Галерия „Сезони“ представя за първи път творби на Катя Паскалева като част от новия си проект „Отражения“.

Titi_Ovanesova
Тити Ованесова

 

Изложбата се открива на 10 март от 18:00 часа и ще продължи до 24 март. Куратор на изложбата е журналистът и арт експерт Райна Йотова, която събира на едно място картини на талантливи художнички с общата съдба да бъдат жени на известни български артисти.

Galq Romova

Идеята за проекта е вдъхновена от жени като Фрида Кало (съпруга на Диего Ривера) и Камий Клодел (съпруга на Огюст Роден), които обаче са били зависими от мъжете си и в личен, и в творчески план. Да си професионален художник, да си жена, а още повече жена на художник, е повече от житейско и съдбовно предизвикателство.

В българския вариант на артистичната и бохемска рапсодия на любовта, раздялата и приятелството, е примерът с големия художник Георги Божилов-Слона и незабравимата Катя Паскалева. Тя дълги години крие и рисува плахо, дори до последния си дъх. Въпреки че се превръща в иконa на нашия театър и кино, любовта й към рисуването остава в сянка – тя никога не се решава да го сподели публично. Катя Паскалева почетно ще присъства в изложбата със свои картини, непознати за широката общественост – притежание на частни колекции.

Maria Raicheva _ Malaisia_100x100--2
Мария Райчева

 

Участие в проекта ще вземат и Нина Каранфилян, Силвия Илкова, Жасмина Гладийска, Тити Ованесова, Мария Райчева, Галя Ромова и актрисата Гергана Змийчарова. В изложбата ще може да видите различни техники като живопис, рисунка, колаж, смесена техника и др.

Galia_Romova
Галя Ромова

 

Проектът се осъществява със съдействието на ZONTA Club – Saint Sofia – международна дамска неправителствена организация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара