След празниците интернет по традиция се изпълва с предложения за следпразнично разтоварване, детокс, влизане във форма и т.н., много от които са на основата на сокове или сериозно рестриктиран прием на храна. Предлагането на подобни идеи се превърна в модерна зимна традиция, но дали наистина това е добра практика?

Да започнем с това какво всъщност означава “детокс”. Според речника значението на думата е “въздържане или освобождаване от токсини и нездравословни вещества”. Според Аюрведа, китайската традиционна медицина, и много други лечебни системи, подходящи за детокс са пролетта и есента, а не средата на зимата.

green-682620_960_720

Тук ще ви дам

5 причини защо продължителният зимен детокс

(повече от 3 дни), залагащ основно на сокове и/или сурови храни, не е добра практика:

1. Зимата не е подходящо време за детокс, защото при ниските температури навън организмът има нужда от топла храна, за да се балансира и да не се стигне до преохлаждане. През зимата липсва разнообразие на пресни сезонни плодове и зеленчуци, за да се прави детокс на сокове/сурови храни, а един от принципите на ефективното здравословно хранене е сезонността. Ако нямате достъп или не може да си позволите ценово да проведете подобен детокс с органични храни, рискувате да приемете доволна доза нитрати и други химикали, с което идеята за детокс се обезсмисля.

2. Силно ограничаващите режими като тези на сокове, чайове, сурови плодове и т.н. може да постигнат обратен на желания ефект.

Човешкото тяло е уникална система,

която непрекъснато се стреми да поддържа вътрешната си хомеостаза, т.е. здравето. Затова й помагат естествените детокс пътища или черен дроб, бъбреци, кожа, лимфа, бял дроб. За да функционират оптимално, тези органи се нуждаят от макронютриенти (протеини и мазнини) и микронютриенти (витамини и минерали). При един рестриктивен режим на хранене лишавате естествените детокс пътища на тялото си от хранителни вещества и подкрепа.

3. Ако правите детокс с цел да отслабнете, по-добре помислете отново. Соковете не съдържат протеин и при продължителен детокс на сокове губите мускулна маса, което автоматично забавя метаболизма ви.

Плодовите сокове са 100% въглехидрат, т.е. захар,

като им липсват фибри, които забавят усвояването на захарта. Това не само че има негативен ефект върху кръвната ви захар и синтеза на инсулин, но и много скоро отново усещате глад, т.е. прекарвате деня в гладуване.

4. Добре е да имате предвид, че определени състояния като бременност, кърмене, автоимунни заболявания, инсулинова резистентност и други хормонални дисбаланси могат да се влошат при неправилно проведен детокс – само на сокове или прием само на плодове. По време на бременност всеки вид интензивен детокс може да стане причина за освобождаване на токсини, които да преминат през плацентата от организма на майката към този на бебето. При кърмене същото може да се получи посредством кърмата. Един от изводите в най-мащабното медицинско изследване за връзката между храната и здравето, проведено от университета Харвард (The Nurses Study, 2010), e, че приемът на един или два плодови сока на ден увеличава с 21% риска на хората с инсулинова резистентност да отключат диабет.

Приемът на зелени сокове, съдържащи зеленчуци

от сем. Кръстоцветни (карфиол, броколи, кейл, рукола, бой чок и др.), крие сериозни рискове за хора с проблеми с щитовидната жлеза заради високото съдържание на гойтрогени в тези зеленчуци.

5 .Идеята, че след всяко отпускане следва рестрикция, ми навява асоциации за престъпление и наказание. Нарушили сте някакви неписани закони за прием на количество храна и алкохол и сега трябва да изкупите вината си с глад и ограничение. Изобщо цялата концепция за храната и вината крие много подводни камъни и е като засмукваща спирала, по която не ви съветвам да се спускате! В цялата човешка история храната е използвана за манипулация чрез внушаване на чувство за вина. Още библейската Ева, която изяла “забранената” ябълка, изпитала вина и трябвало да плати за грешката. И до ден-днешен религия, медии и бизнес, печелят от вашето чувство за “хранителна” вина! Не изпитвайте вина, че по време на празниците сте се забавлявали, че сте се насладили на нещо, че сте били радостни и щастливи! Животът е за това!

detox-684108_960_720

Не се самонаказвайте с ограничителни изчистващи режими,

водени от чувство за вина, а помислете как да подкрепите тялото си с нежна грижа и любов, за да се възстанови и балансира най-бързо и трайно!

Алтернативата: подкрепете тялото си, за да се чисти и балансира само!

Въведете в ежедневието си ефективни и лесно приложими практики, с които да подпомогнете естественото изчистване на организма, без да гладувате и да се изтощавате. Ето някои примерни идеи:

– приемайте сутрин вода с лимон за подобряване на алкалния баланс.

– пийте 1.5 до 2 литра качествена (алкална, изворна, филтрирана) вода и билкови чайове на ден;

– спете минимум 7-8 часа на нощ,

като по възможност поне 1-2 от тях да са преди полунощ в тъмна стая и без електронни устройства в нея;

– осигурите си достатъчно движение за раздвижване на лимфата, защото така ще подпомогнете естественото изчистване от токсини – движете се, качвайте стълби, скачайте на батут, опитайте канго-джъмс или друг спорт, който раздвижва цялото тяло;

– намалете консумацията на въглехидрати (захар, сладкиши, зърнени храни, тестени изделия, хляб) за сметка на пълноценни протеини и полезни мазнини;

– когато готвите, употребявайте редовно подправки като джинджифил, куркума, розмарин, канела, кайенски пипер и чесън, които са мощни натурални изчистващи средства;

– изчистете дома си от токсични препарати и използвайте само чиста козметика.

Този списък може да бъде продължен и допълнен, но мисля, че идеята е ясна: да подкрепяме и обгрижваме тялото си целогодишно, вместо да го подлагаме на периодични изтощителни и не винаги уместни изчиствания.

Ако все пак държите да направите

ритуален зимен детокс, уверете се, че избраният от вас метод е подходящ за здравословното ви състояние и няма да ви навреди. Ако детоксът ви е базиран на драстично намален прием на храна, ограничете го до период, не по-дълъг от 3 дни. Използвайте основно органични плодове и зеленчуци. Осигурете си допълнително сън през тези 3 дни. Направете сауна или в домашни условия – сухо изтъркване на кожата с четка с твърд косъм, последвано от отпускащ горещ душ.

Но преди всичко, не пропускайте емоционалния детокс! Освободете се от негативните мисли, ограничаващите модели, страховете, колебанията, ниската себеоценка и всички токсични мисли! Позволете им да останат в отминалата година, да освободят съзнанието ви и да отворят пространство за нови планове, идеи, мечти и вдъхновения!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара