Сьбуждате се схваната. Цял ден ви болят ръцете, краката, гърбът, раменете. Гълтате успокоителни. Тичате по доктори. За лекарите сте здрава, а болките не минават. Опитвате без полза всякакви хапове.

Виновни за тези и много други тегоби – изтощение, безсъние, постоянно главоболие, сърцебиене, алергии, инфаркт, ревматизъм, лумбаго и пр., са киселите храни, твърди диетологът д-р Михаел Ворличек от баварския град Валдкирхен, Германия. Те нарушават храносмилането и са ключ към нежелани промени в мускулите, по кожата, в сърцето и мозъка. Повишената киселинност е спусъкът, който отваря проход за болестите.

donut-791837_960_720

Сив тен и свити устни

Модерните храни и деликатесите пълнят телата ни с киселини. Стресът и заседналият начин на живот пречат те да се неутрализират и да се изхвърлят бързо навън. Резултатът: като отровни отпадъци те се натрупват в мускулите, ставите, съединителните тъкани. Вършат и други злини – сгъстяват кръвта и покачват стойностите на холестерина и триглицеридите. Така с времето се появяват стомашна язва, повишено кръвно налягане, ишиас, кожни алергии, мускулен и ставен ревматизъм, на-рушава се ритъмът на сърдечната дейност. Често са причина за инфаркт, мозъчен удар и рак.

Повишената киселинност е виновна, ако нямате желание да работите, не успявате да се съсредоточите за дълго, чувствате непрестанна умора, убеден е д-р Ворличек. А това, че причинява кариес, знаят вече и децата.

Може ли по външния вид на човека да се познае

повишената киселинност? Да, категоричен е диетологът. Признаците: устата е съвсем свита, чертите на лицето са обтегнати, тенът е сив, а не розов, Пациентът е навъсен и избухлив. И още: хората, които наблягат на киселите храни, по-често страдат от депресии. Жизнерадостните предпочитат блюда с повече основни вещества.

Обяснението? Никога както сега нашето меню не е било толкова разнообразно, но и богато на продукти, които създават киселинност – месо, риба, яйца, сирене, сладкиши, кафе, алкохол; околната среда и растенията, които ядем, не са имали и не са ни натоварвали с толкова висока киселинност; човекът не е бил подложен на такъв силен стрес. Той влияе върху нервната система и предизвиква „кисели“ реакции в организма.

Спасението?

Човешкият организъм се опитва сам да си помогне. Ако храната не съдържа достатъчно основни елементи (съединения на натрия, калия, калция, магнезия и желязото, които превръщат киселините в безвредни вещества), той изтегля например калция от костите, за да обезсили вредните киселини, обяснява д-р Ворличек. Най-опасни от тях са въглената (отделя се чрез обмяната на веществата), фосфорната и сярната (при усвояването на белтъчините), млечната киселина (при недостиг на кислород).

Жизненонеобходими за процесите, които се извършват в организма ни, тези киселини стават опасни, щом скочат над нормалните стойности. Тогава всяка от нашите 100 милиарда клетки получава заповед да ги обезвреди. Оръжието са основните елементи, които ни доставят само някои храни: картофи; коренни, грудкови, тревисти и листни зеленчуци; всички видове плодове – от ябълки до лимони ( кисели са само на вкус, не и при обмяната на веществата ), част от зърнените продукти.

Вероятно нашето тяло е програмирано още в каменната епоха да се храни предимно с основните елементи – растения, корени, плодове и семена – коментира ученият. – Само в редки случаи на добър лов е имало месо „на корем“.

Доказателствата?

Наблюденията над 7000 пациенти в продължение на 11 години показват; щом се намали повишената киселинност, изчезват болките, хроничното главоболие, мигрената. Отшумяват депресиите. При най-тежките случаи таблетки с основни минерали подсилват менюто и хората оздравяват по-бързо.

Трапеза в стил XXI век

На практика това означава да променим менюто си, признават диетолози. Да хапваме по-малко месо, риба, яйца, млечни продукти. И преди всичко никаква захар. Тя повишава киселинността, защото „изсмуква“ от организма основните елементи, които ги неутрализират. Да пием повече вода и течности с малко калории, те изнасят отровите навън. Да се откажем от всичко, което засилва киселинността – алкохола, цигарите, отрицателния стрес.

С възрастта хората стават все „по-кисели“, защото отделянето на киселини спада до 15-18 на сто – обяснява д-р Ворличек. – А болките в стомаха, главата, ставите или мускулите са сигнал да променим начина си на хранене – малко захар, малко месо. Всяка година в продължение на четири седмици да се вземат таблетки с основните елементи. Опасност от предозиране няма, тъй като бъбреците изхвърлят излишното.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара