Помислете за романтичната си връзка, която имате или сте имали. Сега си представете, че вашият съпруг или интимен приятел се интересува от друга. Кое ще ви причини повече страдания? Прозрението, че той или тя е дълбоко емоционално привлечен от някого, доверява му се и се чувства по-добре с него, отколкото с вас? Или откритието, че вашият партньор се радва на всекидневен страстен секс с друг човек, като опитва пози, които рядко се срещат извън страниците на „Кама сутра“?

sunset-702716_960_720

Това не е игра, с която да разнообразите всекидневието си, а част от реален психологически експеримент, предупреждава в сп. „Нюзуик“ Шарон Бигли. Сред мъже и жени от различни страни той търси отговор на два въпроса:

Защо кавалерите приемат спокойно емоционалната, но се вбесяват дори от мисълта за сексуална изневяра? А дамите, често „слепи и глухи“ за похотливите набези на любимите, се терзаят безмерно от подозрения за нова сантиментална привързаност?

Яростни научни спорове се развихрят, когато трябва да се обясни защо мъжете и жените отговарят различно на простичкия въпрос кое ги разстройва по-силно – сексуалната или емоционалната изневяра? – признава Дейвид Бус, психолог от университета в Остин, САЩ.

Неандерталецо мой

Дали сме любители на риска, невротици, вечно усмихнати оптимисти или меланхолици, зависи от гените, които наследяваме от своите родители – твърди Джон Килстром от университета в Йейл, САЩ. Гените определят как мислим, чувстваме и действаме. Те дирижират и ревността. Мъжете изпадат в ярост при страстна авантюра на нежната им половинка, защото да побесняват при изневяра е записано дълбоко в гените им. Причината? Мъжът никога не може да е
напълно сигурен в бащинството си. В зората на човечеството само мъжагите с гени, които са ги карали да полудяват от гняв, щом съпругата изчезнела с друг, са успявали да оставят потомци. „Всеки мъж, който не е вършил и невъзможното, за да опази жена си да не скита, не е наш прародител“ – категоричен е Бус.

Залозите за жената в това състезание са различни.

Ако партньорът й станел баща на друго дете, изневярата му свършвала мигновено. Но ако градял емоционална връзка с друга жена, можело да изостави съпруга номер едно сама да се бори с живота и да си отглежда децата. Изводът: еволюцията е програмирала дамите да са по-чувствителни (и злочести) при емоционална измяна.

Опасно е да се обяснява ревността чрез диктат на гените, смятат обаче критиците на тази теория. „Тезата крие дълбоки подводни камъни и е същинско проклятие за юридическата и социалната политика – смята Дейвид Дестено, психолог от университета в Охайо, САЩ. С нейна помощ може да бъдат оправдавани мъже за убийството на сексуално невярните си съпруги. Действията им да се припишат на тяхната биологична природа и да се каже, че просто не са могли да се контролират. Ако има гени на ревността, те може да се повлияят от културата. Обществото, в което живее човек, променя неговите възгледи, мнения, убеждения.“ Но дали може да го предпази от пожара на ревността?

Наслада без любов

Според различни проучвания много повече мъже и много малко жени признават, че сексуалното предателство ги разстройва по-силно от емоционалното коварство. В същото време почти всяка запитана жена в различни анкети отговаря, че страда безмерно, щом забележи появата на нова сантиментална връзка.

На гените ли се дължи ножицата между разума и чувствата? Пак според различни изследвания повечето дами смятат, че любовта за кавалерите най-често означава и секс, но инстинктивната страст невинаги е знак за обич. Мъжете пък са убедени, че за жените сексът означава любов почти толкова сигурно, както и любовта – секс. Разминаванията в оценката, съгласни са психолозите, обясняват различията и в поводите за ревност. Влюбеният мъж е мъж, който има и сексуални отношения, вярва нежният пол, но прелюбодеецът не е задължително влюбен. Жената не споделя леглото с човек, когото не обича, е традиционното мнение на силната половина.

Кое ще разпали ревност, не зависи от наследените древни гени, а от личната убеденост на всеки човек как интимният му партньор свързва любовта със секса и секса с любовта, твърдят психолози противници на теорията за гените.

Двоен удар

И така, изблиците на ревност и страдание зависят от това как хората тълкуват доказателствата за изневяра.
Мъжете мислят, че жените се отдават на страст само когато са влюбени. Ако той разбере, че тя се е любила с друг, приема, че го обича. Тази сексуална изневяра означава и емоционална измяна. Но мъжът вярва също така, че дамата на сърцето му може да е приятелски близка с друг, без да споделя страстта му. Затова кавалерите виждат в интимната авантюра на партньорката си опасна измама – „двоен удар“.

Жените, от друга страна, забелязват, че мъжете може да имат интимна връзка без любов. Поради това сексуалната изневяра на мъжа не означава непременно, че той се е влюбил в друга. Прелюбодеянието безпокои нежния пол по-малко, отколкото тревожи силния. Жените знаят, че мъжете не се привързват лесно. Сторят ли го обаче, заплахата за близост е реална.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара