Без да влагаме особени усилия, ние променяме ежедневното си меню в зависимост от годишните времена. И това е напълно естествено: през зимата не е толкова лесно да имаме винаги пресни плодове и зеленчуци на масата и затова хапваме повечко месо – и без друго тогава се нуждаем от повечко гориво. През лятото пък е немислимо да наблягаме на горещи супи и пикантни салати. Така чисто интуитивно постигаме някои основни правила на здравословното хранене през различните сезони. За останалите най-добре да питаме специалистите.

spring-1003599_960_720

Пролет иде!

През този сезон е препоръчително да наблегнете на леките храни с горчив, парлив и тръпчив вкус. Захарта заменете с мед поне за два месеца, а солта – с подправки.

Правилното сезонно хранене през пролетта е: всичко зелено, което пониква в този момент, и особено лапад, коприва, зелен лук, зелен чесън, покълнала пшеница, прясно изцедени сокове, мед. Задължително добавете и курс с адаптогени. Това са препаратите от естествен растителен произход като женшен, ехинацея, елеутерокок и т.н., които помагат на организма да преживява без сътресения характерното при смяна на всеки сезон

пренастройване на хормоналния баланс

Продуктите с висока киселинност – месо, пушена или осолена риба, хляб, зърнени храни – предизвикващи повишено отделяне на стомашни сокове, трябва да бъдат ограничени. За сметка на това яжте повече храни с висока алкалност – плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Фурмите са много полезни за стимулиране на далака и черния дроб, който след зимната летаргия започва постепенно да се активизира. Те са богати на белтъчини, захариди, витамин С и витамините от група В.

Докато черният дроб се активизира, работата на белите дробове е в силен спад и затова често се разразяват обострени белодробни заболявания.

Към края на февруари и през целия март запасите от витамини в организма стигат своя минимум. Това пък забавя скоростта на обменните процеси и настъпва пролетна умора. Симптомите са: сънливост, отпадналост, раздразнителност, предразположеност към вирусни инфекции. Може да си спестите тези неприятности с витаминна атака. Истината е, че трябва да я започнете още с настъпването на първите есенни студове, но по-добре късно, отколкото никога. Направете поне два курса с витаминни комплекси през студените месеци. От сега до края на април не си позволявайте и ден без естествени имуностимулатори – чесън, лук, мед, ябълки, лимони.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара