Експерименти, извършени с помощта на софтуер, показват, че гласът на даден индивид определя емоционалното му състояние, съобщава сп. „Сианс е авнир“.

Дали гласът ми е тих, защото съм тъжен? Или съм тъжен, защото гласът ми е тих? Психологически експерименти, извършени под ръководството на Жан-Жулиен Окутурие, компютърен специалист и експерт по звука от Френския институт за научни изследвания, имали за цел да покажат, че и едното, и другото е вярно.

girl-15754_960_720

Експериментите включвали три сеанса и обхванали над 100 души в Япония и Франция. Учените накарали доброволци да прочетат откъс от книга на Харуки Мураками, без да им е оповестена целта на експериментите. Снабдени с каски с микрофон, участниците чували гласовете си. Постепенно гласовете им били модулирани по компютърен път, без участниците да бъдат информирани за това.

Софтуерът, нужен за тази манипулация, е разработен във Френския институт за акустична и музикална координация. Чрез него се постигат няколко ефекта. Единият от тях е свързан с височината на гласа. „Ако се изразявам по позитивен начин, ще съм склонен да повиша гласа си. Ако гласът ми става по-тих, се създава впечатлението, че съм тъжен“, заяви Окутурие.

Вибратото всява страх.

Модулациите на гласа предизвикват внезапни промени, свързани с височината му. „Високите честоти правят гласа по-енергичен“, казва експертът.

Софтуерът позволява да се обработи звукът за по-малко от 20 милисекунди, като се избегнат паразитният шум и заекването. Модулациите на гласа започнали след двеминутно четене и постепенно се увеличавали. Почти всички участнички не си дали сметка за това. Те попълнили въпросници за емоционалното си състояие преди и след експериментите.

„Установихме, че хората, които бяха чули веселия си глас по време на четенето, преценили, че са по-весели, докато онези, които са чули тъжния си глас, уверили, че са по-тъжни“, отбелязаха авторите на изследването.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара