щом се запролети, първата работа на всяка жена е да пробва летния гардероб и ако й е отеснял, да почне свирепа диета. За да подбереш от самото начало правилния режим на хранене и да се чувстваш здрава и бодра, виж основните правила, препоръчани от лекари и диетолози:

■ Избягвай диетите, при които се набляга само на един вид храна – например само грейпфрути. Този тип хранене забавя всички процеси в тялото и то автоматично започва да икономисва енергия, което води до намаляване на активността.

■ Придържай се към рационалното хранене, което в началото на пролетта трябва да ти осигурява 1200 калории дневно.

■ Вечеряй най-късно към 19,30 ч. Храненето нощем лишава организма от възможността да изгори набавените калории.

■ Не пропускай хранения. Така само ще прегладнееш и когато най-сетне седнеш на масата, ще изядеш повече от обичайното.

■ Сега е моментът да се направи поне 20-дневен курс с мултивитамини. Особено е важно да се увеличи и дозата на витамина на бодростта – витамин С. Ако във фризера или килера имаш консервирани боровинки или касис – идеално! Ароматните плодове са великолепен източник не само на аскорбинова киселина, но и на други полезни вещества. Издяждай всяка сутрин по 200 г малки плодчета или изпивай литър натурален сок през деня.

Осигури си добър сън

Изглежда банално, а всъщност е много важно. Продължителното усещане за умора ни държи будни нощем, сънливи и замаяни денем. Тук ще помогнат следните правила:

■ Постарай се да не пиеш кафе, кока-кола и други съдържащи кофеин напитки след 17-18 ч. вечерта.

■ Лягай си по едно и също време вечер.

■ Не пий алкохол следобед.

■ Прави десетминутна гимнастика или се разхождай поне час, докато сънят ти се стабилизира.

■ Половин час преди лягане изпий чаша топло мляко с мед или чаша чай с няколко капки валериан.

Освободи се от напрежението

Всекидневието изстисква мнозо енергия. Особено ако си работеща жена, майка и съпруга. А запасите допълнително се изчерпват, ако си в ситуацията „нямам избор“ – монотонен ритъм на живот, който в даден момент дотежава и те товари със стрес – ходиш на работа, където всеки ден изпълняваш еднообразни задължения, а на главата ти виси проклет началник, на когото не можеш да противоречиш. Имаш семейство, което се нуждае от грижите ти и възприема за напълно нормално от работа да тичаш вкъщи и да си на крак до полунощ, за да готвиш, чистиш, переш и гладиш. Изходът е да включиш в този ма¬ратон и своите малки бягства:

■ седни на кафе с колежки след работа

■ щом се прибереш вкъщи, не се залавяй от вратата за метлата и парцала. Вземи душ, полежи половин час с повдигнати на възглавница крака, А ето и една техника за релаксация, с която само в рамките на 10 минути ще се отпуснеш и ще се почувстваш отново свежа и във форма. Можеш да я прилагаш както вкъщи в минутите за отмора, така и на работа, а също и ако се налага бързо да възстановиш емоционалното си равновесие. Затвори очи и повтаряй бавно на ум този текст:

■ Аз си почивам. Отпускам се. Чувствам се свободно и леко, Спокойна съм. Спокойна съм. Цялото ми тяло е отпуснато. На мен ми е леко и приятно. Аз си почивам.

■ Отпуснати са мускулите на дясната ми ръка, рамото, пръстите. Отпуснати са мускулите на лявата ми ръка, рамото, пръстите. И двете ми ръце са отпуснати. Лежат неподвижно, натежават. По тях се разлива приятна топлина. Аз съм спокойна.

■ Отпуснати са мускулите на десния ми крак, бедрата и коленете. Отпуснати са мускулите на левия ми крак, бедрата и коленете. И двата ми крака са отпуснати. Чувствам ги тежки. Аз съм спокойна, аз съм спокойна.

■ Цялото ми тяло е отпуснато. Отпуснати са мускулите на гърба. Отпуснати са раменете. Отпуснати са мускулите на стомаха. Главата ми лежи свобод¬но и спокойно.

■ Цялото ми тяло е отпуснато. Чувствам се лека. Приятно ми е, Аз си почивам.

■ Аз си починах. Чувствам се освежена. Чувствам лекота в иялото тяло. Чувствам бодрост. Отварям очи. Пълна съм със сила и бодрост. Готова съм за действие,

Facebook Twitter Google+

0 Коментара